Реклама / Ads
9| 3839 |23.03.2024 СВЯТ

Заподозряната за атентата ИД "Хорасан" е най-радикалната групировка

.
"Крокус хол"
В Москва се извиха огромни опашки от доброволци за кръводаряване за ранените от снощния терористична атака в концертната зала "Крокус хол", който е на 22 км от Кремъл. До момента все още няма официални данни колко са загиналите. В руски Телеграм канали се съобщава за 82-ма загинали. Потвърдено е, че има три убити деца. Официално изявление на Кремъл все още няма.
 

САЩ разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на терористичната организация "Ислямска държава", че тя е отговорна за нападението в концертна зала в Подмосковието, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител, съобщи БТА.

 

Според информацията на американските служби става дума за ИД "Хорасан вилает". Главната редакторка на прогагандната тв и сайт "Раша тудей" Маргарита Симонян заяви, че това не е истина.


Групировката е от 2015 г. Хорасан е историческа област, която включва Афганистан, части от Иран, Пакистан, Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан.

 

Без преувеличение, това е най-радикалната и жестока от всички джихадистки групи, действащи в Афганистан. ИД "Хорасан" стои зад нападения на училища за момичета, болници и родилни домове.

 

За тази групировка са врагове всички, които попадат под понятието "неверници". Това е не само Западът, а и например мюсюлмани-шиити. "Хорасан" враждува и с талибаните.

 

В пика на групировката, в нея са членували 3000 души. Колко са в момента не е ясно. През есента шефът на ФСБ Александър Бортников каза, че групировката има нарстващ потенциал, който ще ѝ позволи да прави терористични актове извън пределите на Афганистан.

"В последните 2 години ИД "Хорасан" са съсредоточени в Русия. Те често са критикували Путин - казва пред "Ню Йорк Таймс" аналитикът Колин Кларк. - Обвиняват Кремъл в убийства на мюсюлмани, позовавайки се с намеса на Москва във вътрешните работи на Афганистан, Чечения и Сирия".

 

Руските канали съобщават за четирима задържани граждани на Таджикистан - между 21 и 51 години. Твърди се, че са арестувани на границата на Русия с Украйна и Беларус в Брянска област.

 

Над 9 часа вече Кремъл продължава да мълчи. Снощи в 1.30 ч. РИА"Новости" съобщи, че се чака изявление на Путин, но след минута опроверга информацията си, като каза, че е технически гаф.

 

Повече от 2 часа след началото на стрелбата по "Крокус", в 22:42, Дмитрий Песков каза, че Путин е бил информиран за случващото се от първата минута.

 

В 03:43 ч. московско време Путин чрез руския вицепремиер Татяна Голикова пожела възстановяване на всички пострадали при терористичната атака на "Крокус" и изрази благодарност на лекарите.

 

На 7 март по повод американското предупреждение, че се очаква атентат в Москва, Путин заяви, че тази информация е "шантаж и цели дестабилизация на страната":

 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3221 |22.03.2024 ISW: Русия едва ли ще постигне целите си на фронта тази година . 1| 3518 |21.03.2024 Financial Times: ЕС се готви да удари Русия и Беларус с мита върху вноса на зърно . 11| 4710 |20.03.2024 Какво очаква руснаците в петия мандат на Путин - увеличени данъци, нова мобилизация, репресии и международна изолация . 1| 3288 |19.03.2024 Шефът на Пентагона: САЩ няма да позволят на Украйна да се провали!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads