Реклама / Ads
1| 3498 |13.01.2023 НОВИНИ

Кметът на Истанбул с обвинение за манипулиране на търгове. Той е един от конкурентите на Ердоган

.
Екрем Имамоглу Източник: БГНЕС
Съдебно дело с искане на присъда до седем години затвор по обвинения в ”манипулиране на търгове” бе заведено срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, съобщават турски медии. Имамоглу е един от най-големите съперници на Реджеп Тайип Ердоган политическата сцена и в предстоящите президентски избори.
 

Делото се отнася до времето, когато Имамоглу е бил кмет на истанбулския район Бейликдюзю през 2015г. Инспектори на министерството на вътрешните работи са подали сигнал до Главната прокуратура на Бююкчекмедже за Имамоглу и още шестима общински служители по онова време.

 

Процесът се отнася до случай, който е свързан с търг за подбор на персонал, при който e била избрана фирма, за която друга компания, участваща в търга, е възразила, че не е квалифицирана, но възражението е било отхвърлено от общинските власти. Кемал Полат, който е адвокат на Имамоглу, заяви, че кметът не е участвал в нито един етап от тръжната процедура и не е давал никакви инструкции или указания.

 

Той отбеляза, че Имамоглу, в качеството си на кмет, не е имал правомощия да одобрява тръжни процедури и сделки и следователно не може да бъде подведен под наказателна отговорност. В обвинителния акт, който е изготвен от прокуратурата, се посочва, че е нанесена обществена щета в размер на 250 086 турски лири, и се иска присъда от три до седем години затвор за Имамоглу и общинските служители.

 

Първото изслушване по делото ще се проведе на 15-ти юни. Имамоглу осъди този ход в профила си в социалната мрежа, като заяви, че досието вече е било разгледано от инспекторите преди години и изпратено на Държавния съвет, който е завършил административния си преглед и не е установил проблеми. Кметът, на когото вече е наложена съдебна присъда от две години и седем месеца затвор по обвинение в обида на членове на Висшата избирателна комисия, рискува да загуби длъжността си заради продължаващо съдебно дело.

 

През декември хиляди излязоха на централен площад в Истанбул, за да подкрепят кмета на града Екрем Имамоглу, след като му беше забранено да участва в политиката преди президентските избори догодина, предават световните агенции. Имамоглу е един от най-големите съперници на Реджеп Тайип Ердоган политическата сцена и в предстоящите президентски избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3355 |12.01.2023 Кметът на Лондон: Правителството да признае, че Брекзит нанесе огромни загуби . 0| 3085 |11.01.2023 Стрелецът срещу Трето районно се обзаведе с обвинение . 1| 3221 |09.01.2023 Руснаците готвят оттегляне от Мелитопол, твърди кметът на града . 1| 3444 |05.01.2023 На 18 февруари излита първият самолет по линията Истанбул - Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads