Реклама / Ads
33| 14824 |18.10.2023 ГЛАСЪТ

Хамас, Москва, Борисов: Отричане на очевидното е любим руско-ченгиджийски похват

.
Израел бе обвинен, че е ударил с ракета болница в Газа. „Новината“ обиколи света за нула време, всички, свързани с исляма скочиха срещу евреите. Малко по-късно израелската страна публикува доказателства, че не негова ракета, а палестинска не е сработила и е причинила смъртта на стотици, - данните са според Хамас, - цивилни.
 

Заблуждаващата информация обаче е пусната, многохилядни протести срещу Израел заляха улици в немалко страни. Както е казал Чърчил: "Лъжата е обиколила половината свят, преди истината да има шанс да си обуе гащите."

 

В случая вече е постигнат „ефекта на първата новина“, открит от Бенет Мърдок през 1962 г. Той се базира на проучвания, които доказват, че хората най-дълго помнят първото нещо, което са чули за дадено събитие. (В по-редки случаи се запомня и последното чуто или прочетено.) Откритието е въведено на „въоръжение“ в КГБ през 70-те години от Владимир Семичастни и Юри Андропов. Цялата съветска, а в наши дни руска пропаганда, се базира на това да пусне в употреба полезна за целите на Кремъл „новина“, без значение дали е истина, пък другите да му мислят как да я опровергават - отровата вече е проникнала.

 

Същата тактика в момента прилагат „Ислямски джихад“ и Хамас – израелците да бъдат вкарани в обяснителен режим.

 

Отличен ученик, който прилага от години тази „тактика“ е Бойко Борисов. Отрича без да му мигне окото всичко свързано с него, което не му харесва и „мирише“ на съдебен процес. Последното доказателство е от вчера: прокуратурата прекрати разследването по Барселонагейт. Всеки, който е с акъла си, е наясно за какво става дума, но новината обиколи България и Борисов е целият в бяло дни преди изборите.

 

Същата хватка бе приложена и по т.нар. „разследване“ на златните кюлчета и пачките евро в чекмеджето в спалнята му.

 

Следващата серия от този сериал ще е вероятно изчистването на името му покрай Руски/Турски поток, в който са вкарани около 3 млд лева, а проектът се оказа последният коз, за да нападне Путин Украйна.

 

От строителството на магистрала „Хемус“ са откраднати стотици милиони по времето, когато премиер е Борисов, той обаче отрича такова нещо и дори сочи с пръст ПП-ДБ и вика: Там са виновниците!

 

Бойко Борисов никога нищо не знае за злоупотреби и далавери; той е чист, морален и за пример. И така ще е докато не бъде отстранен постсъветско-ченгеджийския модел на управление в много български институции, в това число прокуратура, служби и най-вече в политиката.

 

Защо тази подла практика се свързва с Москва? Защото:

 

-        70 години СССР/Русия отричаше каквото й да е участие в масовите разстрели в Катин. Руската дума призна престъплението през 2010 г., въпреки че десетилетия преди това доказателствата бяха налице.

 

-        През пролетта на 2022 г. светът бе потресен от масовите убийства в украинското градче Буча. Стотици жители са били екзекутирани по улиците, жени са насилвани, къщи са опожарени. Над 700 са доказателствените материали за извършените зверства от 64-а мотострелкова бригада на руската армия. Кремъл не само отрече всичко, но дори Путин награди бойци и командири, участвали в това военно престъпление. Намериха се български политици от БСП и „Възраждане“, които също изразиха съмнения, че кървавият погром е или организиран от самите украинци, или е постановка…

 

-        Спътникови снимки доказаха пред съда, че свалянето на самолета на Малайзийските въздушни линии - полет МН17, е дело на изстреляна руска ракета срещу самолета "Боинг" над Източна Украйна през лятото на 2014 година. Установени са дори конкретните лица, които са извършили това. Москва отрича и до днес.

 

Списъкът е дълъг и известен.

 

Дениализъм – има такъв термин. Той обозначава отрицанието като форма на светоглед, основан на отричането на реалността, защото тя противоречи на личните убеждения (ползи) на индивида. Това е отказ да се приеме очевидното. Отричат се дори известни от векове исторически събития или такива, които са се случили пред очите на обществото в днешно време.

 

Отричащите манипулират факти, както им е изгодно и не се интересуват как изглежда това в очите на обществото.

Например: ГЕРБ и Борисов твърдят, че по време на тяхното управление България не е била лидер по корупционни практики, защото няма нито един осъден за корупция по високите етажи на властта. Няма осъдени – няма корупция. Вече втора години обаче всеки ден повтарят, че Продължаваме промяната се облагодетелства чрез корупция. Това е другият стълб на дениализма: да се прехвърля вината на чужд гръб. Чудесен пример за прилагането на ефекта на Бенет Мърдок. Вкарват отровата в общественото съзнание, а мишените да се обясняват колкото искат. Помни се първата информация.

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 14382 |13.10.2023 Съвсем сериозно: Къде е Фандъкова? . 50| 18673 |10.10.2023 От медии се лее: Момчетата от ХАМАС малко се поувлекли, кипнала им кръвта – евреите да преглътнат. Наистина ли? . 33| 17074 |10.10.2023 Манол Глишев: Наистина ли Русия е виновна за всичко? Да. И за това си има причини. Но за кое „всичко“ говорим? . 50| 13138 |03.10.2023 Ако виновните за блокадите бяха при бай Ставри, можеше да сме като Гърция. Ненаказаността е проклятие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads