Реклама / Ads
1| 2453 |17.04.2024 СВЯТ

Столтенберг: Насърчен съм от очакванията Конгресът на САЩ да одобри нова помощ за Украйна в следващите дни

.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
Насърчен съм от очакванията Конгресът на САЩ да одобри нова помощ за Украйна в следващите дни. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в централата на пакта с министър-председателите на Нидерландия Марк Рюте, на Дания Мете Фредериксен и на Чехия Петър Фиала.
 

Обсъдихме увеличаването на помощта за Украйна, особено на средствата за противовъздушна отбрана (ПВО), отбеляза Столтенберг. Обстановката на бойното поле в Украйна е много трудна, ясно чуваме призивите на украинците за повече помощ, уточни той. В отговор на въпрос генералният секретар каза, че в Европа има под 100 системи за ПВО, но общо алиансът разполага с по-голям от този брой, основно в САЩ.

 

Премиерът Фиала от своя страна сподели, че се надява новата помощ на Вашингтон за Украйна да бъде одобрена от Конгреса до края на тази или през следващата седмица. По думите му това очакване се основава на разговорите му в САЩ, откъдето току-що се завръща. Фиала предположи, че през юни ще започнат доставките на половин милион снаряда, осигурени по инициатива на Прага, в която участват и други съюзници.





Европейците направиха за Украйна много досега, но е необходимо повече, коментира на свой ред премиерът Фредериксен. Според нея част от европейските системи за ПВО трябва да бъдат изпратени на украинската страна.

 

Министър-председателят Рюте пък отбеляза необходимостта съюзниците да произвеждат повече средства за ПВО. По неговите думи Украйна трябва да продължи да получава боеприпаси и техника от запасите на страните от НАТО и да се купи допълнително въоръжаване от световния пазар на отбранителни изделия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2652 |17.04.2024 Удар по бежански лагер в Газа: Убити са 13 души, сред които и седем деца . 1| 3076 |17.04.2024 ISW: Забавянето на американската помощ за Киев помага на Русия да пробива на бойното поле . 11| 5475 |16.04.2024 "Позор за света": Зеленски за това, че САЩ обмислят помощ за Израел без Украйна . 1| 3901 |15.04.2024 Израел в ООН: Светът да престане да пренебрегва престъпленията на Иран, а да предприеме действия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads