Реклама / Ads
9| 2197 |02.09.2024 НОВИНИ

Украйна се обезкървява, България се дави в руска пропаганда. Танкове гърмят, но музата е по-силна - започва фестивалът "ОКО"

.
Тази неделя започва международният фестивал на етнографското кино „ОКО“. Той ще се проведе в Украйна от 8 до 15 септември 2024 г. и в България от 8 до 15 ноември 2024 г.
 

Ясен е и списъкът с филми и програмни секции, които ще бъдат представени на петото юбилейно издание в Болград. 

 

Тази година екипът е подготвил над сто заглавия от 61 държави. Общо 88 филма са включени в четири конкурсни секции: „Нашето око“ – национален конкурс за пълнометражен филм и национален конкурс за късометражен филм, „ОКО Global“ – международен конкурс за пълнометражен филм и международен конкурс за късометражен филм. Има и две извънконкурсни програми – „ОКО Focus“ и „ОКО Hits“, а филми от предишни издания са включени в програмата „ОКО Retrospective“. По време на фестивалната седмица ще се проведат и редица специални прожекции в секцията „ОКО Special“.





Откриващият филм на петото издание на „ОКО“ в Болград ще бъде „Балада за малките хора“ на украинския режисьор Иван Сауткин. Филмът беше показан за първи път миналата година на МФФ „Молодист“ в Киив, след което обиколи чуждестранни фестивали, като беше включен в датската селекция на CPH:DOX. Сега „Балада за малките хора“ отново ще бъде показан в Украйна, а по-късно ще има премиера и в България. Това е откровен и интимен поглед към най-уязвимите на фронтовата линия на руско-украинската война и към доброволците от екипа за евакуация, които рискуват живота си, за да спасяват цивилни. За тях няма „малки хора“. Филмът ще се състезава и в конкурсната секция за пълнометражен филм НАШЕТО ОКО. 

 

Закриващият филм е израелския игрален филм „Седем благословии“ на режисьорка Айелет Менахеми. През 2023 г. лентата спечели 11 награди „Офир“, включително титлата най-добър филм на годината, на връчването на наградите на Израелската филмова академия. Филмът беше и официален представител на Израел в международната секция на наградите „Оскар“ през 2024 г. „Седем благословии“ е трагикомедия за една седмица празнични семейни вечери след израелско-мароканска сватба. Разбира се, дневният ред на героите включва не само радост, но и семейни огорчения, изясняване на отношенията и рефлексия върху травмите — цял букет, който разкрива сблъсъка на култури и поколения. Филмът ще бъде представен премиерно в Украйна и България, а също така ще вземе участие в международния конкурс за пълнометражен филм OKO GLOBAL.

 

Освен традиционните документални филми, които винаги са били в основата на всички програмни секции, в конкурса са включени и игрални и анимационни филми

 

Предвидени са и два дискусионни панела – „Културното наследство на националните малцинства — ценен ресурс за културната дипломация“ и „Националните будители/лидери и историята. Какво е общото между Украйна и България?“. В програмата е включен и семинар на тема „Защо искаме да се върнем към корените си в размирни времена“ със София Безверха, блогър и филолог.





„Сега „ОКО“ има два дома — Украйна (Болград) и България (София). Като украинска българка съм много щастлива да запозная тези две култури една с друга, да разкажа за живота и ежедневието, болките и надеждите на тези два скъпи за мен и близки по дух народи. Да ги покажа един на друг и на целия свят. Официално ние сме украинско-български фестивал, затова се фокусираме върху прожектирането на украинското кино в България и българското кино в Украйна, върху това, което ни обединява, и това, което ни отличава“, казва Тетяна Станева, директорка на „Око“, режисьор и програмен директор.

 

Нашата Украйна се обезкървява, нашата България се дави в руската пропаганда. С нашата програма ние превързваме раните им, а с културните си оръжия се борим за умовете на нашите народи. Избраните филми са не само за сегашните ни болки, но и за преосмисляне и оплакване на болезнената ни история и за изцеление на старите ни травми. В тези ленти всеки ще разпознае себе си и ще се замисли за своята идентичност. Сигурна съм, че съвкупният опит на народите от цял свят може да даде отговори на болезнените въпроси. Нашето пето юбилейно издание ще прокара пътя към емпатията и взаимното разбиране и ще създаде междукултурния диалог, от който се нуждаем днес. Обещаваме ви катарзис, терапия и изцеление чрез съхранената памет и опит на човечеството“, казва още тя.

 

Докато танковете гърмят, музата трябва да крещи по-силно от тях. Ето защо, ние не само се борим за това филмовият фестивал да продължи да съществува и да „говори“, но и разширяваме аудиторията си до две държави – Украйна и България. По този начин гласът на „Око" ще бъде по-силен, по-мощен, по-чуваем“, казва Юрий Димчогло, почетен президент на „Око“.

 

Фокусът във визията на фестивала на петата му годишнина върху националните герои Тарас Шевченко и Христо Ботев.

 

„Избрахме будителите на украинския и българския народ, които са творили и са се борили за своите идеали в почти един и същи исторически период, и които имат еднакъв по значение принос към националното наследство на своите страни. Освен това, тези личности са добре познати както в Украйна, така и в България“, казват от екипа на фестивала.

 

Пълната програма на фестила - може да видите ТУК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2159 |02.09.2024 Шолц разочарован от възхода на "Алтернатива за Германия", зове за отказ от сътрудничество с десни екстремисти . 3| 2192 |02.09.2024 Влизане с взлом: Проникнали са в генералното ни консулство в Дубай . 0| 2153 |02.09.2024 Южнокорейската полиция също погна Telegram на руснака Павел Дуров . 8| 2155 |02.09.2024 Румънското правителство дарява една система „Пейтриът“ на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads