Реклама / Ads
7| 3033 |19.04.2024 НОВИНИ

На извънредно заседание днес Парламентът ще обсъжда доклада за "Боташ" със "скандални факти и разкрития"

.
Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" беше подписано по време на последното назначавано от Румен Радев служебно правителство Източник: Президентът Румен Радев и Росен Христо, бивш министър на енергетиката
Със свое разпореждане председателят на парламента Росен Желязков свиква днес, 19 април извънредно пленарно заседание от 14:00 часа. Това съобщи той по време на разглеждането на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. 
 

Росен Желязков съобщи, че първа точка от извънредното заседание на НС за днес е Доклад за дейността на временната комисия по повод споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската компания „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 г. по време на тогавашния служебен кабинет на президента Румен Радев.





Следващата точка е второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, а трета точка - проект на решение за приемане на програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. 

 

След представянето на дневния ред Георги Свиленски от "БСП за България" поиска половин час почивка. 

 

Вчера от "Продължаваме промяната - Демократична България“" съобщиха, че са внесли предложение за извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“. 

 

„Направихме искане за свикване на извънредно заседание с точка единствена – разглеждане и приемане на доклада за „Боташ“. Има скандални факти и разкрития в него, които няма да оставим последните седмици на това НС да останат скрити за обществото. Класифицираната информация в доклада – има начин как да бъде обсъден, без да се разкрие търговската тайна“, каза вчера Радослав Рибарски, депутат от ПП-ДБ.

 

Неговият колега от групата на ПП-ДБ Мартин Димитров пък посочи:

 

 „ГЕРБ защитават Румен Радев и екипа му, който е сключвал този договор. С назначаването на служебен енергиен министър (Владимир Малинов) ГЕРБ на практика подкрепиха договора за „Боташ“. Планът им е този доклад да не бъде гледан в зала и да не бъде даден на ДАНС и на прокуратурата, както ние настояваме. Те прилагат партизанска тактика, крият доклада, опасяваме се да не иде при пътната карта, т.е. никога да не влезе в пленарна зала. Трябва да бъде даден на ДАНС и прокуратурата, а също спешно трябва да бъде започнато предоговаряне – не може да даваме милион на ден, без да внасяме газ по този договор".

 

Вчера в интервю за ФрогНюз Димитров коментира, че според него договорът с „Боташ“ и „Турски поток“ са свързани. „Крайната цел, според мен, включва защита на руските интереси”, заяви той.





На 4 април в интервю за ФрогНюз енергийният експерт Мартин Владимиров също коментира сделката с турската компания.

 

„Сделката с „Боташ” е „Турски поток” 2, защото тя ще позволи малките количества, които преминават през Украйна в момента, да бъдат пренасочени по другото трасе - през Турция и България. Казусът в това е не само морален, създават се и рискове пред националната и енергийната сигурност на страната. Ние на практика се превръщаме в основен транзитьор на руски газ. Действията на България имат пряко отношение върху финансовата устойчивост на едно от най-големите руски предприятия - “Газпром”, което е и един от най-големите данъкоплатци на Кремъл и по този начин - един от най-много финансиращите войната субекти”, каза Мартин Владимиров.

 

„Булгаргаз" е поела задължение да плаща дневно по 486 514 долара на „Боташ" от 1 януари 2023 г. Сумата се формира от резервиран дневен капацитет за доставка на турски терминали на 53 200 МВтч, които турският оператор трябва да пренесе до точката за свързване на турската и българската газови мрежи – Странджа/Малкочлар. За това количество таксата е 9.145 долара за мегаватчас, дължими за всеки от договорените 19.418 млн. МВтч годишно, независимо дали са доставени от "Булгаргаз" на турски терминали. За периода от 1 януари досега това прави около 224 млн. долара. Това става ясно от клаузите в 13-годишното споразумение между двете дружества, което публикуваха от организацията BG Elves.

 

Документите за "Боташ", публикувани от Bg Elves - ВИЖТЕ ТУК.

 

В началото на март т.г. Елфите публикуваха още един документ - дълго търсената Пътна карта между България и "Газпром".

 

Освен икономическия казус, много по-тежък е моралният - това, че с "Турски поток" България на Путин да заобиколи Украйна, а след това да я нападне зверски.





През 2022 година ФрогНюз хвърли светлина върху документите за "Турски поток". Договорът, с който управлението на Борисов подписа присъдата на милиони украинци – вижте тук. А как Руски поток на Борисов и Путин ни зароби - четете тук.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2361 |19.04.2024 Украйна е загрижена дали може да задържи фронта. Зеленски алармира, че се нуждаят от допълнително въоръжение . 18| 2340 |19.04.2024 Даниел Митов вече не иска да е министър, не желае да е "ябълката на раздора" . 0| 2288 |19.04.2024 Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив . 0| 2246 |19.04.2024 "Джерузалем пост": Израел няма да поеме публично отговорност за удара в Иран тази нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads