Реклама / Ads
13| 10705 |23.03.2024 ПОЛИТИКА

Доц. Искрен Иванов: Атентатът в Москва можеше да бъде избегнат, ако властта бе послушала службите на САЩ

.
Искрен Иванов
Атентатите в Москва можеше да бъдат избегнати, ако руските власти бяха пренебрегнали това, което се случва в Украйна и се бяха вслушали в предупрежденията на Запада. Това каза по Радио "Фокус“ международния анализатор доц. Искрен Иванов.
 

"Случилото се е очаквана атака, за която предупредиха специалните служби на САЩ и Великобритания. Тогава тази атака беше пренебрегната от Руската федерация по разбираеми причини, предвид войната в Украйна. Тези терористични атентати можеше да бъдат избегнати. Броят на цивилните жертви можеше да бъде спестен, ако руските власти се бяха вслушали в предупрежденията на САЩ и Великобритания“, коментира той.

 

"Необходимо е да се дистанцираме от крайни оценки по този казус, защото случилото се е ужасяващ терористичен акт, а тероризмът е насилие срещу цивилни. Така че, каквото и да се случва в момента в Украйна или в Близкия Изток, този атентат е трагедия, загубени са човешки животи. Независимо дали става въпрос за руски или каквито и други животи, това е огромна трагедия“, отбеляза доц. Иванов.

 

"По всяка вероятност, почти сигурно е, че зад случилото се стои "Ислямска държава“. Става въпрос за няколко терористи, които идеално отговарят на описанието, което на езика на международната сигурност наричаме "Самотни вълци“. От тази гледна точка трябва да се дистанцираме и от една друга спекулация, а именно, че става въпрос за нападение, зад което стои Украйна“, категоричен бе той.

"Най-важното – предстои да видим дали оттук нататък ще има още такива терористични атентати. Според мен на този етап трудно може да очакваме, но не е изключено“, добави международният анализатор.

 

Според доц. Искрен Иванов руският президент ще бъде много внимателен в изказа си след атентата. Случилото се, обаче, няма да повлияе на политическото статукво в Русия, смята международния анализатор.

 

По думите му този пробив говори, че основните приоритети в сектора за сигурност на Русия са руският президент и неговите приближени: "В Руската федерация започва да се наблюдава концентриране на всички ресурси за сигурност единствено и само върху управляващите“.

Той отбеляза още, че Москва остава изолирана на фона на глобалната архитектура за сигурност.

 

Доц. Искрен Иванов очаква Владимир Путин да се възползва от ситуацията за допълнителна мобилизация на населението: "Това е последната червена линия. Москва само чакаше повод, за да мобилизира още хора. Факт е, обаче, че тази мобилизация беше реалност още преди седмици“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4575 |22.03.2024 Анализатори: Европейският "въздух", който обеща Мария Габриел, не се сбъдна . 4| 6091 |20.03.2024 Радан Кънев: Моето вътрешно усещане е, че Борисов се страхува от кабинет Габриел. Много се страхува! . 2| 5908 |19.03.2024 Путин, Ким, Асад и техните най-фантастични изборни победи . 8| 4564 |18.03.2024 Политологът Св. Малинов: Недостойно поведение на ГЕРБ, правят внушения, а не се договарят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads