Реклама / Ads
4| 2664 |11.03.2024 НОВИНИ

"Иска ми се да можех да разменя "Оскар"-а с това Русия да не бе убила десетки хиляди мои сънародници". Цялата реч на Мстислав Чернов

.
Режисьорът на филма "20 дни в Мариупол" Мстислав Чернов отбелязва спечелването на "Оскар" с реч, в която казва, че би желал "никога" да не му се налага да прави филма за войната на Русия срещу Украйна.
 

Украинската лента "20 дни в Мариупол" спечели "Оскар" в категорията за най-добър игрален документален филм.





Документалния филм „20 дни в Мариупол" на журналиста Мстислав Чернов влезе в програмата на София Филм Фест и може да бъде гледан на 26 март. Прожекцията на филма ще се състои на 26 март от 19:30 часа в зала "Славейков" във Френския институт в България (ФИБ).

 

В навечерието на руската инвазия в Украйна екип украински журналисти от „Асошиейтед Прес" пристига в стратегическия източен пристанищен град Мариупол. По време на последвалата обсада и нападение, докато жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и лекарства е отрязан, екипът – единствените международни репортери, останали в града, се бори да отрази жестокостите и да изпрати кадрите си на света. Заснемат смъртта на деца, масови гробове, бомбардиран родилен дом.

 

Накрая, обградени от руски войници, те се укриват в болница, без да имат представа как ще избягат.

 

След като стават свидетели на толкова много смърт, режисьорът Чернов и колегите му се питат дали репортажите им ще имат значение. Но оцелелите жители на града ги умоляват да се погрижат света да стане свидетел на случващото се. Така през 2023 година факт става "20 дни в Мариупол".





ФрогНюз публикваме цялата реч на Мстислав Чернов:

"Това е първият "Оскар" в историята на Украйна. И за мен е чест.

 

Вероятно обаче ще бъда първият режисьор на тази сцена, който ще каже следното - иска ми се никога да не бях правил този филм. Иска ми се да можех да разменя тази награда с това Русия никога да не беше нападала Украйна, да не беше окупирала нашите градове. Иска ми се да можех да разменя цялото признание, за да попреча на Русия да убие десетки хиляди мои сънародници. Иска ми се Русия да освободи всички заложници - всички украински войници, които защитавам земята ни, всичко цивилни, които сега са в техните затвори.

 

Аз обаче не мога да променя историята, не мога да променя миналото. Но всички ние - аз и вие, някои от най-талантливите хора в света, можем да направим така, че да поправим историята и да се уверим, че истината ще възтържествува. И че жителите на Мариупол и тези, които дадоха живота си, няма никога да бъдат забравени.

 

Киното формира спомени, а спомените формират историята. Благодаря на всички, благодаря на Украйна. Слава на Украйна!".

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3026 |11.03.2024 Поредна нощ Русия тероризира Одеса, където живеят хиляди украински българи . 1| 2729 |11.03.2024 Григор Димитров се изправя срещу Манарино днес . 4| 2594 |11.03.2024 Диана Дамянова за мълчанието на преговарящите. Евгений Кънев: "Икономиката зависи от регулаторите" . 1| 3022 |11.03.2024 Агенция на ЕС с предупреждение: Европа не е готова за опасностите от климатичните промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads