Реклама / Ads
4| 6092 |20.03.2024 ПОЛИТИКА

Радан Кънев: Моето вътрешно усещане е, че Борисов се страхува от кабинет Габриел. Много се страхува!

.
Източник: кадър, БНТ
Бяхме много близо до един наистина великолепен пример за европейски преговорен процес, който преди около 24 часа, беше счупен от страна на партия ГЕРБ по един доста брутален начин. Обяснения много. Аз мисля, че е рано да се спекулира за обясненията. Моето вътрешно усещане е, че г-н Борисов се страхува от кабинет на г-жа Габриел. Много се страхува".
 

"Първият въпрос тук, на който нямаме отговор към настоящия момент е има ли съгласие от потенциалните партньори това да бъде съставът на кабинета и има ли съгласие от лицата, които са посочени за министри да участват в такъв състав на министерски съвет. А при подобна неяснота всякакви конкретни коментари са малко излишни, но това, което аз виждам е, че общоприети експерти, визионери, предложени от ГЕРБ в досегашния състав, или одобрени от ГЕРБ в досегашния състав, се прави опит да бъдат заменени с чисто партийни кадри. Това може да има много обяснения, но това е фактът, който виждаме. Това се отнася, както за министъра на отбраната, така и за министъра на околната среда, така и за министъра на енергетиката".

 

"Има опит за замяна на визионери с партийни практици".

 

Tова заяви в "Денят започва" Радан Кънев.

Вижте интервюто.

 

Казвате, че ГЕРБ по същество се самосаботират?

 

"Казвам, че лично лидерът на ГЕРБ се страхува от кабинет с друг лидер начело".


А ако погледнем към Вашето политическо семейство в България. ПП-ДБ в момента според Вас в по-силна или по-слаба позиция са накрая на това, което наблюдаваме през последните седмици?

 

"Съмнявам се, че наблюдаваме края и от тази гледна точка, не бих казал нищо".


Поставяте ли това, което се случва у нас в контекста на предстоящата кампания и предстоящите европейски избори?

 

"Поставям го в контекста на българския национален интерес в периода на сформиране на европейските институции, веднага след европейските избори. Знаете ли - на 9 юни нищо не завършва. Всичко започва".

 

"Започват не просто персоналните избори на на хората, които ще водят Европа в следващите 5 години, а започва един много интензивен и кратък процес по договаряне на приоритетите на Европейския съюз за следващите 5 години".
Радан Кънев посочи, че "България е престъпно пасивна в този процес".

 

"А избори 2 в 1 означават ние тотално да отсъстваме от него т.е. ако съм прав, че в момента ГЕРБ и Борисов чупят преговорите и водят страната към избори 2 в 1, това означава, че те чупят и пет годишната българска перспектива на активно европейско членство, от която имаме огромна нужда".


А ДПС извън тези сметки ли ги поставяте?

 

"Не поставям ДПС в никакви сметки. Те не носят отговорност за тази ситуация".


Но все пак ги считаме за част от управляващото мнозинство.

 

"Не. Аз не ги считам като част от управляващото мнозинство и затова казвам в преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ, ДПС не носят отговорност. Те може да имат своите отношения с ГЕРБ, може да са важен фактор в решенията на Борисов, но те не носят политическата отговорност".


Разграничавате ли се от мнението на някои представители на ПП-ДБ, че двете партии на практика са в тандем?

 

"Те в много отношения изглеждат като една партия, но все пак формално са отделни".


Според Вас мотивите за "международното положение", колко още дълго ще успеят да крепят тази крехка конструкция у нас?

 

"Ние не знаем дали тя е закрепена към настоящия момент.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5910 |19.03.2024 Путин, Ким, Асад и техните най-фантастични изборни победи . 8| 4568 |18.03.2024 Политологът Св. Малинов: Недостойно поведение на ГЕРБ, правят внушения, а не се договарят . 3| 4411 |17.03.2024 Илиян Василев: "Южен поток" фалира заради неуправляемия политически риск от близък бизнес с Русия . 17| 3994 |16.03.2024 Мастило в урната, горящи бюлетини и коктейл "Молотов" - изборите на Путин срещнаха пречка /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads