Реклама / Ads
7| 3607 |18.04.2024 СВЯТ

"Политико": Крайнодесен популист печели шанс да отклони Хърватия от проевропейския път

.
Зоран Миланович
Президентът на Хърватия Зоран Миланович, който привлече вниманието на международната общественост с критиките си към ЕС и НАТО, се превърна в значителна сила на общите избори в страната в сряда и сега е на път да играе ключова роля в съставянето на следващото правителство
 

Внезапното нарастване на популярността на Миланович, въпреки че от десетилетия той е основна фигура в хърватската политика, беше подхранвано от провокативните му изказвания, като например осъждането на украинското военно песнопение "Слава на Украйна" като фашистко и отхвърлянето на влиянието на ЕС върху хърватската политика, пише "Политико".

 

Според предварителните резултати от сряда вечерта партията му е далеч от абсолютното мнозинство, но изглежда, че е постигнала достатъчно добри резултати - на второ място - за да има значителен глас в прекрояването на политическата посока на Загреб.
Реклама

 

"Той беше ляво-либерален политик, докато сега се доближи до това да се превърне в балкански персонаж на Тръмп, до такава степен, че обяви, че ще оспори истинността на изборните резултати, ако партията му не спечели изборите", казва Жарко Пуховски, политически анализатор и публичен интелектуалец.

 

Скептицизмът на Миланович по отношение на ЕС, САЩ и НАТО е необичаен за адриатическата страна, където непоколебимата подкрепа за западните съюзи е норма за всички партии. През последните две години на войната в Украйна Загреб също беше смятан в Брюксел за надеждно мейнстрийм в подкрепата си за Киев, но сега тази позиция може да зависи от това, колко голямо влияние могат да имат Миланович и неговата партия. 

 

Дори избирателната активност достигна исторически връх, като до 16:30 ч. гласуваха повече от 50 % от над 3,7 милиона имащи право на глас избиратели в страната. Според предварителните резултати, публикувани от централната избирателна комисия, при преброени над 90 процента от гласовете, HDZ си осигурява 60 места в хърватския Сабор (парламент), а SDP се очаква да получи 42.

 

Тъй като нито една от двете партии не си осигурява абсолютно мнозинство от 76 места в 151-членния парламент, те ще трябва да влязат в коалиции с десни или леви субекти, които са преминали прага.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2821 |17.04.2024 Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити, заяви Нетаняху след разговорите с Камерън . 1| 2454 |17.04.2024 Столтенберг: Насърчен съм от очакванията Конгресът на САЩ да одобри нова помощ за Украйна в следващите дни . 0| 2652 |17.04.2024 Удар по бежански лагер в Газа: Убити са 13 души, сред които и седем деца . 1| 3077 |17.04.2024 ISW: Забавянето на американската помощ за Киев помага на Русия да пробива на бойното поле

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads