Реклама / Ads
4| 2426 |19.04.2024 НОВИНИ

Д-р Александър Симидчиев: Случилото се с НЗОК е стъпка към пълното овладяване на здравеопазването от ГЕРБ

.
Д-р Александър Симидчиев, ПП-ДБ Източник: БГНЕС
"С отстраняването на Станимир Михайлов от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и оттеглената оставка на подуправителя ѝ Момчил Мавров е премахнат двупартийният модел на взаимен контрол над органа."
 

Това заяви в ефира на “Твоят ден” по Nova News д-р Александър Симидчиев от “Продължаваме Промяната - Демократична България”.

 

“Случилото се в НЗОК е поредната стъпка към пълното овладяване на здравеопазването от ГЕРБ - от Министерството на здравеопазването до парламентарната комисия, а сега и касата”, заяви д-р Симидчиев. Той очерта хронологично събитията от последните дни и разкритикува председателя на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ.





“Председателят на парламента вкара извънредна точка в дневния ред, без да се съобрази нито с председателския съвет, нито с някоя от парламентарните групи. Станимир Михайлов беше допуснат в зала и можеше просто да му позволят да каже имало ли е натиск срещу него, или не. Подобни внушения не бива да се правят, когато фактите говорят в противоположната посока”, подчерта д-р Симидчиев.

 

Народният представител посочи, че един от най-успешните проекти на досегашното ръководство на касата е въвеждането на информационна система за превантивен контрол. С него още на ниво въвеждане на данни в системата става ясно дали те са въведени неправилно.

 

“По този начин няма да се стига до фалшификации. Част от проблемите са от умишлени нарушения, други са от случайно натискане на някой клавиш. При превантивния контрол, въведен от Станимир Михайлов и екипа му, случайните грешки ще се премахват, а умишлените ще бъдат разследвани”, разясни д-р Симидчиев.





Депутатът разясни, че едно от големите предимства на НЗОК са ниските административни разходи. Към момента касата е сключила договор със значителна част от над 350 болници в България и във всеки един момент могат да се хоспитализират множество пациенти. Д-р Симидчиев сподели повече и за новото мобилно приложение “Е-здраве”.

 

“Когато се активизира това приложение, в него има всички разписани за нас рецепти, всички прегледи и лечения, всички хоспитализации, медицински изследвания и кръводарявания. Всеки един от нас има възможността да го свали на телефона си”, уточни лекарят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2610 |19.04.2024 Модернизация в училищата. МОН купува електрически автобуси за 23 млн. лева . 0| 2406 |19.04.2024 Образователният министър: МОН обмисля 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна . 0| 2329 |19.04.2024 Магарешка кашлица или коклюш. Какви са симптомите и как да се предпазим? . 0| 2456 |19.04.2024 Денис Прокопенко: Колко още опровержения на лъжите на Кремъл за "Азов" трябва да предоставим?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads