Реклама / Ads
4| 5222 |14.01.2024 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Магията на "Сурова" в Пернишко: Сурвакари прогонват злото със страшни маски

.
Страшни маски
С наричания за здраве, сила, берекет и изобилно плодородие, маскирани жители от региона ще възвестят началото на новонастъпващата сурвакарска година. Силен звън на хлопки, страховити маски и мистичен танц около запален огън гонят лошотията, недоимъка и болестите.
 

Всеки от сурвакарите, станал част от този самобитен театър, вярва че колкото по-страшни са ликовете и по-силен е звънът на хлопките, толкова по-далече ще избягат неприятностите и нечистотиите.

 

"Сурова" е най-големият зимен празник в Пернишко. Обредният танц около огъня се изпълнява в специален ритъм. Групите се предвождат от водач, облечен в гвардейски дрехи, наричан бюлюкбашия (старши, войвода). Традицията е дружината да се състои само от мъже, които се превъплъщават в различни роли - поп (свещеник), кум и кума, булка и младоженец и други характерни персонажи. Задължително присъстват мечкар и мечка, които играят за здраве. Правилото обаче вече е нарушено и в много от групите редом до мъжете застават и маскирани жени.

 

От местната "религия" - сурвакарството, се увличат и все повече деца, обличащи първите сурвакарски костюми веднага след прохождането си. Вратите на всички къщи в населените места са широко отворени и всеки гост е добре дошъл. В домовете се редят специални трапези, изобилстващи с ястия от местната кухня. Обикновено присъстват баница със сирене и праз, погача, вариво, свинска пача, туршия, вино и ракия. Сурвакарите са най-желаните гости във всеки дом. В двора на всяка къща се разиграва обичаят "сватба", символизиращ желание за женитба и пълен дом с деца.

 

Традицията е съхранена в почти всички населени места в общините Перник, Радомир, Ковачевци, Земен и Брезник. От 2021 година към тях се присъедини и трънското село Бусинци, където се създаде детска сурвакарска група под наименованието "Преличотине". Тя възроди обичая и в граничния край. Тази вечер "Сурова" ще има след над 30-годишно прекъсване и в брезнишкото село Конска. Местни ентусиасти са възродили групата на селото, действала допреди демократичните промени у нас.

 

Огънят на Сурва бе запален и в село Расник, където гостуваха бабугерите от с. Брежани и кукерите от Столетово. За здраве и берекет бяха наричанията на сурвакарите, чиито звънци огласиха селото. Гост на празника бе секретарят на община Перник Мартин Жлябинков.
В Драгичево сурвакарският огън бе запален пред читалище „Пробуда“. Преди това сурвакарската група, която е съставена основно от млади хора и деца обикаляше селото и наричаше стопаните за здраве и берекет. Сурвакарите продължават обиколката си и утре .


В духа на древната традиция бе запален сурвакарският огън в село Мещица. Автентичният обичай слага началото на маскарадните игри и обиколката на къщите в селото на следващия ден – 14 януари.


Сурвакарите от с. Люлин и тази година спазиха традицията и звънците огласиха селото. Гости на празника в селото бяха зам.-кметът на община Перник инж. Мирослав Стоицев и началникът на група „Общинска полиция“ старши инспектор Петър Александров.


Огънят на Сурва бе запален и в Батановци, където среща си дадоха няколкостотин пазители на традицията от Сурвакарската група на Батановци, Станчинарската група на кв. Дълбошница- Петрич, Бабугерската група от град Банско, Сурвакарската група от с. Копаница, Сурвакарската група на с. Ноевци.

 

 

От 2009 година Перник е европейска столица на сурвакарските игри. През 2012 година пернишката "Сурова" стана част от националната система "Живи човешки съкровища" в категория "Традиционни празници и обреди". На 2 декември 2015 година празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

 

В края на този месец Перник ще домакинства 30-ото издание на Международния фестивал "Сурва". Очаква се в тридневното събитие да вземат участие над 10 000 участници.

 

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5498 |12.01.2024 Историята на Майкъл Джексън се пренася на голям екран следващата година. Кой ще изиграе главната роля? . 1| 5870 |04.01.2024 Притесненията за здравето на Ален Делон растат . 0| 5913 |29.12.2023 Шакира бе увековечена със статуя в родния си град . 0| 6159 |22.12.2023 И Вин Дизел се сдоби с обвинения в сексуален тормоз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads