Реклама / Ads
21| 13988 |01.02.2024 ЪNDERGROUND

Екзекутираха Мартин – Нотариуса, който бе закрилян от магистрати

.
Полицейски проверки след убийството на Нотариуса... Източник: trafficnews.bg
Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, е бил застрелян в сряда вечерта. Това е станало в столичния квартал "Горна баня". Убийството е станало около 20.00 часа в комплекса "Глория палас", съобщават от МВР.
 

Според някои източници Божанов е бил застрелян в главата, а нападателите са били поне двама. След екзекуцията те веднага се изнесли в неизвестна посока. МВР блокира района, а след това и голяма част от София. Спирани са и проверявани много автомобили.

 

На място на престъплението е била и майката на простреляния, която е на 68 години. Също и дете на 4 години, както и бебе, съобщи Нова телевизия, Те обаче не са пострадали.

 

В момента полицията издирва и разпитва близки на Нотариуса, както и лица, с които е бил в конфликтни отношения.






Градският прокурор на София Илияна Кирилова заяви, че Божанов през годините е бил интересен покрай делото "Крашевски". "В момента служебно ми е известно, че в Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати", допълни тя. Кирилова обаче не обясни, какви мерки са предприети, ако такива заплахи действително е имало.


Според нея убийството може да е свързано и с имотни измами. Кирилова не потвърди изтеклата информация, че убитият е свързан с прокурорски рекет. "Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях", отклони питанията Кирилова.

Заради убийството е било отменено планирано учение на МВР в центъра на София.






Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

 

Той е човекът, който свързва Бакалова с адвокат Емил Писков. В първата част на разследването Божанов е записан по телефона. В разговора се чува, че той казва: "Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре..."






Обяснява и колко могъщ е съществуващият тогава Специализиран съд, след като Бакалова му казва, че е говорила и с някои посолства: Божанов и отговаря: "Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересуват посолствата, но може да събере и посолствата и да им гледа мярка и на тях. Много е сложна ситуацията. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът утре може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него".

 

Божанов дава интервю на Николай Стайков от "Антикорупционния фонд", като се представя за „консултант по всякакви въпроси“ - от градинарство до това към кой адвокат да се обърнеш.

 

В разследването на АКФ Бакалова разказа, че е помагала на Борислава Йовчева – популярната манекенка с къщата в Барселона, която бе повод за разследване на испанската прокуратура за пране на пари, в което бе замесен и бившият премиер Бойко Борисов.


.
Мартин Божанов - Нотариуса...

 

В разследването на АКФ, както и в редица медийни публикации са осветявани множество далавери, свързани с името на Божанов – Нотариуса. Не е тайна, че той е бил част от кръга на бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров – Еврото. Говори се, че Нотариуса е бил човекът, който е доставял кеша на определени магистрати, участвали в корупционни схеми.

 

Знае се също, че убитият е замесен в прехвърлянията, придобиването и препродажбата на около 200 жилища, повечето по измамен начин. Въпреки това е успявал да се измъкне от закона благодарение на влиятелни покровители в магистратските среди.

 

Ако прокуратурата си вършеше работата, Божанов щеше да е в затвора и да е жив, коментират запознати с делата на застреляния. Опази се от закона, но от куршумите не успя, коментираха пред Фрог нюз разследващи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5877 |29.01.2024 Криминален психолог: Да се провери как Габриела и майка ѝ са се прибрали от Витоша, след убийството на Пеев . 6| 13273 |23.01.2024 Убийството на 44-годишния Пейо Пеев: Заплетена история, "ясни мотиви" . 1| 6051 |19.01.2024 Обир в Самоков: Откраднаха 10 000 лв., златни накити и пистолет от дома на бизнесмен . 6| 6350 |08.01.2024 Гробар стои зад жестокото убийството в София. Канел се да кремира жертвата с чужди лични данни на жив човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads