Реклама / Ads
3| 3148 |05.04.2024 СВЯТ

The New York Times: Лидерите на НАТО не възнамеряват да поканят Украйна да се присъедини към военния съюз

.
Източник: БГНЕС
Лидерите на страните от НАТО не възнамеряват да поканят Украйна да се присъедини към военния съюз на срещата на върха във Вашингтон, която ще се проведе през юли по повод 75-ата годишнина на алианса, пише The New York Times.
 

Засега НАТО не иска да приеме нов член, което поради договора за колективна сигурност ще въвлече алианса във война, се казва в статията. 


В същото време алиансът иска да намери „златна среда“ – нещо различно от членство, но достатъчно значимо, за да покаже на Украйна, че НАТО я подкрепя в дългосрочен план. Какво ще е това обаче остава неясно.


Една от възможностите за такава подкрепа, както съобщи Financial Times, може да бъде съюзен фонд за вноски, който ще осигури петгодишен пакет от помощ за Украйна на стойност до 100 милиарда долара. Но The New York Times отбелязва , че идеята е била посрещната с объркване, тъй като не е ясно как НАТО може да принуди страните членки да финансират фонда.







Според вестника САЩ и Германия продължават да се противопоставят на предложението за започване на преговори за членство на Украйна в НАТО във Вашингтон. Те са за това въпросът да бъде свален от дневен ред. В същото време САЩ и Германия искат да определят конкретни условия, които Украйна може да изпълни, за да започне преговори. Досега усилията за дефиниране на тези условия са постигнали малък напредък.


Всичко това може да не окаже значение до юли, ако руската офанзива продължи да се развива и Украйна е изправена пред заплахата от поражение във войната на фона на недостиг на военна помощ, включително поради разногласия в Конгреса на САЩ, отбелязва The New York Times.


На свой ред украинският външен министър Дмитрий Кулеба, в изявление на 4 април в централата на НАТО в Брюксел, каза, че Киев очаква решението на съюзниците каква трябва да бъде следващата стъпка към членството на Украйна в алианса.


 „Формата и съдържанието на следващата стъпка към членството на Украйна в НАТО трябва да се реши от самите съюзници. Ще очакваме с нетърпение резултат, но разбира се вярваме, че Украйна заслужава да бъде член на НАТО и че това трябва да се случи възможно най-скоро“, каза той.







Украинският президент Владимир Зеленски подаде заявление за ускорено присъединяване на Украйна към НАТО на 30 септември 2022 г. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли страните-членки на алианса се съгласиха да опростят процеса на присъединяване на Украйна към блока.


В началото на април държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че страните от НАТО ще съсредоточат усилията си върху изготвянето на пътна карта за влизането на Украйна в алианса за срещата на върха през юли.


На свой ред италианското издание La Repubblica, на фона на подновената дискусия за присъединяването на Украйна към НАТО, публикува статия, в която се говори за един от „хипотетичните“ сценарии за приемането на страната в алианса. 







Вестникът твърди, че НАТО неофициално обсъжда вариант, при който на Киев ще бъде предложено да отстъпи на Москва завзетите от руските войски територии в замяна на гаранции за сигурност и незабавно влизане в алианса на територии, контролирани от украинските власти.


По-рано, в отговор на подобно предложение, представители на украинските власти заявиха, че те не са „територии за търговия“.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5976 |03.04.2024 Дроновете не печелят войната с Русия, но спасяват Украйна при недостиг на снаряди и артилерия . 0| 4247 |01.04.2024 Кой е Екрем Имамоглу, който един ден може да стане президент на Турция? . 2| 3585 |01.04.2024 Изборите в Турция: Тежка загуба за партията на Ердоган . 2| 3838 |31.03.2024 Мерило за подкрепата на Ердоган: Опозицията в Турция печели най-големите градове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads