Реклама / Ads
16| 14485 |27.01.2021 ГЛАСЪТ

Черна мамба в кошницата с Нова тв. Кой купува, кой продава и защо

.
Шефката на „Юнайтед Груп“ Виктория Боклаг казала няколко думи за придобиването пеевските медии или поне на част от тях – никой не знае докъде се простират собственостите и влиянието му. Г-жа Боклаг е проявила доброто си възпитание и маниера на инвеститор, заявявайки: Развълнувани сме да обявим тази сделка. И още: Бизнесът с „Телеграф“ добре допълва медийните ни активи тук“.
 

Оценяваме желанието на „Юнайтед Груп“ да навлезе в българския медиен свят по цивилизован начин и с желание да се хареса на публиката. На продавачите вече се е харесала и още как. Да купиш телевизия за 180 млн евро и да я продадеш, след като се е смъквала упорито по скалата за качество и да пласираш на цена със стотина милиона отгоре, е повод за много шампанско и специални благодарности към когото трябва. Това братя Домусчиеви го знаят и подобаващо ще отпразнуват. Ще се присъедини и ортакът на премиера Делян Пеевски, който успя да пробута развалена стока на цената на златото.

 

Купувачите са наясно, че допълнителната придобивка е като да си купиш несвежи плодове в Сомалия, но към тях в кошницата да се окаже и черна мамба… Сравнението може да изглежда пресилено, но само на чужденец, който не е стъпвал в България. Или пък на такъв, който получава нещо много голямо и желано, само и само да се съгласи да приеме кошницата с гнилия и опасен товар…

 

Това стимулиращо „нещо“ най-вероятно гарантира многомилионни приходи през следващите няколко години. Като рекламни договори, да речем. Или плащания за предизборни кампании. Сборът задължително надвишава многократно реалната цена, и на телевизията, и на издъхналите пеевски издания. Представете си за момент, каква смелост би трябвало да притежава хазартен бизнесмен, за да откаже да налее финанси по „молба“ на тези, които могат всеки момент да променят местоживеенето му?... Не, не е такъв смелчага.

 

В „Юнайтед Груп“ са си направила анализа и сметката още когато са тръгнали да купуват Виваком, знаейки всички  „мръсни“ детайли в биографията на компанията през последните години – отмъкването по бандитски от активите на фалираната КТБ, съмнителната намеса на Спас Русев, задкулисните договорки с руската Внешторгбанк, причастността на Пеевски и тази на Борисов – невидима, но осезаема. По темата няма да получим откровеност. Но това не означава, че не е ясно на мнозина за какво става дума. Един ден, когато Иван Гешев не бъде там, където не му е мястото, някой ще се разрови в сделката, увита в тонове целофан и ще засмърди ужасно… Васил Божков преди месеци разказа как са се случвали едни рекламни договори и за колко милиона.

 

Ако бяхме държава, каквато ни се иска да бъдем, но заради власт и продавачи като тези от въпросната сделка не сме, гражданите щяха да бойкотират отдавна медийната кочина, просната на тезгяха по съмнителен начин и договаряна по същия начин.

Остава да видим само дали влиянието на Пеевски върху тези медии също е договорено да остане, или ще трябва да се самозадоволи и да задоволи ортаците си с останките на някога големи медии, подвизаващи се от години в блатото на сервилността и слугинажа.

 

Разбира се има и друг вариант, по който би могла да е протекла сделката: купувачите получават едни яки пари, за да си сложат името в договора (явно не са толкова гнусливи, а и какво ги интересува мнението ни...), а конците ще продължат да дърпат тези, които ги дърпаха и досега. Освен това се осигурява официализиране на милиони на ортака Делян, а премиерът както винаги, ще го играе ни лук ял, ни лук мирисал… Което е гаранция за? - вие го казахте.

 

Огнян Стефанов

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 38835 |27.01.2021 Мата Хари удари отново! Този път по гордостта на Борисов - метрото . 45| 21058 |26.01.2021 Първи новини за тъмните сделки с листите за изборите . 12| 11344 |25.01.2021 И замириса на... изкуство или приказки от дерайлиралата мотриса на станция Театрална . 45| 10554 |25.01.2021 Септична яма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads