Реклама / Ads
2| 3840 |31.03.2024 СВЯТ

Мерило за подкрепата на Ердоган: Опозицията в Турция печели най-големите градове

.
Екрем Имамоглу Източник: БГНЕС
Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу води в местните избори в неделя, като според първоначалните данни това е потенциален стимул за усилията на турската опозиция да се утвърди като политическа сила, предаде "Ройтерс".
 

Като пореден удар по Ердоган, във втория по големина град в страната Анкара досегашният опозиционен кмет Мансур Яваш обяви победа над претендента си от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) по-малко от три часа след затварянето на избирателните секции в националния общински вот.






Местните избори в цялата страна се разглеждат от анализаторите като мерило както за подкрепата на Ердоган, така и за устойчивостта на опозицията.


Ердоган, който е начело на Турция повече от две десетилетия, провеждаше усилена кампания, за да може партията му да си върне контрола над Истанбул от съперника си Имамоглу, досегашен кмет и потенциален бъдещ претендент за президентския пост.


В някои градове в Източна Турция избухна насилие, свързано с избора на квартални служители, които бяха включени в бюлетината заедно с кметове и други общински служители, като се съобщава за трима убити.

Според официалните резултати, базирани на 41,43% от отворените урни, Имамоглу е получил 50% подкрепа в сравнение с 41,26% за претендента от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум, бивш министър в националното правителство на Ердоган.


"Въз основа на данните, които събрахме, мога да кажа, че благоразположението и доверието на нашите граждани към нас наистина бяха демонстрирани", заяви Имамоглу.


"Настоящата картина много ни радва", добави той.

Държавната агенция "Анадолу" също публикува частични официални резултати, според които основната опозиционна Републиканска народна партия води в големи градове като Измир, Бурса, Анталия и Адана.







Имамоглу от Републиканската народна партия нанесе на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието най-големия електорален удар за двете му десетилетия на власт, след като спечели вота през 2019 г. Президентът отвърна на удара през 2023 г., като си осигури преизбиране и мнозинство в парламента с националистическите си съюзници.


Според частичните резултати Партията на справедливостта и развитието води в национален мащаб с почти 39% от гласовете, което се случва за първи път от 35 години насам.


ВЪЗХОДЪТ НА ИМАМОГЛУ


Според анализатори слабото представяне на ПСР в неделя може да отслаби контрола на Ердоган върху Турция и да сигнализира за потенциална промяна в разделения политически пейзаж на голямата развиваща се икономика. Победата на Имамоглу също така би подсилила очакванията, че той ще стане бъдещ национален лидер.


"Имамоглу е добър и прави каквото трябва като кмет, но не може да се сравнява с Ердоган", заяви по-рано в неделя избирателят на ПСР и пенсионер Омер, докато ликуваща тълпа скандираше името на президента, когато той излезе от избирателна секция в Истанбул.


На друго място в Истанбул, най-големия град в Европа с над 16 млн. души население, инженерът Мурат Ерджан заяви, че не одобрява активната роля на Ердоган в кампанията за неговата партия преди изборите, като смята, че президентът трябва да бъде безпристрастен.


"Екрем Имамоглу е президентът, за когото копнеем, с неговия конструктивен и усмихнат характер, който прегръща всички", каза 60-годишният Ерджан, след като пусна бюлетината си.







При един от инцидентите в югоизточната част на страната групировки се сблъскаха с оръжие, палки и камъни, като убиха един и раниха 11 души. В друг случай един кандидат за мютесари е бил убит, а четирима души са били ранени при схватка, съобщи държавната информационна агенция "Анадолу".


Тя съобщи също, че 16 души са били ранени при сблъсък в Шанлъурфа, а един мухтар е бил намушкан с нож в Афионкарахисар в западната част на страната. Отделно Demiroren съобщи, че един човек е бил застрелян, а двама са били ранени през нощта в Бурса.


КЮРДСКИ И ИСЛЯМСКИ ИЗБИРАТЕЛИ


В Истанбул, който е двигател на турската икономика, социологическите проучвания сочеха напрегната надпревара между Имамоглу и Курум.


Според анализатори първоначалните резултати вероятно са отразявали отчасти икономическото напрежение, предизвикано от близо 70% инфлация, а недоволните кюрдски и ислямистки избиратели са натежали върху резултатите на ПСР.


Въпреки че основната награда за Ердоган е Истанбул, той се стреми да си върне и столицата Анкара. И двата града бяха спечелени от опозицията през 2019 г., след като през предходните 25 години бяха под управлението на неговите предшественици от ПСР и ислямистите.


Първоначалните резултати сочат, че перспективите на Ердоган са малко подобрени от разпадането на опозиционния алианс, който той победи миналата година. Имамоглу, симпатичен бивш бизнесмен, все още се харесва на избирателите извън базата на неговата партия.







Гласоподавателите на основната прокюрдска партия бяха от решаващо значение за успеха на Имамоглу през 2019 г. Тяхната партия този път издигна свой кандидат в Истанбул, но се очакваше много кюрди да загърбят партийната лоялност и отново да гласуват за него.


В предимно кюрдския югоизток ДЕМ имаше за цел да затвърди силата си, след като след предишните избори държавата замени прокюрдските кметове с назначени от държавата "доверени лица" заради предполагаеми връзки с бойци.


"Пожелавам да се сложи край на системата на попечителите. Тези избори са важни за бъдещето на Турция и за това, че тя се вслушва в нас: Кюрдите винаги са решаващи", заяви 32-годишната държавна служителка Елиф Дургун.


Един от факторите, които действат срещу Ердоган, е нарастването на подкрепата за ислямистката Партия на новото благоденствие поради твърдата ѝ позиция срещу Израел във връзка с конфликта в Газа и недоволството от управлението на икономиката от страна на ПСР с ислямистки корени.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 16714 |31.03.2024 ISW: Забавянето на американската помощ принуди Украйна да отстъпи на бойното поле . 4| 4097 |29.03.2024 ISW: И с ограничени ресурси Украйна разби руския напор . 1| 2688 |28.03.2024 Шолц: Мирът в Украйна е възможен. Путин трябва да спре своята варварска кампания и да изтегли войските . 19| 5957 |28.03.2024 Вълна от ксенофобия заля Русия след терористичната атака в Крокус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads