Реклама / Ads
8| 9608 |15.01.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Приятел на Мехран пред ФрогНюз: Получаваше заплахи от иранци, защото се беше снимал до икони

.
Източник: Facebook
Мехран беше публикувал негови снимки до икони в социалните мрежи и тогава беше получил заплахи от иранци. Бяха му писали, че знаят, че е иранец, че е мюсюлманин и се казва Мехран, не Стефан и щели да го намерят и да види какво щяло да стане. Не мога да кажа какви точно бяха тези заплахи, дали просто някой е решил да го заплашва или е било координирано. Аз не знам персийски, показвал ми е тези съобщения, човекът, който беше писал, беше с униформа на снимката в социалните мрежи. Може да е случайност, може и да било организирано.
 

Това каза пред ФрогНюз Димитър Бозов, близък прятел на Мехран Давари, който преди 13 години избяга от режима в Иран под страх от смъртна присъда, но в четвъртък беше задържан в Специален дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в с. Бусманци и е заплашен с депортация.

 

Ето го цялото интервю:

 

Г-н Бозов, от колко време се познавате с Мехран Давари, как се запознахте?


Познавам Стефан /Мехран приема това име след светото му Кръщение в православна църква у нас, бел.ред./ от 6 години. Запознахме се чрез друг иранец. Понеже много се интересувам от кино, в частност и иранско кино и той ми каза, че познава един режисьор и сценарист и ще ме срещне с него. 


Неговото образование е свързано с късометражни филми, започнахме да си говорим за кино и така неусетно станахме много добри приятели. Той никога не е искал от никой нищо, винаги сам се е справял, колкото и да му е било трудно и това много ме впечатли, изключително коректен и начетен човек.


Това е човек на изкуството, но съществременно е много работлив и организиран, което не е характерно за този тип хора. При него има много добра дисциплина, сутрин става много рано, тича, прави упражнения, след това отива на работа, после се прибира, пише сценарий, работи с неговата група BULL$HIT.band. 

Когато се запознахте той владееше ли вече български, на какъв език комуникирахте?


На български и то на много високо ниво, имаше някои грешки при времената, но при нашия език това е характерно. Мога да кажа, че ако се запознаеш с него и не знаеш, че е от Иран, ще започнеш да се чудиш от кой край на България е. Трябва много време да мине, за да хванеш някои тънки грешки. Имайте предвид, че той сам е научил този език, без учители и частни уроци, само чрез книгите и говорене с хората. Вкъщи има толкова много книги на български, правописът също му е много добър, той има написани сценарии на български, показвал ми е цяла папка.


Всъщност той е маняк на тема правопис и правоговор. Мога да кажа, че е много социален човек, обича да организира барбекюта, като за себе си приготвя сирена и кашкавал, тъй като е вегетарианец поради хуманни убеждения. Не иска да се убиват животните, дори не носи дрехи от естествена кожа. 

През всичките тези години, в които познавате Стефан, той споделял ли ви е за проблемите, които има, за неуспешните му опити да получи закрила от нашата държава, за заплахата от Иран, ако депортират?


Аз съм бил свидетел по едно от делата още през 2019г. 

Какво се случи на това дело?


Аз и той не сме адвокати, но ще ви кажа как аз видях нещата с тази уговорка, че не съм юрист. Те му казват, че според българската държава той не трябва да има опасения ако се върне в Иран, а ние знаем, че там е бил задържан и бит, бил е заплашван срещу него се е провеждал процес, който не е ясно как би могъл да свърши. Всъщност, когато усеща накъде върви процеса, тогава идва в България.


Той спомена, че срещу него се е водило дело заради протестите, но българската държава един вид му казва, че протестите са минали и вече нямало заплаха за него.








Знаем, че той е задържан на няколко пъти, тъй като е бил доста активен участник.


Това, което е интересно е, че той като идва в България започва да чете много книги. Още когато се запознах с него той отричаше исляма, четеше много Хокинг. Всичките тези неща не го поставят в много добра ситуация, в Иран има следене, има и ограничен достъп до някои сайтове. Попадайки тук той има достъп да много сайтове и започва да се самообразова. 


На самото дело, пък и от самото начало той беше казал на българските власти, че не иска да го записват като шиит, "аз не съм такъв, отричам исляма и ако ме върнат в Иран може да ме обесят, защото се водя отрекъл се от исляма", казваше им той. 

Разбрахме, че Мехран е обичал да чете Хокинг, отрекъл се е от исляма, как е възникнал интереса му към православната църква?


Аз съм вярващ човек и доста му говорех за християнството, в един момент той реши да се кръсти. Много четеше, с него често разговаряхме на богословска тематика, прочете Евангелията на български. След като прие името Стефан, той винаги черпеше на Стефановден. 


На едно от делата, на което аз не съм бил, той е представил кръщелното си свидетелство и беше помолил да го изпитат, за да докаже, че не се е кръстил просто така. 








В Иран този документ веднага може да се приеме като аргумент за присъда. 


Той ми е споделял, че знае за иранци, които пред нашия съд са излязи с твърдение, че са хомосексуални и този аргумент им дава убежище. Когато имаш документ, публично си заявил, че не си мюсюлманин, българският съд казва, че си измисляш това, за да стоиш тук.

Знаете ли, дали е получавал заплахи от страна на негови сънародници?


Когато беше публикувал негови снимки до икони в социалните мрежи, беше получил заплахи от иранци. Бяха му писали, че знаят, че е иранец, че е мюсюлманин и се казва Мехран, не Стефан и щели да го намерят и да види какво щяло да стане. Не мога да кажа какви точно бяха тези заплахи, дали просто някой е решил да го заплашва или е било координирано. Аз не знам персийски, показвал ми е тези съобщения, човекът, който беше писал, беше с униформа на снимката в социалните мрежи. Може да е случайност, може и да било организирано.








Помня и един друг случай. Преди две години беше поканил сестра си в България, баща му и майка му починаха. Тя искаше да дойде с туристическа виза. Знаете Иран не обича да пуска много хората да пътуват из чужбина, може да дойдат у нас само с организиран ирански туроператор до морето - Варна, Бургас. Моралната полиция следи нещата изкъсо и иранците като дойдат в България да не си позволяват много много да се веселят. Сестра му по каналния ред си минава през туристическата агенция, той беше много щастлив, че ще се видят във Варна, от 10-15 години не я беше виждал. По-късно ми се обади и беше много разочарован. Когато самолетът е кацнал във Варна, тъй като летищата се водят международна територия, докато си още в самолета, ти фактически не си още в държавната, представител на иранската морална полиция е задържал сестра ми и е казал, че се връща обратно в Иран. Имало е още няколко души, които заедно с нея са върнати обратно към Иран. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9958 |14.01.2024 Светлин Наков: Простите вярват на всичко, защото не мислят. Някой да си размаха п…..а, приемат го за истина . 18| 9907 |11.01.2024 Николай Слатински: Западът трябва да се опомни - Путинова Русия трябва да бъде победена с цената на всичко! . 35| 6364 |09.01.2024 Защо и как Радев се легитимира като полупрезидент? Тодорживковото наследство се обогати . 8| 8257 |09.01.2024 Проф. Вера Бонева: Паметникът на Шипка ще бъде обновен за 3 г. за 14 млн. лв., другото са политически лъжи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads