Реклама / Ads
5| 3733 |25.03.2024 ПОЛИТИКА

Politico: Преговорите за правителство в България се провалиха

.
Мария Габриел и Николай Денков Източник: БГНЕС
В понеделник бившият еврокомисар Мария Габриел оттегли кандидатурата си за следващ министър-председател на България. Седмиците на мъчителни преговори се провалиха. Това пише международното издание "Politico".
 

Оттеглянето на Габриел сложи край на двуседмичните мъчителни преговори между нейната дясноцентристка партия ГЕРБ и реформаторския антикорупционен алианс "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в рамките на това, което трябваше да бъде договорена ротация на правителството.





В нота до председателя на Народното събрание на България Габриел заяви, че "координираният отказ" на 11 министри да участват в предложеното от нея правителство "и липсата на съгласие по време на последвалите преговори обезсмислят процедурата за избор на министър-председател и кабинет", според няколко съобщения в местните медии.

 

"По този начин на практика развитието на конституционната процедура не може да завърши успешно", добави Габриел.

 

Николай Денков, който представлява "Продължаваме промяната", ръководеше правителството на България през първите девет месеца от планираната ротация, а Габриел беше негов заместник и външен министър. По-рано този месец той подаде оставка, с което теоретично проправи пътя на Габриел да стане министър-председател за следващите девет месеца.

 

Сега всичко това се разпадна - и като втората по големина партия в парламента, "Продължаваме промяната" на Денков е следващата на опашката, която има шанс да състави правителство.





Габриел, която преди това ръководеше ресорите "Цифрови технологии" и "Иновации" в ЕС през два мандата като еврокомисар, напусна поста в ЕС миналата година, след като беше избран за кандидат-премиер от бившия лидер и шеф на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Politico, преводът и заглавието са на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 10703 |23.03.2024 Доц. Искрен Иванов: Атентатът в Москва можеше да бъде избегнат, ако властта бе послушала службите на САЩ . 24| 4575 |22.03.2024 Анализатори: Европейският "въздух", който обеща Мария Габриел, не се сбъдна . 4| 6091 |20.03.2024 Радан Кънев: Моето вътрешно усещане е, че Борисов се страхува от кабинет Габриел. Много се страхува! . 2| 5907 |19.03.2024 Путин, Ким, Асад и техните най-фантастични изборни победи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads