Реклама / Ads
9| 4341 |29.09.2023 НОВИНИ

Тагарев: Руски кораби шетат из изключителната ни икономическа зона, това носи рискове за нашата сигурност

.
Източник: БГНЕС
„Гарантираме нашата собствена сигурност, когато помагаме на Украйна“. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти днес.
 

Министърът участва в Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България, която се провежда днес в Резиденция „Бояна“.

 

„Има предпоставки за инциденти. Знаете, че руски кораби шетат из нашата изключителна икономическа зона. Предприемат провокативни и силови действия спрямо търговски кораби на други страни. Всичко това носи рискове за нашата сигурност“, посочи още той.

 

Според Тагарв в момента Руската федерация не провежда учения:

 

„Няма такова учение на руския флот. Това е просто повод, чрез който Русия използва някаква международноправна рамка и чрез „провеждане на учение“ се опитва да блокира износа на украинско зърно. Това пречи и за реализиране на нашите икономически интереси“.

 

„Има много хора в България, които са загрижени за сигурността на Русия. Аз мисля, че ние трябва да бъдем загрижени преди всичко за нашата собствена сигурност, като отчасти гарантираме това като помагаме на Украйна да защити цивилни граждани от убийства и разрушаване на цивилната инфраструктура от Русия, която постоянно използва дронове, балистични ракети, крилати ракети и всичко, с което разполага, за да атакува и да убива цивилни. Мисля, че дори минимално да помогнем на Украйна – това си струва“, коментира министърът на отбраната.

 

Парламентът реши по-рано тази седмица България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р, в управление на Министерството на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5.56x45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

 

Решението бе гласувано по време на закрито заседание тази седмица.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4119 |29.09.2023 Положителна развръзка: Отвориха пътищата в Гърция след наводненията . 3| 4528 |29.09.2023 Политици яхнаха старозагорци предизборно, лъжат ги, вместо да им дават решение . 4| 4226 |29.09.2023 Блинкън алармира: Китай има амбицията да изпревари САЩ като водеща световна сила . 0| 4322 |29.09.2023 Българската шахматистка Белослава Кръстева втора във временното класиране на световното по шах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads