Реклама / Ads
1| 4327 |03.02.2024 НОВИНИ

Министър Попов: Не виждам сериозна перспектива за вятърна енергия в Черно море преди края на това десетилетие

.
Юлиян Попов
"Българската икономика може да бъде ефективна и зелена или неефективна и мръсна". Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в предаването „Панорама“ по Българската национална телевизия. Той определи офшорна вятърна енергия в Черно море като много добра идея, но заяви, че не виждам сериозна перспектива за перки в морето преди края на това десетилетие.
 

"Идеята за зелена икономика и за зелени правила не загива по площадите и шосетата на Европа. Протестите са стимулирани от други фактори - рязкото и неочаквано спадане за много земеделци на земеделските продукти на световните пазари, както и размекването от очакваните субсидии, които нямат добро влияние върху икономиката", коментира още министър Попов.





Според него, зелената сделка и зелената икономика се движи много уверено напред. За голямо съжаление в Европа недостатъчно уверено, което води до загуба на конкурентоспособност на Европа спрямо САЩ, Китай, Южна Корея и Япония:

 

"Зелените технологии и зелената индустрия, както и зелените партии нямат много общо по между си. Трябва много ясно да разделим напредъка на чистите технологии и политическата реалност, която е по-различна".


По отношение на българската икономика, Юлиян Попов посочи, че тя може да бъде ефективна и зелена или неефективна и мръсна:

 

"Това е изборът, който трябва да направи българската икономика и българската индустрия. МОСВ работи много ефективно с тежката индустрия. Колкото и странно да звучи, българската индустрия е много по-модерна и по-чиста, отколкото аналогични предприятия в Германия или във Франция", добави екоминистърът.


Това не е толкова странно, защото много от българските предприятия са изградени скоро, каза още Попов.





Той призна, че е един от хората, които са популяризирали идеята за вятърни централи в Черно море още през 2018 г.:

 

"Това е много добра идея по принцип, обаче аз не виждам сериозна перспектива за офшорна вятърна енергия, т. е. перки в морето, преди края на това десетилетие, най-вероятно в края на следващото десетилетие, просто защото технологията трябва да се развие още и трябва да премине през невероятни публични консултации и с това искам да успокоя всички рибари и туристическия бизнес, че нищо няма да стане за сметка на тях", поясни министър Юлиян Попов.

 

„Сигурен съм в това, защото и сега процедурите за екологични оценки, целият процес на одобряване на подобни огромни инженерни съоръжения е изключително тежък и дълъг“, коментира Попов и заяви, че никой няма да допусне да се разруши една индустрия за сметка на друга.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6310 |03.02.2024 ISW: Путин иска широка социална и икономическа мобилизация на Русия, сравнява със СССР . 11| 6420 |03.02.2024 "Нашият отговор започна". САЩ нанесе въздушни удари в Сирия и Ирак /видео/ . 0| 4610 |03.02.2024 Температурите се повишават, идва и ветровито време . 3| 4895 |02.02.2024 Пет компании държат под око изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads