Реклама / Ads
11| 4718 |20.03.2024 СВЯТ

Какво очаква руснаците в петия мандат на Путин - увеличени данъци, нова мобилизация, репресии и международна изолация

.
Путин и Русия
Владимир Путин не участва в собствените си предизборни кампании по начина, който е характерен за кандидатите в демократичните страни. Путин не присъства на дебати и не публикува предизборната си програма. Вместо това руският лидер има обръщение към Федералното събрание няколко седмици преди вота. В него Путин традиционно обещава допълнителни облаги. Например увеличаване на заплатите на служителите в държавния сектор. Но каква ще е истинската картина при петото му "царуване"?
 

Този път той обяви нови национални проекти и социално-икономическа подкрепа за населението на стойност един и половина трилиона рубли (повече от един трилион и осемстотин милиарда долара).

 

Тези пари трябва да дойдат отнякъде. Данъчната реформа може да даде на руския бюджет допълнителни 2,5 трилиона годишно, според оценки на изданието „Важни истории“. Все още няма проект, но няма съмнение, че тя ще бъде приета. "Изравняване на доходите в социалната сфера в различни региони на Руската федерация. Но с това е свързан друг въпрос - въпросът за източниците, аз също говорих за това в съобщението. Това се отнася до предложения за промени в данъчната система. Тук вие трябва да бъдете много внимателни, трябва да създадете такава система, която ние не променяме, тя трябва да е стабилна поне шест години“, каза Путин след гласуването.

 

Според "Важни истории" става дума за увеличение на данъка върху доходите с 5% и прогресивна данъчна скала за физическите лица. Последната промяна ще засегне само руснаците, които печелят повече от милион рубли ($10 934) годишно. В Руската федерация има около 20 милиона такива хора. Теоретично участниците във войната с Украйна могат да бъдат включени в реформата, но докато няма проект за реформа, не е ясно дали, напротив, ги очакват данъчни облекчения. Според икономисти , прогресивната скала ще донесе на бюджета около една пета от планираните допълнителни бюджетни приходи. Но увеличението на данъка върху доходите дори с 5% ще засегне значително бизнеса, който ще преразгледа разходите. Това трябва да носи около два трилиона рубли годишно в бюджета. Това е четири пъти повече от очакваните приходи от увеличението на данъка върху доходите на физическите лица.

 

Новото правителство ще разработи данъчна реформа. Както руските, така и западните медии пишат за факта, че кабинетът на министрите очаква рокада. По закон след всеки президентски избор правителството се разпуска и сглобява отново. Не се очакват нови лица, но все пак ще има известна ротация.

 

„Мисля, че ако говорим за военна и военно-политическа обстановка, тогава трябва да изчакаме нова вълна на мобилизация, която беше отложена“, каза военнополитическият експерт Юрий Федоров в ефира на „Настоящо време “. бяха добре известни дискусии между военните и апарата на президентската администрация.Някои настояваха, че е необходимо да се мобилизират още 200-300 хиляди души възможно най-бързо и да се изпратят на фронта или с тяхна помощ да се комплектуват нови бригади от дивизии , И президентската администрация каза: „Е, нека изчакаме, изборите ще се проведат, Путин ще спечели, тогава може би ще има смисъл да се извърши такава мобилизация“.


През следващите седмици законът за мобилизацията ще бъде обсъден във Върховната рада на Украйна.Според проекта до половин милион души могат да бъдат привлечени във война. Логично е да се предположи, че и Русия ще увеличи броя на мобилизираните. Особено като се има предвид, че броят на затворниците в руските затвори, а именно тези, които са активно вербувани да се бият, бързо намалява : ако през януари 2023 г. е имало 433 хиляди, то през октомври 2024 г., според Министерството на правосъдието, вече е имало 266 хиляди .


В Русия почти половината от завърналите се от войната затворници се връщат в затвора, където отново са вербувани. И ако общият брой на осъдените в Русия намалява, то политическите затворници са повече, напротив. Според проекта ОВД-Инфо през есента на 2023 г. над 1800 души са били разследвани или излежавали присъди по политически мотивирани дела. Трудно е да се предвиди каква форма на репресии ще приеме този мандат на Путин, но става ясно какво ще правят руските власти с тези граждани, които се бият на страната на Украйна. Путин призова те да бъдат открити и наказани „без давност“. Така през февруари в Испания беше застрелян руски пилот, който отвлече хеликоптер Ми-8 в Украйна. Испанските власти са уверени, че руските разузнавателни служби стоят зад убийството.


И накрая за международната изолация. Има държавни ръководители, които побързаха да поздравят Владимир Путин за преизбирането му за нов мандат. Например лидерите на Северна Корея и Иран. Но има страни, в които те реагираха различно на резултатите от гласуването. Например Германия. Германски политици отказват да наричат ​​Владимир Путин президент. Руските опозиционери молят властите на други западни страни за същото.

 

Настоящее время, превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3298 |19.03.2024 Шефът на Пентагона: САЩ няма да позволят на Украйна да се провали! . 0| 2561 |18.03.2024 Израелската армия отново разполага войски в района на болница "Аш Шифа" в град Газа . 9| 3224 |18.03.2024 Много европейски държави оспориха легитимността на изборите в Русия . 1| 2799 |17.03.2024 Израелските въоръжени сили са ликвидирали 18 екстремисти в Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads