Реклама / Ads
0| 3228 |15.12.2022 НОВИНИ

Хиляди излязоха в подкрепа на кмета на Истанбул

.
Източник: БГНЕС
Хиляди излязоха на централен площад в Истанбул, за да подкрепят кмета на града Екрем Имамоглу, след като му беше забранено да участва в политиката преди президентските избори догодина, предават световните агенции.
 

В сряда наказателния съд осъди Екрем Имамоглу на повече от две години затвор и му забрани да участва в политиката за същия период от време заради "обида на държавен служител" през 2019г.

 

Имамоглу ще продължи да изпълнява длъжността кмет на най-големия турски град, докато се разглежда жалбата по дело, което е свързано с изключително оспорваните избори, на които първоначалната му победа беше анулирана. Обжалването може да бъде разгледано по всяко време и да унищожи всяко предложение да се кандидатира в президентската кампания през м. юни.

 

Държавният департамент на САЩ заяви, че е "дълбоко обезпокоен и разочарован" от потенциалното отстраняване на един от най-големите съперници на президента Реджеп Тайип Ердоган от политическата сцена.

 

Германия определи това като "тежък удар върху демокрацията", а Франция призова Турция да "обърне посоката на отдалечаване от върховенството на закона, демокрацията и зачитането на основните права".

 

Раздробената турска опозиция се бори за обединение около един кандидат, който да оспори двадесетгодишното управление на Ердоган на предстоящите избори. Според проучвания 52-годишният кмет на Истанбул има големи шансове да победи Ердоган в пряка надпревара. Въпреки това лидерът на неговата светска партия CHP Кемал Киличдароглу, който е бивш държавен служител, все още настоява за издигането на друга кандидатура.

 

Мерал Акшенер от националистическата партия "Iyi" също отбеляза рязко покачване на електоралния си рейтинг. Раздробената опозиция се възползва от съдебното дело, за да се опита да даде тласък на замиращата си кампания.

 

Имамоглу и лидерите на шестте турски опозиционни партии излязоха рамо до рамо през тълпа от поддръжници на митинг, чиято цел беше да покажат способността си да бъдат алтернатива.

 

Имамоглу посочи пред развяващите знамена хора, че не се страхува от присъдата, която определи като "нелегитимна". Той каза, че не очаква адекватно и справедливо правосъдие, но е подкрепян от 16 млн. жители на Истанбул, както и от други съграждани на страната. Възможно е това решение да се обърне срещу Ердоган.

 

Рейтингът на турския лидер Ердоган започна да се възстановява от дъното, което достигна по време на икономическата криза през 2021г. Избирателите на партията на Еродган с ислямски корени - ПСР определят, че делото срещу кмета е "политическо". Според допитване 28.3% от избирателите на ПСР са на мнение, че делото има политически корени, докато според 24.2% то е свързано с "клевета".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2877 |15.12.2022 Според ”Евробарометър” 48% от българите одобряват подкрепата на ЕС за Украйна . 6| 3114 |14.12.2022 ”Продължаваме промяната” ще задържи втория мандат, ще търси подкрепа . 0| 2844 |14.12.2022 Българите и гърците най-малко одобряват подкрепата на ЕС за Украйна . 2| 2901 |14.12.2022 ГЕРБ искат публично поискана подкрепа с тежки аргументи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads