Реклама / Ads
6| 2342 |19.04.2024 НОВИНИ

Тръмп отсече: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ!

.
Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
Доналд Тръмп каза вчера, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ, което представлява промяна в тона непосредствено преди контролираната от републиканците американска Камара на представителите да гласува помощ на стойност 61 милиарда долара, съобщи Ройтерс.
 

Бившият стопанин на Белия дом не одобри пакета, а посвети по-голямата част от публикацията си в своята платформа „Трут соушъл“ на възмущението си, че европейските съюзници на Америка не отделят достатъчно средства за подкрепа на Украйна. Някои крайнодесни републиканци изтълкуваха поста на Тръмп като сигнал, че той се противопоставя на пакета помощ за Киев, въпреки че бившият президент не заяви това изрично.

 

Все пак публикацията изглежда като едно от първите признания на Тръмп, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ от гледна точка на интересите за сигурността им.





Миналата година експрезидентът отказа да каже в разговор по телевизия Си Ен Ен дали иска Украйна да спечели войната с Русия.

 

„Защо Европа не може да даде също толкова, колкото са парите, вложени от САЩ, за да помогнат на страна, която отчаяно се нуждае от тях?", написа вчера Тръмп в „Трут соушъл“.

 

„Както всички са на едно мнение, украинското оцеляване и сила трябва да бъде много по-важно за Европа, отколкото за нас, но също така е важно и за нас! Накарайте Европа да се раздвижи!“, подчерта той.





Постът на Тръмп стана факт ден, след като той похвали Полша на среща в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк с полския държавен глава Анджей Дуда. Бившият президент и полският лидер обсъдиха предложението на Дуда държавите от НАТО да изразходват най-малко 3% от своя брутен вътрешен продукт за отбранителни цели. В момента те са длъжни да харчат поне 2% от БВП за отбрана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3033 |19.04.2024 На извънредно заседание днес Парламентът ще обсъжда доклада за "Боташ" със "скандални факти и разкрития" . 0| 2300 |19.04.2024 "Око за око, зъб за зъб". Ще отговори ли незабавно Иран на ударите на Израел? . 0| 2361 |19.04.2024 Украйна е загрижена дали може да задържи фронта. Зеленски алармира, че се нуждаят от допълнително въоръжение . 18| 2340 |19.04.2024 Даниел Митов вече не иска да е министър, не желае да е "ябълката на раздора"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads