Реклама / Ads
18| 8985 |25.10.2023 ГЛАСЪТ

С Кремъл и Лукойл е така: Докато двама се карат, третият - Бог да го прости

.
”Случайно” свободно падане...
Докато в България политици спореха за това колко милиона дължи руската компания Лукойл на страната ни и как да ги плати, шефът на директорския борд на централата на петролния гигант Владимир Некрасов внезапно умря. Както му нямало нищо на човека и ей на – масиран инфаркт и край.
 

Със смъртта на Некрасов Русия се утвърди като страната на мистериозните падания от високо и инфаркти сред висши ръководители и олигарси.

 

Предшественикът на Некрасов - Равил Маганов преди няма и година падна (не)очаквано от шестия етаж на президентската болница в Москва. И умря на място. А въпросното лечебно заведение е на специален режим и прозорците се отварят само от служебни лица. Има и постоянна охрана на ВИП-пациентите, какъвто е бил Маганов. Но човекът паднал – това е.

 

След него още двама топ мениджъри в компанията загинаха по странен начин, меко казано. Но от Кремъл са лаконични: Случайни инциденти, жалко.

 

И точно с тези хора нашите политици се опитват да постигнат някакви договорки за над 500 милиона, които Лукойл-България трябва да изплати до края на годината на държавата ни. Други твърдят, че сумата била около 1,5 милиарда. А бившият финансов министър Симеон Дянков вдига нивото над 2 милиарда и е категоричен, че е трябвало да бъдат платени до края на юли, защото такъв бил законът. В Кремъл сигурно се забавляват с наивните прения в София.

 

Ще повторя: за онези в Кремъл никакви договорки не важат. Или правиш каквото ти кажат – например строиш рекордно бързо Руски/Турски поток, - или някой пада от прозореца, може и инфаркт, ако предпочитате. В Гугъл ще откриете информация за над 20 лекарства, които могат да предизвикат сърдечна криза, представете си в съответните отдели на ФСБ и ГРУ колко начина знаят…

 

Няма форма на оптимизма, която да вдъхва поне мъничка надежда, че руснаците от Лукойл, Кремъл, ФСБ и ГРУ ще изплатят въпросните суми. Руската мафия е известна с това, че прибира пари, а не раздава. Тя се отличава от неаполитанската камора, китайските триади, японската якудза, сицилианската коза ностра и пр. с невероятна бруталност и с девиза: „всичко сега и веднага“. Не се заблуждавайте от шербетените приказки на Митрофанова за вечна дружба и братска обич – 100% отрова са. А напоследък дори тя спря да използва въпросните клишета…

 

Не казвам, че Лукойл има нещо общо с руската мафия, но е факт, че е свързана с Кремъл и тайните служби. Ако смятате, че има разлика, значи информационно изоставате драматично.

 

В Лукойл прелива от ченгета, както и в останалите руски мега компании. Чрез тях Путин държи под контрол милиардите приходи и лицата, които отговарят за тях.

Нито 500 милиона, нито 1,5 млрд ще изплати Лукойл на България. Обещанията са запазена руска марка, когато Москва трябва да отложи нещо, което не съвпада с нейните интереси. Русия пъшка под икономическите санкции и на Путин всяка копейка му е ужасно ценна, за да продължава войната в Украйна, а и не само там.

Ако наистина годишно Лукойл е дължал по 1,5 млрд лева, както твърдят експерти, през последните петнайсетина години сме прецакани поне с 20 милиарда. Какво означава това изчислено в заплати, пенсии, детски градини, магистрали, болници, лекарства – помислете сами. От всичко това руския Лукойл ни е лишил. Освен това няма обяснение, защо Лукойл произвежда продукти на преференциални цени и прибира свръхпечалби, а на бензиностанциите горивото е на цени като в най-богатите държави.

Колко струва затварянето на очите за такъв грабеж? И дали всичко това се е случвало случайно? Гаранция, че Борисов и наточеното острие Делян Добрев са били наясно през всичките годините на управлението на ГЕРБ. Както са наясно, че подобно нещо се крепи на български взяточники по най-високите етажи на властта.

Политиците ни употребиха темата, колкото да ни залъжат, че нещо правят някакви движения около милионите от Лукойл.

 

Колко политици у нас са полити­ци, понеже ги не бива за нищо дру­го; които, след като сами са се убедили, че не са в състояние да оправят собствените си работи, са добили кураж да оправят работите на цяла България? Колцина от нашите общественици гледат на обществената си кариера не като на едно по-тлъсто или по-постно дробче?“

Нещо да се е променило откакто Иван Хаджийски е стигнал до това прозрение?

 

След специалната среща в понеделник от Лукойл излязоха с нарочна декларация, в която се кълнат, че чинно си плащат всички задължения по закон. Цифри обаче не споменават. Според руския стил на изразяване това означава единствено: Идите вы в баню!

 

Защото става дума за пари. За огромни пари и интереси.

 

Борисов поне е спокоен, че къщата в Банкя не е многоетажна и обикновено къса менискус.

 

Който е измислил корупцията и краденето, той е измислил и затвора. Първата стъпка е параноята.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 26525 |19.10.2023 Манол Глишев: Започва ли Третата световна война? . 33| 14826 |18.10.2023 Хамас, Москва, Борисов: Отричане на очевидното е любим руско-ченгиджийски похват . 23| 14382 |13.10.2023 Съвсем сериозно: Къде е Фандъкова? . 50| 18674 |10.10.2023 От медии се лее: Момчетата от ХАМАС малко се поувлекли, кипнала им кръвта – евреите да преглътнат. Наистина ли?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads