Реклама / Ads
8| 7804 |29.04.2008 АКТУАЛНО

Мръсни бомби от България

.
Сайтът VBS.TV публикува интересен и противоречив материал, от който става ясно, че в България човек може да се снабди с ядрени бойни глави. Преценете сами къде е тънката линия, която разделя истината от лъжата.
 

 

Шейн Смит (един от създателите на VBS): Върнахме се от България с най-шокиращата история досега. Дадохме филмовия материал на редактора ни Джейк, който беше ужасен. Сега ще обсъдим материала с него.

Джейк Бугарт, Редактор “Вайс Филмс”: Къде отидохте първо, Варна или Бафа?

ШС: Не знам какво е Бафа (фонетична транслитерация на Варна). Нека започнем оттук. Прочетохме статия в едно списание за френски журналист, който е ходил в България и е купил бойна глава на черния пазар. Толкова бяхме изумени, че решихме да отидем до София и да разследваме случая. Там срещнахме този човек. Той е писал първата статия по случая за Стандарт. Той е американец, но живее в България от 10 години.

 

Матю Брунвасер, журналист на свободна практика: Всеки голям скандал с оръжейни сделки се оказва свързан с България по някакъв начин. Намерихме кашон с куршуми, на който пишеше “Произведено в България”.

 

ШС: Той (Брунвасер) ни помогна да намерим един Иванов. Това име е техният еквивалент на Смит. Като не искаш някой да ти знае истинското име се представяш като Иванов.

МБ: За пръв път чух за г-н Иванов през 2001 г., няколко месеца след 11 Септември. Той е бивш полковник, работил във военното разузнаване. В последствие се захваща с частен бизнес, строителство, като наема работници за Саудитска Арабия. Бен Ладен са най-силното семейство там и трябва да работиш с тях, ако ще се занимаваш със строителство.

 

ШС: Интервюирахме този, който е продал бойната глава на черно. В Сливен сме, източна България. Тук е имало руска военна база, където има оръжейни складове, но Сливен е важен най-вече защото френския журналист купи бойната глава тук. В Сливен разбрахме, че Иванов е в Слънчев Бряг.

 

(След известно време)

ШС: След 6 часа път сме в Слънчев Бряг. Тук Иванов изпълнява строителен проект за пенсионери. За него явно няма разлика дали ще строи вили тип Бевърли Хилс на Черно Море или ще продава бойни глави. Всичко е покупко-продажба, капитализъм.

ДБ: Защо ще иска да говори с вас?

ШС: Защото плащаме. Всичко е просто, това е капитализъм. Ако искаш нещо, плащай си го. Това е нагласата им – все едно дали ще продаваш жени, наркотици, оръжия, вили, коли. Те (в България) казват, това е вашата система, какво ни обвинявате нас. Бойните глави струват пари, затова ги продаваме.

 

Интервю с Иванов

 

ШС: Кое е по-добре, комунизмът или капитализмът?

Иванов: Трудно е да се каже. За някои беше по-добре преди, за други - сега. Сега има повече свобода, свобода да избираш. Предпочитам го сега. Нашата идея е да се направи нещо като Бевърли Хилс, това е основната ми работа в момента.

ШС: Това тук (вилната зона) ли е най-голямата чуждестранна инвестиция в България в момента?

И: Да, да. Около 80 мил. евро.

ШС: Какви са данъците на имотите?

И: Смешни са. Няма да повярвате – 10 долара на година.

 

ШС: Като говорихме за неговия строителен проект, който включва инвестиции от Кувейт и Саудитска Арабия, засегнахме темата за строителните компании на Бен Ладен. Той каза, “Ако ще говорим за това трябва да се върнем в хотела ви, да говорим на четири очи, да бъде замъглено лицето ми, а гласа – променен.”

 

И: Пакистанските ми приятели казаха, ела в нашия офис, те са много дружелюбни. Насрочиха среща и казаха, че Бен Ладен ще присъства. След 1-2 дни се срещнах лично с него. Срещата продължи максимум 2-3 минути.

ШС: С кой от двамата Бен Ладен се срещнахте?

И: С Осама. Здрависахме се, казахме си Салям Алейкум, Алейкум Салям. Нищо повече. На следващия ден имах среща с неговите сподвижници. Те ме питаха за АЕЦ-а.

 

ШС (разяснява): Помолили го да съдейства при създаване на компания за преработване на ядрените отпадъци на АЕЦ Козлодуй. Той пита, защо? Те: Ами искаме отпадъците. Той: Защо не вземете нещо по-добро? И така французинът разбира за бойната глава.

 

И: Френският журналист искаше да покаже, че всичко може да се купи и продаде в България. Те ми казаха, намери го, а на мен ми е лесно да обещая. Показах им този снаряд, а те докараха един военен специалист. Зададе ми 100 въпроси, но аз отговорих на всички.

 

ШС: Те са довели Фъодор Патченко, бивш зам.-директор на съветската ядрена програма, за да удостовери, че оръжието е истинско.

И: Той каза, че е.

 

ШС: Ако видиш кадрите с детонатора ще кажеш, не им трябват някакви тъпи радиоактивни отпадъци като могат да си купят цял плутониев детонатор на черно! И си казваш, да му еба майката!

ДБ: Затова ли се нарича мръсна бомба – защото е направена от отпадъци?

ШС: Да. Да речем детонираш бомба, направена от цезий или друг радиоактивен материал в Ню Йорк. Няма да избие кой знае колко хора, може би няколко хиляди, но радиацията ще засегне цял Манхатън. Хората ще бъдат принудени да напуснат Ню Йорк. Вероятността да се разболееш от рак ще се увеличи главоломно, с 100% всеки ден. Не можеш да се върнеш докато не са минали 30-40 години и не можеш да премахнеш радиацията. Ню Йорк просто изчезва. Това би унищожило Америка. 

ДБ: Даааа. А къде е бомбата?

 

И: Беше в къщата на майка ми около година. Сложих я....зеленчуци...

ШС: В градината?

И: Да.

ШС (преразказва): Питахме къде е бомбата и той: Закопах я в градината на майка ми във Варна. Ние казахме: Айде да ходим да я видим, ще ти дадем пари. Той каза не. Опитахме се да разберем (точно къде е), но не можахме. Това оръжие все още е някъде си, този факт е донякъде ужасяващ. Може да има и други бомби, все пак имат цял военен склад в Сливен. Може да има и 10 други бомби. Всеки може да ги е купил. Ако всеки може да си купи такова нещо на черно...

ДБ: И вие намерихте...

ШС: Този, който го е продал! И това е! Това е краят на света! Бен Ладен може да си купи, някой расист от Аркансас (американски щат, известен с расистките нагласи на населението) може да си купи, дори някой, който мрази футболния ти отбор може да си купи! И защо чак сега разбираме, че такива неща се случват?!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5551 |27.03.2008 Карибската дива Калистър пее в зала "България" . 8| 6250 |17.01.2008 Никита Михалков отново идва в България през март . 7| 5347 |07.01.2008 Английският вестник „Гардиън” : „Проблемът със свободата на пресата в България” . 0| 9339 |14.12.2007 ,,Произведено в България”, ама не съвсем!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads