Реклама / Ads
11| 2690 |11.03.2024 НОВИНИ

Зеленски: Помним и трябва да освободим от руски плен всички защитници на Мариупол и "Азовстал"

.
Михайло бе ранен в завода, след това пленен. По тялото му стояха следите от руските мъчения. "Азовстал" в Мариупол, Украйна, 10 май 2022 г. Източник: Полк "Азов"
"Преди повече от две години Русия брутално нападна Мариупол. Ние помним и никога няма да забравим всеки ден на Мариупол, неговите защитници. Помним и трябва да освободим от руски плен всички защитници на Мариупол и "Азовстал". Благодаря на всички, които разпространяват истината за тази война, за храбростта на нашия народ и за болката на нашия народ. Истината побеждава". Така президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира наградата "Оскар" за филма "20 дни в Мариупол".
 

Украинската лента "20 дни в Мариупол" спечели "Оскар" в категорията за най-добър игрален документален филм.





Документалния филм "20 дни в Мариупол" на журналиста Мстислав Чернов влезе в програмата на София Филм Фест и може да бъде гледан на 26 март. Прожекцията на филма ще се състои на 26 март от 19:30 часа в зала "Славейков" във Френския институт в България (ФИБ).

 

В навечерието на руската инвазия в Украйна екип украински журналисти от "Асошиейтед Прес" пристига в стратегическия източен пристанищен град Мариупол. По време на последвалата обсада и нападение, докато жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и лекарства е отрязан, екипът – единствените международни репортери, останали в града, се бори да отрази жестокостите и да изпрати кадрите си на света. Заснемат смъртта на деца, масови гробове, бомбардиран родилен дом.

 

ФрогНюз публикувахме и цялата реч на режисьора Мстислав Чернов при приемането на наградата. Речта може да прочетете тук.

 

"Преди повече от две години Русия брутално нападна Мариупол. "20 дни в Мариупол" е филм, който показва истината за руския тероризъм. Благодаря на екипа, който работи по този филм и спечели толкова важна награда "Оскар", която дава възможност да се говори високо за руската война срещу Украйна. Благодаря на всички журналисти по света, които осъзнават важността на разказването на истината за нашата борба", казва Зеленски.







"Ние помним и никога няма да забравим всеки ден от тази война, всеки ден на Мариупол, неговите защитници. Помним всички, които се бориха за града. Ние помним и трябва да освободим от руски плен всички защитници на Мариупол и "Азовстал", които все още се намират в нечовешки условия. Ние помним, че трябва да победим руското зло, за да възстановим нормалния живот за всички наши хора, за всеки наш град", категоричен е той.


"Благодаря на всички, които разпространяват истината за тази война, за храбростта на нашия народ и за болката на нашия народ. Истината побеждава всичко. И аз благодаря на всички по света, които подкрепят нашата страна, нашия народ от първите дни на тази война. Заедно трябва да защитим живота.", завършва украинският държавен глава.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2552 |11.03.2024 Премиерът след консултациите: Искаме ротацията да стане, но ако няма съгласие – готови сме за избори . 8| 4420 |11.03.2024 Николай Слатински: С широко затворени очи сме, докато Бункерният Цар Плъх държи ръка върху спусъка . 17| 6066 |11.03.2024 АКФ: При "Турски поток" руската, българската и арабската страна са целяли да заобиколят Закона за обществените поръчки . 7| 3361 |11.03.2024 ДПС на консултации при Радев, движението би оказвало подкрепа "разумно" /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads