Реклама / Ads
1| 2733 |26.03.2024 СВЯТ

Байдън печели позиции спрямо Тръмп в 6 от 7 ключови американски щата, сочи проучване

.
Американският държавен глава Джо Байдън (вляво) и експрезидентът Доналд Тръмп (вдясно) Източник: БГНЕС
Държавният глава Джо Байдън печели позиции спрямо републиканеца Доналд Тръмп в шест от седем ключови американски щата, при това значително в поне два от тях, като тези резултати представляват най-силната негова позиция досега в ежемесечното проучване на агенция Bloomberg News/Morning Consult.
 

Ръстът на доверието към настоящия американски лидер идва след пет месеца на предимно последователно водачество в проучванията на Тръмп и след речта на Байдън за Състоянието на Съюза, която консолидира демократите и изглежда редуцира притесненията относно неговата възраст.

 

Промяната е солидна в Уисконсин, където Байдън вече води пред Тръмп с един пункт, след като само преди месец (през февруари) изоставаше с 4 пункта, както и в Пенсилвания, където кандидатите са изравнени, след като миналия месец Тръмп имаше преднина от цели 6 пункта.





Твърде рано е да се каже дали подобреното представяне е еднократен акт или началото на по-стабилна промяна в президентската надпревара, като в същото време Байдън продължава да изостава от предполагаемия кандидат на Републиканската партия в четири ключови щата.

 

По-оптимистичните данни за Байдън от последното проучване идват в повратна точка на кампанията, след като той и Тръмп спечелиха номинациите на своите партии на 12 март. В момента бившият стопанин на Белия дом е ограничен относно средства за кампанията и провежда по-малко митинги и събития, докато действащият президент е ускорил усилията си за преизбиране и щурмува ключови щати, включително планира пътуване до Северна Каролина във вторник.

 

Проучването на Блумбърг освен това констатира, че потребителите се чувстват по-добре по отношение на американската икономика, като постепенно нарастване на броя на гласоподавателите, които смятат, че тя е на верния път.





Проучването сред 4932 регистрирани гласоподаватели, което дава грешка от 1 процентен пункт, предлага моментна картина на това къде се намират кандидатите, докато засилват кампанията, която със сигурност ще бъде най-скъпата досега.

 

Последната анкета също така регистрира, че Байдън намалява изоставането си спрямо Тръмп спрямо февруарското проучване в щатите Аризона, Невада и Северна Каролина. В седмия щат, Джорджия, Тръмп увеличи преднината си.

 

Тръмп все още води в седем важни щата с 47% спрямо 43%.






Преобладаващата част от гласоподавателите с положително мнение за Ники Хейли споделиха, че биха гласували за Тръмп в директния президентски сблъсък през ноември, което предполага, че той събира много от симпатизантите на бившия си основен съперник.

 

Самото проучване беше проведено след 8-и март, ден след като Байдън произнесе политическата си реч пред Конгреса са Състоянието на съюза. Повече от една трета от избирателите казаха в анкетата, че са видели наскоро положителни новини по отношение на Байдън, което е най-високото ниво от началото на изборната кампания през миналия октомври.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3839 |23.03.2024 Заподозряната за атентата ИД "Хорасан" е най-радикалната групировка . 0| 3221 |22.03.2024 ISW: Русия едва ли ще постигне целите си на фронта тази година . 1| 3518 |21.03.2024 Financial Times: ЕС се готви да удари Русия и Беларус с мита върху вноса на зърно . 11| 4709 |20.03.2024 Какво очаква руснаците в петия мандат на Путин - увеличени данъци, нова мобилизация, репресии и международна изолация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads