Реклама / Ads
74| 5410 |16.04.2014 НОВИНИ

ИМП: ГЕРБ и БСП почти равни; трети са ББЦ-ВМРО-ЗНС; четвърти ДПС

.
Тези данни са при положение, че изборите са сега. ДПС има капацитет да мобилизира електорат, а ръст може да регистрира и Атака.
 

Около 40 дни преди предстоящите евризбори от Института за модерна политика сочат следната електорална подкрепа за партиите, като уточняват, че отговорите са на въпрос с т.нар. „шоукарта". В нея са посочени конкретните партии и коалиции, участници в изборите, информира КРОСС. Резултатите отразяват декларираните към момента на проучването нагласи на анкетираните 994 души, а не са прогноза за резултата от изборите, сочат от института.

Както и в предходните проучвания на ИМП в периода ноември 2013 -март 2014 г., отново се регистрира на практика паритет между двете водещи политически сили - БСП и ГЕРБ. За разлика от предходните проучвания обаче, в които лека преднина, варираща между 0,5 и 1 на сто, се регистрираше за БСП, в настоящето минимална преднина от 0,8 % има ГЕРБ. Делът на респондентите, които дават своята подкрепа за ГЕРБ е 21,8%, а за БСП - 21,0%.

 

Според социолозите това означава ,че „позиционната война" между двете политически сили все още не е преминала в отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за тях.

 

Третото място е за „България без цензура"-ВМРО-ЗНС , които получават 7.3% от участвалите в анкетата. Този резултат дава европейски депутати на формацията.

 

Следва ДПС, което събира 5.1%. Социолозите обаче предупреждават, че тази партия има доказан капацитет да мобилизира своят електорат и очакванията са гласовете за тях да са над прага за изпращане на депутати в Европейския парламент.

 

„Атака" има 4.1% електорална подкрепа и регистрира известен ръст в подкрепата за нея. Най-вероятно това се дължи на нейната повишена политическа активност в контекста на събитията в Украйна и лансираните законодателни идеи, свързани с доходите и борбата срещу монополите. Предстои да се види в следващи проучвания до изборите дали става дума за моментна конюктера или за ръст, който се дължи на мобилизацията на традиционните избиратели на тази партия и би дал шансове за спечелване на евромандат.

 

Доста под прага остават АБВ с 3.1% и Реформаторския блок с 2.7%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5383 |15.04.2014 Чуколов: Наркотрафикът е бил под чадъра на ГЕРБ . 33| 5138 |15.04.2014 Цветанов не гарантира на 100% за подписката на ГЕРБ . 8| 4819 |14.04.2014 Проф. Клисарова: Да подам оставка? Това е проблем на ГЕРБ . 58| 5459 |14.04.2014 Станишев с регистрирана листа: Ще имаме повече места от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads