Реклама / Ads
2| 2957 |05.03.2024 НОВИНИ

"20 дни в Мариупол" на София Филм Фест - всичко, което се случи в Мариупол

.
Източник: 20 Days In Mariupol
Документалния филм "20 дни в Мариупол" на журналиста Мстислав Чернов влезе в програмата на София Филм Фест. Прожекцията на филма ще се състои на 26 март от 19:30 часа в зала "Славейков" във Френския институт в България (ФИБ).
 

В навечерието на руската инвазия в Украйна екип украински журналисти от "Асошиейтед Прес" пристига в стратегическия източен пристанищен град Мариупол. По време на последвалата обсада и нападение, докато жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и лекарства е отрязан, екипът – единствените международни репортери, останали в града, се бори да отрази жестокостите и да изпрати кадрите си на света. Заснемат смъртта на деца, масови гробове, бомбардиран родилен дом.





Накрая, обградени от руски войници, те се укриват в болница, без да имат представа как ще избягат.

 

След като стават свидетели на толкова много смърт, режисьорът Чернов и колегите му се питат дали репортажите им ще имат значение. Но оцелелите жители на града ги умоляват да се погрижат света да стане свидетел на случващото се. Така през 2023 година факт става "20 дни в Мариупол".

 

След почти десетилетие отразяване на международни конфликти, включително войната на русия срещу Украйна, Мстислав Чернов създава първия си пълнометражен филм - "20 дни в Мариупол".

 

Лентата получи номинация за Оскар за най-добър документален филм, както и номинация за БАФТА в същата категория. НА филмовия фестивал Сънданс ’23 спечели награда на публиката в секция "Световно документално кино".

 

С билети за прожекцията на 26 март можем да се сдобием на сайта на София Филм Фест.

 

"Ако светът можеше да види всичко, което се случи в Мариупол, това би дало поне някакъв смисъл на целия този ужас. Мозъкът ми отчаяно иска да забрави всичко това. Но камерата не би позволила това", казва Чернов в трейлъра на филма.

 

Обсадата на Мариупол започна на 24 февруари 2022 година, когато Русия атакува пълномащабно независима Украйна. Мариупол се намира в Донецка област на Украйна и е основен индустриален център, най-големият град на Азовско море. Именно тук бойците от батальона "Азов" задържаха руската армия.

 

ФрогНюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2549 |05.03.2024 Обмислят 15-те дни отсъствия по семейни причини да не се ползват наведнъж . 6| 3447 |05.03.2024 Светлана Тихановска в България: Смъртта на Навални може да даде "зелена светлина" за още убийства . 0| 2518 |05.03.2024 Спад в цените на повечето храни за първи път от месец насам . 5| 4485 |05.03.2024 Николай Стайков: Има опасност да изгорят едни полицаи и магистрати на ниските нива без да се стигне до високите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads