Реклама / Ads
1| 3549 |14.03.2024 АКТУАЛНО

Призив: "Освободете защитниците на Мариупол"

.
Преди дни филмът "20 дни в Мариупол" спечели "Оскар" за най-добър документален филм. Самата лента повдига множество болезнени въпроси. Един от може би най-важните е този - какво се случва със защитниците на Мариупол?
 

Инициативата "Освободете защитниците на Мариупол" (Free Mariupol Defenders) започна още през 2022 година, след като градът бе превзет от руснаците.





За да ускорят процесите по завръщането на войниците у дома, семействата на защитниците на Мариупол се обединиха в единен екип, създавайки Асоциация на семействата на защитниците на "Азовстал". Официалната дейност на организацията започва на 1 юни 2022 г.

 

"Можем да предположим, че по-голямата част от света е чувала за героичната история на отбраната на Мариупол, продължила от 24 февруари до 20 май 2022 г. Защитниците на града - войници от полк "Азов", морски пехотинци, граничари, Националната гвардия, полицаи, служители на СБУ, терористична защита и други сили за сигурност направиха невъзможното, защитавайки града от превъзхождащата го вражеска армия. След като получиха заповед от висшето командване на страната да дадат приоритет на живота на останалите войници, защитниците на Мариупол се озоваха на окупираната от врага територия, където и до днес чакат размяна на военнопленници", посочват те.

 

В продължение на 86 дни те се сражаваха в пълно обкръжение. Към днешния ден, защитниците на Мариупол са в плен вече 651 дни.

 

Със спечелването на "Оскар"-а за филм, посветен на руските звества в града, отново ясно се повдигна въпросът - къде са защитниците на града днес.


.
@zhekin/Instagram

 

Митинг на защитниците на Мариупол, които все още се намират в плен на Русия, по-специално от полка "Азов", се проведе на Лвивския площад в Кийв на 3 март. Миналата година такъв митинг имаше и пред Белия дом във Вашингтон.

 

Oт 2 март 2022 г. Мариупол бе напълно обкръжен. Руските войски навлизаха дълбоко в града.Украинската защита тогава се фокусира в завода "Азовстал" и завода "Илич". Морските пехотинци, опитващи се да се измъкнат от завода "Илич" обаче се предадоха, всички защитници на Мариупол са съсредоточиха в "Азовстал".





Защитниците на Мариупол се оказаха напълно обкръжени в завод "Азовстал" след двумесечни боеве за града през пролетта на 2022 г. Ситуацията се усложняваше от изчерпаните запаси от оръжия, недостига на храна и лекарства и значителния брой ранени.

 

Защитниците на града тогава се обърнаха към света с призив за евакуация от Азовстал, но Русия не се съгласи на нито един от вариантите, предложени от Украйна.

 

Защитниците на Мариупол напуснаха Азовстал и се предадоха в руски плен между 16 и 21 май.

 

Русия потвърди, че Азовстал са напуснали 2349 войници. Някои от защитниците на Мариупол са в плен от почти две години.


.
Защитникът на Мариупол Дмитро "Орест" Козацки след месеци в руски плен, октомври, 2022 г. Снимка: Константин и Влада Либерови

 

През юли 2023 г. Украйна върна петима командири на "Азовстал" от Турция. Командирът "Азов" и Герой на Украйна Денис Прокопенко, неговият заместник Святослав Паламар, старшият офицер на "Азов" Олег Хоменко, изпълняващият длъжността командир на 36-а отделна морска бригада Серхий Волински и командирът на 12-а бригада на Националната гвардия Денис Шлеха се завърнаха в Украйна от Турция!


Асоциацията на семействата на защитниците на Азовстал тогава благодари на държавния глава Володимир Зеленски, на канцеларията на президента, на екипа на Координационния щаб за третиране на военнопленници за "огромните усилия, положени за освобождаването на пленените защитници на Азовстал".







"На всички нас ни предстои още много работа, тъй като близо 2000 защитници на "Азовстал", включително 700 войници от "Азов", остават във вражески плен в продължение на две години. Нека не забравяме това и да направим всичко по силите си, всеки от нас на своя фронт, за да гарантираме, че те ще се срещнат със семействата си възможно най-скоро", казаха тогава семействата на защитниците.

 

"Помним и трябва да освободим от руски плен всички защитници на Мариупол и "Азовстал", посочи преди дни Зеленски, след спечелването на "Оскар"-а.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5780 |14.03.2024 Почина главата на Българската православна църква патриарх Неофит . 9| 13445 |13.03.2024 Илиян Василев: Показват Копейкин от екрана, за да останете с впечатление, че той е проблемът, а не кукловодите му . 7| 15220 |12.03.2024 FactCheck: Мрежа от над 100 групи във Facebook разпространява дезинформация от 2020 година насам . 17| 7264 |12.03.2024 Представителят на русия* в ООН се изгаври с изнасилените от Хамас израелски граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads