Реклама / Ads
28| 14012 |19.02.2024 ИНТЕРВЮ

Мартин Владимиров за ФрогНюз: Води се руска хибридна операция срещу офшорната вятърна енергия в Черно море

.
Мартин Владимиров Източник: БГНЕС
"Офшорната вятърна енергия директно измества нуждата от внос на природен газ - това е заплашително за Русия. Фокусът на протеста е върху премахване на алтернативи на руския внос, а не върху зелените мотиви. С много малки изключения - буквално само едно зелено НПО, всички останали групи, които са против офшорния вятър, са свързани с проруски кръгове в страната. Зад тях много плътно стоят “Възраждане” и БСП. Няма технически или икономически аргументи, които да спрат приемането на този закон на второ четене. Въпросът е политиците да се противопоставят на шепа кресливи проруски групи".
 

Това каза пред ФрогНюз енергийният експерт Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

 

От началото на февруари някои хотелиери, рибари, еколози, както и представители на "Възраждане" и БСП искат вносителите на проектозакона за енергетика от ВЕИ в Черно море да го оттеглят преди второто му четене в Народното събрание. Депутатите одобриха на първо четене Закона за ВЕИ на 25 януари 2024 година. Срокът за предложения между първо и второ гласуване е 22 февруари т.г.

 

Разпространяват се различни твърдения за опасността от офшорни вятърни централи в Черно море. Според Владимиров обаче основната заплаха е икономическа и тя засяга руските интереси и печалби. 





Ето и цялото интервю:

Г-н Владимиров, излязохте с позиция, че се води руска хибридна кампания срещу вятърните офшорни централи. Защо се прави това?


Прави се, защото офшорната вятърна енергия ще подобри енергийната сигурност не само на България, но и на цяла Европа. Тази руска хибридна операция се извършва както в България, така и в цяла Европа, включително в зрели офшорни пазари на Северно море. 


Основната причина за това е, че офшорната вятърна енергия директно измества нуждата от внос на природен газ. Профилът на производство на офшорна вятърна електроенергия се приближава до този на централите на природен газ. Неслучайно, Европейската комисия е поставила офшорния вятър в центъра на стратегията си за постигане на енергийна диверсификация и едновременно с това, за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. 


Офшорният вятър обединява тези две цели в едно, като това е изключително заплашително за Русия - особено когато се има предвид, че става въпрос за Югоизточна и Централна Европа, където е най-голямото потребление на руски газ, останало в Европа. В другата част на Европа руският газ малко по малко се премахва от пазара. В Югоизточна и Централна Европа обаче все още доминантен доставчик в “Газпром”. Офшорният вятър ще подкопае тази позиция на “Газпром”. 

Кой води тази руска хибридна операция - кои са нейните говорители?


Въпреки че лицата на протеста са няколко рибарски организации, представляващи конкретен бизнес в рибарската индустрия, и няколко хотелиерски асоциации, които също представляват определени хотелиерски собственици, забелязваме, че зад тях много плътно стоят “Възраждане” и БСП в лицето на Борислав Гуцанов. 






Може да се види и цяла плеяда от малки НПО-та и Facebook групи, които консистентно през последното десетилетие целят да прокарват руска пропаганда по всички стратегически за България и Европа теми. Има пълно припокриване между хората и движенията, които подкрепят руската версия за конфликта в Украйна и тези, които защитават тезата, че трябва да се спре законопроектът за офшорен вятър.


На практика, с много малки изключения - буквално говоря само за едно зелено НПО: “Зелени закони”, всички останали групи, които са против офшорния вятър, са свързани с проруски кръгове в страната. Много често към дебата се причисляват зелените активисти и асоциации, като гарант, че този протест е легитимен. Това не е вярно - зелената общност по никакъв начин не е обединена срещу офшорния вятър. Големите зелени организации в страната подкрепят в своята основа този проект. Има определени критики към елементи на законопроекта, но те се изчистват в момента между първо и второ четене. 


Принципна опозиция няма. Много е странно как тези организирани протестни групи успяват дори в масовите медии да създадат впечатлението, че това едва ли не е автентичен зелен протест. Това просто не е вярно.

Можем ли да кажем, че виждаме повторение на кампаниите срещу шистовия газ?


Да, похватът е много подобен. Фокусът е върху премахване на алтернативи на руския внос, а не толкова върху зелените мотиви.


Зелените мотиви са преекспонирани и изключително манипулирани. На практика няма нито едно твърдение, изказано от противниците на офшорния вятър, което да е обосновано с някакъв научен анализ или факти. Говорят се общи приказки, хвърлени в пространството. Много често виждаме даже разпространяване на абсолютни конспиративни теории - кемтрейлс, вибрации, които убивали всичко живо наоколо и т.н.






Преди дни Българската национална телевизия публикува подробен фактчек анализ на някои от тези твърдения, като показа откъде се генерират фалшивите новини, че те не стъпват на никакви данни, че общественото се манипулира с тях. 

Българската черноморска зона подходяща ли е за такъв вид дейност - за офшорни вятърни централи?


Черно море не е Северно море, не е Балтийско море - факт е, че вятърът е с по-ниска скорост, но въпреки това анализите показват, че има сериозен потенциал за офшорен вятър. Това потенциал се равнява на поне 26 гигавата инсталирани мощности, ако се вземат предвид всички възможни зони.


По-реалистично е обаче такива централи да бъдат изградени там, където има най-силен вятър и дълбочината на морето позволява прикрепване към дъното. В тези зони може да се инсталират около 4 гигавата вятърни централи. Това е и по-вероятният изход от потенциални инвестиционни намерение до 2035 година. Първите централи едва ли ще се появят преди 2032 година.

На какво се равнява това количество електроенергия?


Четири гигавата са четири ядрени реактора в “Козлодуй”. Разбира се, натоварването на офшорния вятър не може да се сравнява с това на ядрена централа. Въпреки това капацитетът на работа на офшорните централи е близо 50%, тоест може да очакваме около 30% от българската електроенергия около 2035-2040 година да идва от офшорния вятър в дните, в които вятър духа.






Хубавото с офшорния вятър е, че за разлика от наземните централи, централите вътре в морето имат по-константен профил на производство на електроенергия. Вятърът там е много по-постоянен. Не разчита на пориви, както при наземните централи, а на постоянна скорост на вятъра. Именно затова те се изграждат навътре в морето и именно затова няма опасения за визуален шум при българското развитие на офшорния вятър. Скоростта на вятъра близо до брега е много ниска, за да оправдае такива инвестиции. Повечето проекти ще се намират доста навътре в морето - поне на 20 километра навътре.

Какво е съотношението при цената на производство на офшорна вятърна електроенергия - по-евтино ли е производството на този вид енергия?


Нашите оценки показват, че себестойността на електроенергията от офшорна вятърна енергия е около 75-80 евро на мегаватчас. За сравнение - това е около 20% по-ниско от средната цена на електроенергията на пазара в момента.

Какви са Вашите очаквания - ще бъде ли приет на второ четене законопроектът за изграждане на офшорни вятърни централи въпреки воплите срещу него?


Законопроектът беше посрещан с почти конституционно мнозинство при първото гласуване. Единствената причина, поради която законът може да не мине, е, ако водещите партии се подведат под тези манипулации, ако помислят, че това са рискови политически ходове, които да намалят подкрепата за тях. 


Решението е изцяло политическо. Няма никакви технически или икономически аргументи, които да спрат приемането на този закон на второ четене. Въпрос е на малко смелост да се противопоставят на шепа кресливи проруски групи.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3937 |16.02.2024 Николай Кръстев пред ФрогНюз: Убийството на Навални не е случайно. В Кремъл явно много се боят от опозиционен дискурс в тези избори . 40| 19550 |16.02.2024 Проф. Дайнов за ФрогНюз: Западът трябва да се отнася с Путин като с дивеч - той трябва да бъде отстрелян . 3| 6813 |15.02.2024 Адв. Емил Георгиев за ФрогНюз: Бързата работа - срам за Конституцията. Положително е, че се съобразиха с ветото на Радев . 7| 6510 |15.02.2024 Кремена Кунева за ФрогНюз: Случаят "Даная" показва слона в стаята, протестът ни цели кардинални мерки в “Пирогов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads