Реклама / Ads
43| 5118 |14.02.2015 НОВИНИ

Минчев: Постигнатото в Минск е много тясно скроено примирие

.
Огнян Минчев
Възможно най-малък общ знаменател с цел да бъде спрян огънят в момента, каза по БНР политологът доц. Огнян Минчев.
 

Европа, в лицето на Германия и Франция, не можеха да не предприемат тази стъпка за последен опит за спасяване на мира в тази част на Европа, защото ако той не беше предприет, предвид настъплението на финансираните и снабдяваните с оръжие от Русия т.нар. опълченци в Източна Украйна, щеше да се стигне до въоръжаване на украинската армия от САЩ и това на практика би означавало рязка ескалация на конфликта, което би имало непредвидими последствия за Европа като цяло. От друга страна, Путин е заинтересован от това споразумение, дори повече от ЕС, тъй като с него той постига две важни цели. На първо място с факта на подписването на това споразумение имаме една непряка легитимация на агресията, която се случи в Източна Украйна по два начина. На първо място Крим изобщо не беше споменат. На второ място бяха полулегитимирани тези два анклава – Луганск и Донецк. На второ място това, което Путин печели е време, а то е важно за него, тъй като на практика това, което се случва в момента е възможността за Русия да реализира своите стратегически стремежи за една по-нататъшна агресия, докато във Вашингтон има по-предпазлива администрация. Не само че Обама не осъществява американска експанзия, но и изтегля американските войски от всички места, където те бяха в последното десетилетие. Това разтваря определени възможности за Путин. В този смисъл, Путин си купува известно време, в което може да легитимира това, което се е случило, добави той.

Украйна също е заинтересована от постигането на примирие поради простата причина, че украинската армия не е в състояние да неутрализира агресията в Източна Украйна, обясни още Минчев.

 

Политологът смята, че ще има нарушение на примирието и отново преговори за възстановяването му: Всичко това ще води в една посока, която е изгодна за Кремъл, а именно въвеждането на миротворци в съответните зони и ще се иска те да са руски миротворци. Това ще направи класическата схема Русия да бъде едновременно агресор и от друга страна да осъществява мир.

Минчев заяви още, че не очаква голям приток на бежанци от Украйна към България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4398 |13.02.2015 Огнян Минчев: Кабинетът възстанови партньорството с ЕС . 4| 4573 |11.02.2015 Меркел и Оланд вече са в Минск . 13| 4877 |15.01.2015 Огнян Минчев: Определението "стратегическо партньорство" не е подарък . 10| 4484 |02.12.2014 О. Минчев: "Южен поток" е проблем Русия - ЕС, не Русия - България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads