Реклама / Ads
1| 2670 |28.03.2024 СВЯТ

Шолц: Мирът в Украйна е възможен. Путин трябва да спре своята варварска кампания и да изтегли войските

.
Германският федерален канцлер Олаф Шолц Източник: БГНЕС
В интервю за германския вестник Mаеrkische Allgemeine Zeitung федералният канцлер Олаф Шолц увери за наличието на постоянни посреднически инициативи за организирането на мирни преговори за войната в Украйна.
 

Той припомни, че веднага след началото на войната Руската федерация и Украйна са провели преки преговори, но те са претърпели неуспех. Според него до това се е стигнало, защото Кремъл е използвал преговорите само като претекст, за да прикрие прехвърлянето на войски в Донбас за голяма офанзива.

 

"Тогава бяха разкрити кланетата в Буча и Ирпен - невероятни престъпления срещу човешките права, извършени от руските въоръжени сили срещу цивилното население. Това лиши преговорите от всякаква основа“, категоричен бе Шолц.





По думите му по време на войната са се водили преговори за т.нар. зърнена сделка и за сигурността в Запорожката атомна електроцентрала, както и за размяната на пленници.

 

"Редица страни, включително Украйна, в момента обсъждат на ниво съветник по сигурността как би могло да изглежда това, което може да доведе до мирен процес. Но нека изясня едно нещо: мирът е възможен по всяко време. Путин просто трябва да спре своята варварска кампания и да изтегли войските“, смята федералният канцлер.





Във връзка с доставката на ракети Taurus в Украйна, Шолц посочи, че като ръководител на правителството той следва да поеме отговорност по въпросите на войната и мира, както и за сигурността в Европа.

 

"Освен нашата силна подкрепа за Украйна, едно нещо остава важно за мен: ние ще направим всичко възможно, за да предотвратим ескалацията на войната – т.е. война между Русия и НАТО. Ние също няма да изпратим наши войници в Украйна. И с всяка доставка на оръжия внимателно обмисляме какво означава тя в този контекст. Затова реших така“, коментира Шолц.





В същото време германският лидер изтъкна, че страната му подкрепя Украйна с оръжия и боеприпаси повече от всяка друга държава в Европа. "Ние харчим повече от 28 милиарда евро. Повече от много други страни взети заедно. И ще правим това толкова дълго, колкото е необходимо. Това показва на Путин, че не трябва просто да чака всички останали да оттеглят подкрепата си“, каза още Шолц.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2838 |27.03.2024 Тръмп с успех на фондовата борса, акциите на социалната му мрежа летят . 0| 3028 |26.03.2024 Атентатор самоубиец се вряза в конвой в Пакистан . 0| 2524 |26.03.2024 Ройтерс: Преговорите за прекратяване на огъня в Газа продължават . 1| 2732 |26.03.2024 Байдън печели позиции спрямо Тръмп в 6 от 7 ключови американски щата, сочи проучване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads