Реклама / Ads
42| 5626 |03.04.2015 НОВИНИ

В. Енчев: Да въстанем срещу мутренския преход

.
Велизар Енчев
След речта ми на 7 ноември м.г. от трибуната на парламента, в която гласувах и се обявих против управлението на Борисов и подкрепата за втория му кабинет от Патриотичния фронт, се създадоха две групи във „Фейсбук“. Предполагам, че от тях ще се съберат поне 200 души. Това разкрива в интервю за Topnovini.bg Велизар Енчев, който на 4 априлвъв В.Търново създава българската "Сириза".
 
Преди 2 седмица двама мои приятели обиколиха Северна и Южна България за да се срещнат с част от тези граждани. Срещи са се провели в около 20 български градове. Структурите са създадени по места и известни хора няма да видите. Симпатизантите ни не са участвали никога във властта – нито в бивша, нито в настояща. Те са местни лидери.

Целта на движението, ако прерасна в партия през тази година, е участие в местните избори през есента. С участието си на изборите ние искаме да ограничим и силно да намалим влиянието на партия ГЕРБ, която в буквалния смисъл на думата е превзела местната власт. Ако не успеем да регистрираме движението като партия в определените срокове за участие на местните избори, имам съгласието на още 4 партии, с които да се обединим в една коалиция „Радикална промяна“. Подкрепящите ни политически сили са социално насочени, като има една зелена партия и една пенсионерска. Целта не е толкова да представим себе си добре, а да изтикаме от местната власт партия ГЕРБ и нейните представители, обяснява той.

За последните 25 години това е най-корумпираната политическа каста. Неслучайно Борисов беше изгонен с камъни преди 2 години. Неслучайно най-голямата корупция беше по времето на първото му управление. През първия му мандат бе направено това с КТБ, което я докара до фалит, казва още Енчев.

В тези 25 удара срещу системата сме заложили радикални мерки, като 2/3 от тях са изцяло съобразени с националното и европейското законодателство. Копираме изцяло някои от мерките на гръцката управляваща партия СИРИЗА за запазване на първо жилище на хората, които изплащат кредити към банки и не са в състояние да го направят. Ще създадем програма срещу масовата бедност по подобие на СИРИЗА едно към едно. Макар че тази програма е копирана от европейски и по-точно от френското движение „Съпротива на социалнослабите“. Гърците не са измислили нищо ново, а копират някои социални леви движения от ЕС – Франция, Испания и Италия. Крайно радиклано предлагаме да се премахне партийно-квотния принцип при избора на членовете на Висшия съдебен съвет и те да се избират от прокурорската и съдийската гилдия. Тази мярка е изцяло съобразена с очакванията на народа. Членовете на Конституционния съд и тези на Централната избирателна комисия да се избират на национални избори, както се излъчват депутатите. На парламентарни избори членовете на ЦИК и членовете на КС трябва да се избират, както депутатите, защото това са най-важните институции. ЦИК определя демократичността и закона на изборния процес, а КС е юридическата шапка на държавата и Народното събрание. Не може в тези две институции местата да се заемат по партийно-квотен принцип. Това незаконно и неморално. Никъде в европейските страни не съществува такава практика. Това е не само радикална, а революционна промяна, която за много европейски страни е нормална, категоричен е Енчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4828 |26.03.2015 Велизар Енчев: Да чуем Унгария, да дебатираме по ТПТИ . 3| 4411 |25.03.2015 Министър Ненчев: До ноември участваме в засилени военни учения . 39| 4876 |22.03.2015 Водеща към Ненчев: Саботаж ли е? Той: Всичко е възможно . 40| 6705 |12.03.2015 Ненчев: За мен е чест, че Първанов ми иска оставката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads