Реклама / Ads
12| 2181 |02.09.2024 НОВИНИ

За първи път след Хитлер: Крайнодясна партия печели изборите в германска федерална провинция. И то проруска партия

.
Лидерите на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдъл и Тино Крупала. Между тях - Владимир Путин
Историческа победа на крайнодесните в Германия. Първичните резултати от регионалните избори сочат, че „Алтернатива за Германия” печели в Тюрингия. Това е първият случай от управлението на Адолф Хитлер, в който крайнодясна партия печели изборите в някоя от германските федерални провинции. В случая - тази партия се явява и проруска.
 

Според обществената телевизия партията взима 33 процента от вота в малката провинция със столица Ерфурт. Втори са християндемократите с 24 процента. Партията, която е характерна с антиимигрантски и евроскептични позиции, е най-популярна в териториите на бившата Източна Германия. Но може да има проблеми да застане начело на местното правителство в Тюрингия. Досега останалите партии отказваха да се коалират с „Алтернатива за Германия” и ги изолираха от управлението.





 

„Надявам се другите, демократичните партии, да се обединя и да формират правителство. За да не управляват Алтернатива за Германия. Иначе предстоят черни дни за хората в Тюрингия. Алтернатива за Германия не е на тяхна страна. Само така говорят. А всичко ще завърши зле за гражданите, особено по-бедните", заяви Рихард Хаберман, протестиращ срещу партията.

 

„Разбирате ли, случаи като този в Солинген, където нападнаха хората с нож, стават всеки месец. Разбира се, когато предстоят избори, това е сигнал да се събудим за проблемите, които предизвика нелегалната имиграция и липсата на депортации", подчерта Дитер Нойдорф, привърженик на "Алтернатива за Германия". 

 

Декларират, че са националисти и патриоти, но ги обвиняват във фашизъм и нацизъм. Казват, че не харесват ЕС, но искат да го оглавят. Говорят за мир, но повтарят тезите на Кремъл за войната. Отскоро вече са в едно "традиционно" семейство. Какво обединява "Възраждане" и "Алтернатива за Германия", пише "Свободна Европа".


След началото на войната на Русия в Украйна подкрепата за тях расте. Те повтарят пропагандата на Кремъл. Казват, че говорят от името на цялото общество, но се намират в изолация. Говорят за обединение, но сеят раздори. Година след година стават все по-радикални и са обвинявани във фашистки и неонацистки нагласи. И това не е всичко.

 

Те са българската партия "Възраждане" и германската "Алтернатива за Германия" (AfD). Подкрепата и за двете партии значително се повишава след началото на войната на Русия в Украйна.

 

През годините връзките на AfD с Кремъл са били обект на множество журналистически разследвания на германски и международни медии. Те неведнъж са свързвали германската партия с руско влияние, финансиране и опит за изграждане на антизападни коалиции и настроения в Германия.







След февруари 2022 г. германската партия е основният противник на изпращането на военна помощ за Украйна. През февруари членове на AfD бяха ключови участници в голям протест в центъра на Берлин за прекратяването на военната помощ за Киев. Русия използва това и в свои пропагандни материали.

 

Документи от европейските разузнавания свързаха партията с опитите на Кремъл да създаде мрежа, която да застане на позиции срещу войната и да говори за мир в полза на Москва, вместо за изпращане на още оръжия в подкрепа на Украйна. AfD е и противник на санкциите срещу Русия.

В България „Възраждане“, заедно с БСП, е основен противник на изпращането на военна помощ за Киев. От партията многократно се включиха в т.нар. Поход за мир и също е срещу икономическите и политически санкции за Москва.

 

Костадин Костадинов и депутатите от партията често повтарят тезите на Кремъл и не отричат подкрепата си за Русия във войната, пише още Николай Лавчиев в "Свободна Европа".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2141 |02.09.2024 Главчев: ЦИК е по организацията на вота, ние само осъществяваме логистиката . 0| 2169 |02.09.2024 Измама на пътя: Уж закъсали шофьори, предлагат фалшиви бижута . 4| 2879 |02.09.2024 Докато Русия тероризира Киев и Харков по въздух, целите на Украйна са руски рафинерия и електроцентрали . 8| 2181 |02.09.2024 Пеевски: ДПС–Ново начало вече е факт, подадохме електронно заявление за регистрация в изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads