Реклама / Ads
5| 2159 |02.09.2024 НОВИНИ

Шолц разочарован от възхода на "Алтернатива за Германия", зове за отказ от сътрудничество с десни екстремисти

.
Германският федерален канцлер Олаф Шолц Източник: БГНЕС
Германският федерален канцлер Олаф Шолц призна разочарованието си от резултатите от изборите в две провинции на страната, които отбелязаха големи победи за крайнодясната "Алтернативата за Германия" (АзГ), съобщиха световните агенции.
 

Той квалифицира загубите за неговата коалиция като "горчиви" и настоя основните партии да формират правителства без "десни екстремисти".

 

Припомняме, че АзГ стана първата крайнодясна партия, която печели парламентарни избори в Германия след Втората световна война с резултата си на гласуването през уикенда в Тюрингия. Тя се нареди на второ място след консерваторите в Саксония, стана ясно от прогнозите късно в неделя.





Резултатите бяха очаквани, тъй като това предвиждаха и проведените преди вота социологически проучвания.

 

Но AзГ, смятана за "дясно екстремистка" от служителите по сигурността в двете източногермански провинции, е малко вероятно да успее да управлява, тъй като други партии досега са отказвали да си сътрудничат с нея, за да формират мнозинство.

 

Все пак партията може да получи достатъчно места, за да блокира решения, изискващи мнозинство от две трети, като назначаването на съдии или висши служители по сигурността, което й дава безпрецедентна власт.

 

"Резултатите в Саксония и Тюрингия са тревожни", отбеляза Шолц в изявление за Ройтерс. Той уточни, че говори като депутат от своята лявоцентристка Социалдемократическа партия. "Страната ни не може и не трябва да свиква с това. АзГ вреди на Германия. Отслабва икономиката, разделя обществото и съсипва репутацията на страната ни."





След като остава една година до националните избори в Германия, резултатите от неделя наказаха раздробената коалиция на Шолц, което може да влоши вътрешните борби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2192 |02.09.2024 Влизане с взлом: Проникнали са в генералното ни консулство в Дубай . 0| 2154 |02.09.2024 Южнокорейската полиция също погна Telegram на руснака Павел Дуров . 8| 2155 |02.09.2024 Румънското правителство дарява една система „Пейтриът“ на Украйна . 12| 5466 |02.09.2024 Часове вече се бави регистрацията на партиите. Какво се случва с ДПС? /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads