Реклама / Ads
32| 11458 |19.06.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Пилонът на Рожен: Туптящият прът в патриотското сърце, който направи на нищо родната природа

.
Източник: Facebook
Проектът за един метален пилон в сърцето на Родопите създаде брожения в социалните мрежи. Трябва ли да има 111-метров прът, който да стърчи от Рожен, какво символизира той и какъв точно е проблемът, след като средствата за изграждането му са събрани посредством дарения? Можем много да спорим за естетическите качества и патриотичния символизъм на това чудо на българската мисъл. Проблемът обаче е, че за да бъде изграден този 111-метров пилон, Рожен трябва да заприлича на лунен пейзаж. И снимките го показват.
 

По план пилонът трябва да бъде открит на 14 юли с мащабно шоу и концерт на Лили Иванова. Зад идеята стои регистрираната в Смолян фондация “Наследство в бъдещето“, която е и възложител на строително-монтажните работи. Първата копка бе направена преди седмица след дълга кампания по събиране на дарения.

 

През уикенда в социалните мрежи вече се появиха снимки от началото на строителните работи. Огромният кратер, който се появи насред рожен, за да може пилонът да стане факт, разбуни духовете и повдигна въпроси каква щета върху околната среда всъщност би донесъл този патриотичен проект. Към момента не са открити еконарушения по проекта.


.
Facebook


.
Facebook

 

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че е направена проверка, която показва, че “инвестиционното предложение не попада в обхвата на изискването за задължителна Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или за преценяване на нуждата й”. Имотът, върху който се строи пилонът не попада в обхвата на защитената местност “Рожен”,  както и“Родопи Западни”. 

 

Проверките обаче продължават. 

 

Целта на целия проект е да бъде издигнато най-високото знаме в Европейския съюз, както и според организаторите “флагът, поставен на най-висока надморска височина в света (1430 м), 14-u по височина в света”. 

 

В Европейския съюз вече има един подобен безсмислен проект, който също може да бъде свързан с патриотизма. На него не е окачено знаме, но се намира в столицата на една европейска държава - Ирландия. 


.

Става дума за метален прът в центъра на Дъблин, висок 120 метра, който струва завидните 6 милиона евро и е построен в чест на настъпващото хилядолетие, но чак през 2003 г. Някои го оприличават на копие. Други на игла. По-голямата част от хората в Дъблин обаче не виждат смисъл в него. 

 

Металното копие е избрано сред голям брой конкуренти в международен конкурс. Процедурата обаче срещу отпор и казусът стига до Върховния съд, което отлага поставянето на "паметника" в чест на хилядолетието. В крайна сметка първата част от металното копие е монтирана в края на 2002 г. Най-дългата част от неръждаемата стомана е инсталирана на 21 януари 2003 г. 

 

Ирландците просто не са се сетили. Ако закачат едно знаме на върха на тази иначе безсмислена метална конструкция, ще запратят грандиозните идеи за пилон на “Рожен” в небитието.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6867 |19.06.2023 Ген. Съби Събев: България трябва да предостави на Украйна боеприпаси, танкове и артилерия . 26| 5192 |16.06.2023 Проф. Георги Лозанов: Води се битка между евроатлантизма и плавния завой към Русия с Радев начело . 4| 3843 |16.06.2023 Адв. Велислав Величков: Главен прокурор е вредна длъжност, кръпка в кръпката . 23| 9866 |15.06.2023 Озъбени и озлобени до забрава хищници, обладани от собствените си страхове, са готови да разкъсат всяка плът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads