Реклама / Ads
20| 5626 |03.02.2024 НОВИНИ

Перките на раздора: Вятърната енергия в Черно море

.
Борислав Гуцанов и Ивайло Мирчев
Хотелиери, рибари и еколози от Българското Черноморие поискаха днес вносителите на проектозакона за енергетика от ВЕИ в Черно море да го оттеглят преди второто му четене в Народното събрание. В дискусията се включиха и кметове на общини, политици - включително депутати. "Депутати от "Възраждане" и БСП изразиха опасения, че така ще съсипем туризма и риболова. Поредни неистини. Това, което притеснява руските проксита в парламента е, че България ще произвежда енергия със собствен ресурс, без да се налага да зависи под каквато и да е форма от Русия", посочи един от вносителите Ивайло Мирчев.
 

Депутатите одобриха на първо четене Закона за ВЕИ на 25 януари 2024 г. 





Какво казват противниците на идеята?

 

Според Борислав Гуцанов, депутат от коалиция „БСП за България“, ако бъдат поставени перки в морето, туристическата индустрия ще бъде унищожена. "В Италия, Франция, Испания, Турция, Гърция такива ветропаркове няма", подчерта Гуцанов.

 

По думите му перки са поставени в северните морета, но там никой не ходи на плаж. Той подчерта още, че с туризма се изхранват над 250 хил. души у нас, докато с ветропарковете ще бъдат ангажирани максимум хиляда.

 

"Изграждането на паркове ще повлияе негативно и на морската флора и фауна, затова рибарите трябва да бъдат подкрепени в желанието им да запазят поминъка си", твърди Гуцанов. Той подчерта, че всеки инвеститор ще се стреми да поставя перките колкото може по-близо до брега, защото в противен случай трябва да влага много пари за прокарването на кабели до сушата.

 

"За потребителите това също не е изгодно, защото таксата за пренос на енергия ще скочи", каза депутатът. Той определи проектозакона като "брутално лобистки", какъвто не е внасян в парламента през последните 30 години. Гуцанов изрази надежда, че вносителите му ще "проявят здрав разум" и ще го оттеглят преди второ четене.





Позицията за оттеглянето на закона бе подкрепена изцяло и от Емил Милев, председател на рибарското сдружение "Черноморски изгрев". Той подчерта, че никой не е търсил позицията им като заинтересована страна при внасянето на проекта в парламента. По думите му рибарите в страната са единни в позицията си и на предстоящата кръгла маса по темата в София на 6 февруари ще я защитят. 

 

За оттегляне на проектозакона се обяви и Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. Според него туристическият бранш също е единен в негативното си отношение към поставянето на перки в морето и е готов да отстоява позицията си. 

 

Какво казват вносителите?

 

Един отвносителите на законопроекта е депутатът от ПП-ДБ Ивайлов Мирчев.

 

"В Черно море ще може да се произвежда енергия от вятър. Потенциалът от офшорен вятър в българската част на Черно море е между 65-116 GW (за сравнение двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" са общо малко над 2 GW). Вятърните турбини работят в 46% (тези в АЕЦ-а в 90%) от времето през годината, което ги прави надежден източник на енергия", посочи той във Facebook при приемането на проекта на закон.

 

"Депутати от "Възраждане" и БСП изразиха опасения, че така ще съсипем туризма и риболова. Поредни неистини. Това, което притеснява руските проксита в парламента е, че България ще произвежда енергия със собствен ресурс, без да се налага да зависи под каквато и да е форма от Русия", казва още той.


"Нужно е да се опровергаят лъжите, които циркулират, подклаждани от БСП и "Възраждане":






Лъжа 1: "Перките ще се виждат от брега и ще убият туризма ни".


Реалност: Вятърните турбини няма да се виждат от брега - те са разположени на 20 до 50 км навътре в морето. Ако нещо пречи на туризма ни, то това е бетонът по Черноморието.


Лъжа 2: "Това ще убие риболова".


Реалност: Отстоянието между перките е 1 км, т.е. могат да минават рибарски кораби и да поставят рибарски мрежи, без да се пречи на нормалния риболов.


Лъжа 3: "Перките ще се поставят на пътя на Via pontica и ще унищожат птиците".


Реалност: Турбините са на 20-50 км навътре в морето, далеч от маршрута на птиците, които летят в близост до бреговете.


Лъжа 4: "Турбините ще унищожат биоразнообразието в Черно море".


Реалност: Няма опасност за морски обитатели, защото преди поставянето им се пуска специален сонар, който ги гони за периода на строителството. След това постаментите се превръщат в развъдник на риби, защото по тях полепват и се развиват треви, мъхове и миди, които привличат риба от цялото море.
България до момента е единствената страна в Европа без закон позволяващ поставяне на перки в морето. Румъния ни изпревари и в румънската част на Черно море вече се развиват проекти за над € 2 млрд".


"Очакването ни е законът да бъде окончателно приет през февруари, а около 2030 г. да заработят първите вятърни турбини", посочва Мирчев.





Какво казва правителството?

 

Вчера в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов определи офшорна вятърна енергия в Черно море като много добра идея, но заяви, че не виждам сериозна перспектива за перки в морето преди края на това десетилетие.

 

Той посочи, че е един от хората, които са популяризирали идеята за вятърни централи в Черно море още през 2018 г.:

 

"Това е много добра идея по принцип, обаче аз не виждам сериозна перспектива за офшорна вятърна енергия, т. е. перки в морето, преди края на това десетилетие, най-вероятно в края на следващото десетилетие, просто защото технологията трябва да се развие още и трябва да премине през невероятни публични консултации и с това искам да успокоя всички рибари и туристическия бизнес, че нищо няма да стане за сметка на тях", поясни министър Юлиян Попов.





"Сигурен съм в това, защото и сега процедурите за екологични оценки, целият процес на одобряване на подобни огромни инженерни съоръжения е изключително тежък и дълъг“, коментира Попов и заяви, че никой няма да допусне да се разруши една индустрия за сметка на друга.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4579 |03.02.2024 Весела Чернева: Украйна ще се превърне не само в страна с много боеспособна армия, но и със стабилна индустрия . 7| 6302 |03.02.2024 "Булгартрансгаз" търси възможност България да е акционер във втори терминал за втечнен газ в Гърция . 34| 12035 |03.02.2024 Георги Лозанов: Ето какво я чака България, ако Путин победи в Украйна . 2| 8537 |05.02.2024 Магнезий за бързо реагиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads