Реклама / Ads
0| 10782 |20.06.2015 НОВИНИ

ГМО домат уби човек

.
Първата официална жертва от ГМО в ЕС е в Испания. Лекари и учени от областта на медицината потвърдиха официално първия смъртен случай на човек, след приемане на храна, която е генно модифицирана. Случаят е от началото на януари 2015 г.
 

Според регламент на Европейския съюз всяка държава трябва сама да реши дали на територията й могат да се внасят гено-модифицирани храни и фуражи. Жертвата е испанец на 31 години, който почина в Мадридската болница "Карлос III", след като ял ГМО домати. Учените са категорични, че причината за смъртта е анафилаксия след консумиране на наскоро разработени домати, съдържащи рибни гени, които са предизвикали бурна и смъртоносна алергична реакция. Всички лекарства, използвани за спасяването на младия мъж се оказали напълно неефективни.

 

Рамос работел като чиновник в склад, когато започнал да се чувства зле веднага след обяд. Започнали да се явяват симптоми, включително остър сърбящ обрив, сериозен оток на гърлото и рязко спадане на кръвното налягане. Мъжът, който знаел, че има алергия, бързо се инжектирал с противоалергично лекарство, но състоянието му продължило да се влошава. Мъжът бил закаран в болницата от колегите си, но медицинският персонал не бил в състояние да установи причината за алергичната му реакция – нито едно от обичайните лечения не помагало. Рамос бил обявен за починал малко повече от час след пристигането в болницата.

 

Медицинските експерти и съдебните експерти в болницата направили много тестове и анализи, преди да могат да определят точно какво е причинило смъртта на Рамос. Отначало те установили, че става дума за алергична реакция към морска храна. Това било учудващо, тъй като на обяд той бил ял сандвич с бекон, маруля и домати. Лекарите били много озадачени, когато открили, че доматите, погълнати от Рамос, съдържали алергени, типични за рибата. Нещо повече, те съдържали и „някои резистентни на антибиотици гени“, които са попречили на белите кръвни клетки в тялото на Рамос да спасят живота му, съобщава Канал 3. Към момента в света се отглежда ГМО царевица, соя, домати, картофи, патладжан, ориз, памук, захарно цвекло, пъпеши, сладък пипер, тютюн, пшеница и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4320 |10.06.2015 Фрог видя: Пратиха две жандармерийски камионетки срещу доматите на Босия . 9| 4875 |07.06.2015 Нинова, ядосана: Има ли човек, искал подкуп, да му кажат името . 1| 6083 |04.06.2015 Приятели на Георги: Само извратен човек би го убил . 9| 4888 |29.05.2015 Съдът оправда Босия за хвърлянето на домати по депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads