Реклама / Ads
0| 4248 |01.04.2024 СВЯТ

Кой е Екрем Имамоглу, който един ден може да стане президент на Турция?

.
Екрем Имамоглу Източник: Ekrem İmamoğlu/Facebook
Новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се очертава като основен претендент за властта на турския президент Тайип Ердоган. Но в някои отношения той върви по стъпките на турския лидер, който управляваше града през 90-те години на миналия век.
 

Освен че са ръководили най-големия град в страната, и двамата имат семейни корени в източната част на Черноморския регион и политическата им кариера е възпрепятствана от турските съдилища. В младежките си години и двамата са били запалени футболисти, пише "Ройтерс".






След като спечели убедителна победа и запази поста си на кметските избори в неделя, 53-годишният Имамоглу вече е потенциален бъдещ президент според мнозина анализатори.


Гласоподавателите изпратиха директно послание към Ердоган, заяви Имамоглу след изборите. "Тези, които не разбират посланието на нацията, в крайна сметка ще загубят".


Но макар да споделят силна способност да се обръщат към избирателите, те се разминават, когато става въпрос за политика. Самият Имамоглу, приветлив бивш бизнесмен, е казвал: "Идеите ни до голяма степен са противоположни".

Ердоган влезе в политиката с ислямистка партия и откакто пое управлението през 2002 г., преобрази светската държава със своята набожна визия.

 

За разлика от него Имамоглу е от твърдо светската Републиканска народна партия (CHP), към която се присъединява през 2008 г., а преди 10 години става неин кмет в истанбулския район Бейликдюз.


Успехът на Имамоглу се дължи на способността му да преодолее тавана на социалдемократическата CHP, която има около 25% подкрепа в Турция, и да привлече по-консервативните избиратели.







Той доказа това през 2019 г., като нанесе най-голямото поражение на партията на Ердоган (ПСР) от две десетилетия насам и победи нейния кандидат не веднъж, а два пъти. Съдът анулира победата му през март същата година само за да спечели с по-голяма разлика на повторните избори през юни.


Миналата година Ердоган се възстанови и спечели преизбирането си за президент въпреки широко разпространеното икономическо напрежение, като не се съобрази с много социологически проучвания. Сега обаче Имамоглу нанесе нов удар от опозицията.

"Това е нещо повече от кметски избори, това е изпращане на един манталитет в историята", каза Имамоглу по време на кампанията. "Ако той остане в историята, демокрацията ще се възроди... и правото и справедливостта ще се възстановят".


Критиците на Ердоган твърдят, че съдебната система, гражданските права и свободата на печата в Турция са били подкопани под негово ръководство - обвинения, които правителството отрича.


МАГИСТРАТИ И КЮФТЕТА


Самият Имамоглу се е сблъсквал с проблеми в съдебната система.


След победата му през 2019 г. съдия го осъди на 2 години и половина затвор, като му наложи политическа забрана за обида на държавни служители. Апелативният съд все още не се е произнесъл по делото.


Присъдата повтори опита на Ердоган, който през 1999 г. беше вкаран за кратко в затвора за рецитиране на стихотворение, което съдът определи като подбуждане към религиозна омраза.


Миналата година друг съд започна дело срещу Имамоглу по обвинение в манипулиране на търгове, за което се предвижда присъда от три до седем години лишаване от свобода. Критиците на Ердоган смятат, че тези дела са опит да се попречи на Имамоглу в политическо отношение. Ердоган и неговата ПСР отричат това.







Въпреки пречките, които описва от страна на Анкара, Имамоглу казва, че администрацията му е осигурила услуги и развитие в Истанбул - град с 16 милиона жители, който е двигател на турската икономика.


Мегаполисът е на един свят разстояние от черноморската провинция Трабзон, където Имамоглу е роден през 1970 г. и е прекарал щастливо детство сред "буйна зелена природа, бурно море и каменни улици".


Учи в Истанбулския университет и завършва бизнес администрация през 1994 г., годината, в която Ердоган става кмет, преди да започне работа в строителния бизнес на семейството си. Женен е и има три деца.


Победата в неделя контрастира с тази през 2019 г. Тогава той беше подкрепен от опозиционния алианс, който се разпадна миналата година след поражението на парламентарните избори. Той заяви, че този път подкрепата му идва от "силен съюз на съвестта, създаден от милиони хора, жадни за демокрация и справедливост".


Много анализатори сега прогнозират по-нататъшен успех за Имамоглу.


"(Ако) тези избори не бъдат отменени от възраженията по някакъв начин, той ще стане президент през 2028 г.", заяви Озер Сенкар, ръководител на социологическата агенция Metropoll, пред Ройтерс преди изборите.

 

Съперничеството между Имамоглу и Ердоган може да се разгори на националната сцена през следващите години, но кметът наскоро си спомни за по-обикновената обстановка, в която те за първи път се срещнаха.







В средата на 90-те години на миналия век, след като Ердоган става кмет, той посещава ресторанта за кюфтета, който младият Имамоглу управлява в истанбулския квартал Гюнгьорен.


"Когато той беше в първите си месеци като кмет, аз му гостувах", казва Имамоглу. "Той яде кюфтета в моя ресторант. Не му взех пари. Той няма да плати тази сметка, докато е жив".

 

Дарън Бътлър, Reuters. Преводът и заглавието са на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3586 |01.04.2024 Изборите в Турция: Тежка загуба за партията на Ердоган . 2| 3838 |31.03.2024 Мерило за подкрепата на Ердоган: Опозицията в Турция печели най-големите градове . 8| 16711 |31.03.2024 ISW: Забавянето на американската помощ принуди Украйна да отстъпи на бойното поле . 4| 4089 |29.03.2024 ISW: И с ограничени ресурси Украйна разби руския напор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads