Реклама / Ads
7| 6935 |18.04.2024 НОВИНИ

Евросъдът поряза Филип Киркоров

.
Филип Киркоров
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург отхвърля като неоправдана жалба на известния руски певец Филип Киркоров относно забраната той да влиза в Литва, гласи прессъобщение на сайта на ЕСПЧ.
 

В решението си по делото Киркоров срещу Литва ЕСПЧ с мнозинство обяви жалбата за неоправдана. Решението е окончателно.


Искът се отнася до забраната на жалбоподателя, популярен певец и музикален продуцент в Русия, да влиза в Литва, тъй като е считан за заплаха за националната сигурност. Литовските власти установяват по-специално, че той е бил инструмент за пропагандата на Русия в държавите от бившия СССР и че като изнася редовно концерти в Крим, той подкрепя политиката на агресия на руската държава.


Като цяло ЕСПЧ установява, че преценката на литовските власти, която се основава на изявленията и поведението на жалбоподателя, не е била произволна или необоснована. По-специално жалбоподателят открито е заявил, че подкрепя действията на Русия на Кримския полуостров и се е нарекъл „представител на Владимир Путин на сцената“. Освен това съдилищата в Литва са преценили, от една страна, интересите на националната сигурност и обществения ред и, от друга, действията на жалбоподателя , и в крайна сметка не намират, че забраната за влизане на Киркоров в Литва е непропорционална.


Съдът също така подчертава, че националните съдилища, Сеймът (литовският парламент) и Европейският парламент са признали необходимостта от разобличаване на руската дезинформация и пропагандната война.


През януари 2021 г. литовските миграционни власти, по искане на министерството на външните работи, му забраняват да влиза в Литва за срок от пет години, тъй като той е считан за заплаха за националната сигурност. Властите отбелязват по-специално, че той е популярен руски певец и музикален продуцент със силно влияние в Руската федерация и други държави от бившия СССР и следователно е бил инструмент на „меката сила“. Те също така установяват, че с честото изнасяне на концерти в Крим той подкрепа руската политика на агресия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2375 |18.04.2024 В "Честно казано с Люба Кулезич" на 18 април . 3| 3340 |18.04.2024 Телевизията на Сидеров заплашена от глоба до 20 000 лева заради език на омразата . 3| 2293 |18.04.2024 Грузия се бори за европейския си път срещу копие на закона на Путин за чуждестранните агенти . 4| 2330 |18.04.2024 Юлия Навалная сред най-влиятелните личности на списание „Тайм“ за 2024г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads