Реклама / Ads
1| 2826 |27.05.2024 НОВИНИ

Христо Ботев и Тарас Шевченко върху плаката на Международния фестивал на етнографското кино "Око"

.
Международният фестивал на етнографското кино „Око“ представя концепцията на своето пето издание. Фокусът е върху националните супергерои Тарас Шевченко и Христо Ботев.
 

Организаторите допълват, че с избухването на войната в Украйна през 2022 г. обръщат специално внимание на филмите за последиците от войната и на темата за борбата. „Ето защо избрахме фразите „Нашата култура е нашето оръжие“ и „Героите сред нас“ – като лозунги за третото и четвъртото издание, които бяха ръчно гравирани върху нашите награди – ръчно изработени глинени тухлички“, разказват от екипа на фестивала. Наградите за „Око“ са създадени от Руслан Друк, майстор грънчар, който служи във въоръжените сили на Украйна от 2022 година, предаде БТА.

„За визуализация използвахме изображенията на предците ни от стари снимки и на приказния герой Котихорошко съответно. Преди войната визуализацията ни беше представен с традиционни цветни килими с девизи „Да се обединим, но да не се унифицираме!“ и „Знайте чуждото, от свойто също не се странете!“, както и с многоцветни очи с послание „Погледни света с други очи!“. Лозунгите слагаме върху плакати, програми, сувенири и гледаме филми през тази призма. По такъв начин пишем историята си и се позиционираме в света“, допълват организаторите на „Око“. 

 

„Тази година избрахме завещанието на Тарас Шевченко – „Борете се и ще победите!“, което е актуално и днес. Модернизираният образ на поета отново ще поведе украинския народ и ще стане въплъщение на нашата борба, съпротива и лидерство, тъй като Шевченко е национален герой на всички времена“, смятат от екипа на фестивала.  Напомнят, че от тази година „Око“ официално е украинско-български фестивал. „Това означава, че ние се мащабираме и ставаме два пъти по-богати, като можем да черпим от културните източници на двете страни, да „празнуваме“ едновременно нашето различие, сходство и единство. Аудиторията ни се увеличава поне два пъти“, допълват от екипа на фестивала. 

 

„Ето защо, в нашите електронни и печатни визуални материали, наред с Шевченко и неговия лозунг, ще видите и образа на българския национален лидер и народен будител Христо Ботев, както и най-известния откъс от неговото стихотворение „Който падне в бой за свобода, той не умира“, посочват от „Око“. 

„Избрахме будителите на украинския и българския народ, които са творили и са се борили за своите идеали в почти един и същи исторически период, и които имат еднакъв по значение принос към националното наследство на своите страни. Освен това, тези личности са добре познати както в Украйна, така и в България. По-специално, в София има паметник на Шевченко, чието творчество е оказало влияние върху формирането на литературната традиция в България през XIX век. А в Одеса има паметник на Ботев, който няколко години е учил в града, а след това е работил като учител в село Задунаевка (сега е част от Болградски район на Одеска област)“, казват още от екипа на фестивала.

 

„Ние си представихме Шевченко и Ботев в съвременния културно-исторически контекст. Сигурни сме, че те щяха да бъдат приятели и да си кореспондират, може би да пишат постове в социалните мрежи, в които също щяха да призовават към борба и защита на своя народ. Какви приключения щяха да имат, ако бяха тук и сега? А ако бяха станали гости на нашия филмов фестивал? Можете ли да си представите това?“, коментират инициаторите на събитието.

 

„Избрахме комикс като мост между миналото и настоящето. Пиктографските знаци, използвани в древните култури (например в месопотамската, египетската, ацтекската), са се развили в средновековни илюстрации на житията на светците, а самите комикси, близки до съвременната форма, и терминът са се появили през XIX в., когато всъщност са живели Шевченко и Ботев. Предвид поетичността на тяхното творчество и свободолюбивите лозунги, които не губят своята актуалност, ние ги смятаме за съвременни супергерои, поради което ги избрахме за герои на петото издание на  „Око“, обобщават от екипа на „Око“ .

Дизайнът на концепцията е разработен от Лилия Топор. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2378 |27.05.2024 След срещата Главчев-Столтенберг: Не изпращаме войници в Украйна, помагаме с "всички сили" без да "въвличаме НАТО в конфликта" . 3| 2394 |27.05.2024 Би Би Си: Защо дългогодишни отговорни кадри от партията на Ердоган подават оставки? . 53| 11823 |27.05.2024 Те честват 500 хиляди „герои“! Мъртъвци на цената на китайска кафеварка изпълват ферми за трупове . 5| 2511 |27.05.2024 Рустем Умеров в София: Украйна се нуждае от повече ПВО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads