Реклама / Ads
17| 3992 |16.03.2024 ПОЛИТИКА

Мастило в урната, горящи бюлетини и коктейл "Молотов" - изборите на Путин срещнаха пречка /видео/

.
Руски източници разпространиха кадри, на които се вижда как няколко руснаци изливат боя, мастило или боя в урните за гласуване, а руски официални лица съобщиха, че някои руснаци са изсипали боя и върху устройствата за преброяване на бюлетините и са подпалили избирателните секции.
 

Това съобщава както Институтът за изследване на войната (ISW), така и множество военни блогъри.

 

В Москва жена е изляза боя в урната. Правителството на Воронежка област също съобщи за "зелена течност", излята в урните в две избирателни секции в Борисоглебск. Полицията е задържала избирателки на възраст 58 и 66 години. За опити за заливане на урните с боя се съобщава и в областите Симферопол, Волгоград и Новосибирск. В други два региона - Ростовска област и Карачаево-Черкезия, в урните е било изсипано мастило, а Следственият комитет е образувал наказателни дела, предаде  "Медуза".





В избирателна секция в московския квартал Марийно възрастна гласоподавателка излива запалителна течност в кабината за гласуване, подпалва я и започва да снима, пише SotaVision.

 

Руското независимо издание "Медуза" съобщава още за коктейли "Молотов", хвърлени по секции. Коктейл "Молотов" е бил хвърлен върху предверието на секция в Санкт Петербург, съобщава "Фонтанка". Полицията е задържала 21-годишно момиче. Друг коктейл "Молотов" е бил хвърлен по избирателна секция в Когалим в Ханти-Мансийския автономен окръг, съобщава местната избирателна комисия. Отново жена е била задържана.

 

 

Избирателка изсипва боя в урната. Кадрите са от Москва.

 

 

Също така, прокуратурата в Москва предупреди жителите на града да не участват в протестите "По пладне срещу Путин" пред избирателните секции на 17 март по обяд. Руската опозиция предложи предизборна протестна акция, наречена "По пладне срещу Путин". Акцията предполага, че тези, които са против Путин, ще дойдат до избирателните секции по едно и също време - в 12 ч. на обяд на 17 март.

 

Акцията "По пладне срещу Путин" бе подкрепена от колонията от Алексей Навални. След смъртта на политика неговият съратник Леонид Волков нарече участието в акцията "По пладне срещу Путин" "политическо завещание на Алексей Навални".

 

Малко вероятно е изолирани обществени протести срещу президентските избори в Русия и президента Владимир Путин да повлияят на хода или резултата от президентските избори в Русия, освен ако не се стигне до широко обществено участие, което също е малко вероятно, отбелязва обаче Институтът за изследване на войната (ISW).

 

В Русия вчера започнаха президентските избори - гласуването ще продължи три дни от 15 до 17 март. Неделя, 17 март, се счита за основен ден на гласуването.


.

Президентски "избори" се провеждат и в анексирания Крим и на териториите на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, окупирани от руските войски по време на пълномащабната инвазия в Украйна.

 

Украинското външно министерство призова съгражданите си, живеещи в окупираните територии, да не гласуват на президентските избори в Русия. Върховната рада се обърна към международната общност с призив да осъди провеждането на руски избори в окупираните части на Украйна.

 

Изборите в тези области, разбира се, са незаконни. В София в неделя ще се проведе протест, който ще отправи послания, че изборите в окупираните от Русия Крим, Донецк и Луганск са незаконни и престъпни. Протестът ще се проведе пред Посолството на Русия у нас и ще започне в 17:00 часа на 17 март.





"Така наречените "избори" са още един инструмент за завладяване на окупираните територии. Украинските граждани са принудени да участват в този фарс чрез насилие", посочи Центърът за стратегическа комуникация и информационна сигурност на Украйна.

 

"Украинците във временно окупираните територии активно и пасивно се съпротивляват на нашествениците, като са подложени на репресии и наказателни акции на вражеските специални служби.

 

След така наречените "избори" пропагандата цинично ще лъже за "високата избирателна активност" и, разбира се, за "подкрепата" за Путин във временно окупираните територии. Това е още една причина, поради която "преизбирането" на диктатора не може да бъде признато", посочват още оттам.

 

ФрогНюз

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4063 |15.03.2024 Настимир Ананиев: Вярно ли е, че са изтрити телефоните на Мартин Божанов, иззети от местопрестъплението? . 10| 7202 |14.03.2024 Евгений Кънев: Само си представете премиерът да каже, че има опасност от война с Русия и че България (като Полша) трябва да се готви . 2| 2774 |14.03.2024 Президентът отложи връчването на мандата заради кончината на Патриарх Неофит . 6| 4827 |13.03.2024 Финландският премиер: Русия се подготвя за продължителен конфликт със Запада и е значителна заплаха за Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads