Реклама / Ads
4| 3975 |27.09.2023 НОВИНИ

Депутатите приеха да изпратим ракети на Украйна

.
Източник: БГНЕС
Народните представители приеха предоставянето на допълнителна военна помощ за Украйна днес. Гласуването бе в закрито заседание, а новината съобщи депутатът от ДПС Делян Пеевски.
 

Вчера Комисията по отбрана одобри да се предоставят неизправни ракети С-300 на Украйна, които не могат да бъдат ремонтирани, като днес депутатите потвърдиха решението в пленарна зала.

 

Вносителите на проекторешението за допълнителна помощ за Украйна „Продължаваме Промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС отбелязаха, че ракетите са „дефектирали“ и „неизползваеми“.

 

От страна на „Възраждане“ и БСП пък прозвучаха обвинения за национално предателство. От двете парламентарни гупи видяха в предоставяните зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К) „най-модерната защита, с която разполага Българската армия“.

 

Самото гласуване се проведе при закрити врата. Заседанието първоначално бе публично, а след това - закрито, за да не се изнесе секретна информация за точното количество на боеприпасите..

 

По искане на парламентарните групи от опозицията бяха изслушани министъра на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

 

По време на откритата част от заседанието въпросът с изпращането на ракети С-300 с отпаднала необходимост за Украйна повиши градусите на напрежение в пленарна зала. Министърът обясни пред депутатите, че страната ни няма капацитет да поправи тези ракети, няма и резервни части, а Украйна може да ги използва.

 

Съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов заплаши със съд заради клевета лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

 

Повод за заканата стана реплика на зам.-председателя на „Възраждане“ Цончо Ганев, който обвини Атанасов, че е предал на украинската страна секретен списък с българско въоръжение.

 

Пред Българската национална телевизия тази сутрин началникът на отбраната заяви, че България няма намерение да предостави на Украйна целия си ракетен комплекс С-300 и обсъжданите ракети са между 3 и 5% от цялото ни налично количество.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9525 |27.09.2023 С карта на европейския ни път, Шенген и знаме на НАТО закриха фасадата на МОЧА . 4| 4324 |27.09.2023 Полина Паунова: Хекимян доскоро беше най-горното стъпало на информационния поток в bTV, това е грандиозен проблем . 21| 3933 |27.09.2023 Ген. Атанасов: Митрофанова затвори Руската църква, да протестират пред руското посолство . 15| 4019 |27.09.2023 “Възраждане” нарочиха ген. Атанасов за национален предател. Той ги заплаши със съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads