Реклама / Ads
19| 5926 |28.03.2024 СВЯТ

Вълна от ксенофобия заля Русия след терористичната атака в Крокус

.
Ксенофобията в Русия се разраства
Терористичната атака срещу Crocus City Hall, при която по последни данни загинаха над 143 души, провокира антимигрантски и ксенофобски настроения в Русия на всички нива. Депутатите настояват за въвеждане на цифров контрол над посетителите, полицията организира акции. В коментари към публикации на официални лица в социалните мрежи, потребителите настояват джамиите в Русия да бъдат напълно затворени.
 

На мястото на спонтанния мемориал до Crocus City Hall се появи банер „Безвизовият режим убива“. В Държавната дума депутатът от "Единна Русия" Михаил Шеремет предложи да се ограничи влизането на чужденци за периода на т. нар. "СВО", както руските власти наричат ​​войната срещу Украйна. Колегата му Владислав Даванков призова за засилване на дигиталния контрол върху мигрантите и депортирането им и при най-малкото провинение. Той обаче призоваваше за това още преди терористичната атака в Крокус например в предизборните си клипове като кандидат-президент. В коментари към изявления на политици руските потребители на социалните медии пишат, че те предлагат затваряне на джамии и задържане на мигранти в домове без право на свободно движение.

 

Певицата Манижа, родом от Душанбе, публикува видео в Instagram. Там изразява опасенията си, че последствията от атаката срещу концертната зала ще бъдат усетени от всички имигранти от Централна Азия: "Днес баба ми я няма от 14 години. И през последните няколко години много мислих че се радвам, че тя не живее това, което се случва с нас и със света. И също така се радвам, че последствията, които ще паднат върху таджиките и всички жители на Централна Азия, няма да я засегнат.


Журналистите от Идел.Реалии попитаха представители на народите от Поволжието дали не е имало нарастване на нетолерантността. Много от тях казват, че ксенофобията е нормализирана още преди терористичната атака в Crocus City Hall. Сега проблемът се влоши. "Колегите ми започнаха да се шегуват за свинското месо и терористичните атаки. Бутилката с вода, която нося със себе си до тоалетната (съжалявам за подробностите, това е ислямският тоалетен етикет), колегите ми шеговито нарекоха първата стъпка към тероризма",каза пред репортери жител от Ижевск.

 

Ксенофобските настроения не касаят само мигрантите. Представителите на коренното население на Русия и всички хора с неславянски произход са изправени пред дискриминация, агресия и физическо насилие в страната. На 24 март няколко млади мъже се приближиха до якутка в московското метро. Те крещяха расистки и националистически лозунги и вдигнаха ръце в нацистки поздрав.


В същото време, например, главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, твърди, че някои недоброжелатели уж се опитват да изострят ситуацията в Русия: "Нека никой не ни плаши с руски национализъм. Руски национализъм не съществува. в природата всеки знае това.


В Москва от началото на седмицата броят на случаите на нарушаване на правилата за влизане в Русия се е увеличил значително. На това обърна внимание руската служба на BBC. Журналисти предполагат, че проверките са затегнати след нападението срещу Крокус. Полицията и руската национална гвардия нахлуха в склада на онлайн магазина Wildberries в Електростал, Московска област. Твърди се, че униформените са проверявали документи, включително разрешителни за работа и военни карти. Telegram каналите пишат, че на всички служители, с изключение на жени с руско гражданство, е наредено да излязат през буфера за проверка. Според канала Mash са проверени най-малко пет хиляди души, около две дузини от тях са задържани, някои са отведени във военната служба за регистрация и вписване.

 

За вълната от ксенофобия в Русия "Настояще време" разговаря с правозащитничката Валентина Чупик, специалист по проблемите на мигрантите.

 

– Имам забавни истории, които се случват в момента в Черемушкинския съд в Москва. Всеки час около 25 души биват отвеждани там за депортиране. И трима от тях са руски граждани, докарани са за депортиране. Етнически таджики с руски паспорти. Хората не са обвинени в престъпления, те са обвинени в депортиране на мигранти.


Пет нощи не съм спал. Имам около хиляда заявки на ден. От тях приблизително 700 са свързани с арести. Сега имам около 3,5 хиляди молби от задържани. Около 150 са свързани с побой над мигранти от полицията. Това се случва предимно при арести. Срещу повечето мигранти се фалшифицират административни нарушения: неподчинение на изискванията на полицейски служители по отношение на тези хора, които са били бити, за да бъдат вкарани в затвора за един ден, или миграционни нарушения, за да бъдат депортирани чрез специално задържане център. Срещу останалите се фалшифицират протоколи за дребно хулиганство, като им се приписват нецензурни думи на публично място, за да се обяснят причините за задържането.

Има доста екзотични случаи в град Мичуринск, Тамбовска област. Там през нощта са задържани най-малко четирима шофьори с неславянски външен вид. Полицаите ги спрели и поискали освен документите да им дадат и портфейла. След което му изнесоха всички пари. Ако хората започнаха да се възмущават, те бяха обвинени, че се опитват да дадат подкуп със същите пари. В три случая дайте подкуп в размер на 500 рубли ($5,41), а в един случай в размер на 4000 рубли ($43,27). Останалите пари просто са откраднати.

Получавам заявки от различни региони на Русия. Около половината са от Москва. Сега има много случаи в района на Москва. На трето място е Екатеринбург. На четвърто място е Санкт Петербург. Но има и Краснодар, и Твер, и Норилск, и Калининград, и Сочи, и Волгоград, и Самара, и Уфа. Не вярвам, че самото руско население произвежда тези настроения.

 

– Кой тогава подбужда това?


– Виждаме много изявления на руски официални лица и така наречените правоприлагащи органи, които подклаждат фобията към мигрантите от нищото. Тяхната цел е да отклонят вниманието на хората от истинския проблем, да отклонят вниманието от факта, че терористичната атака е най-малкото пренебрегната, а може би и умишлено допусната. Целта е да се прехвърли агресията от властите към една очевидно слаба група, която е „лесна за победа“ и която е очевидно чужда. И възможността да грабят безнаказано.

 

Настоящее время, превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2837 |27.03.2024 Тръмп с успех на фондовата борса, акциите на социалната му мрежа летят . 0| 3026 |26.03.2024 Атентатор самоубиец се вряза в конвой в Пакистан . 0| 2524 |26.03.2024 Ройтерс: Преговорите за прекратяване на огъня в Газа продължават . 1| 2730 |26.03.2024 Байдън печели позиции спрямо Тръмп в 6 от 7 ключови американски щата, сочи проучване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads