Реклама / Ads
34| 29928 |12.05.2020 ГЛАСЪТ

Горанов още щеше да посреща Божков на килима… Въпроси без отговори

.
Министър Горанов и обвиняемият Божков
Вече няколко месеца темата около Васил Божков и удара срещу хазартния му бизнес се развива успоредно с новините за коронавируса. Докато тази за COVID-19 е обилно тиражирана от властта и медиите, информацията за Божков се захранва предимно от слухове. Властта я избягва с кисело изражение.

Разбира се, главният прокурор не пропуска случай да заяви, че на хора с повдигнати обвинения за тежки престъпления не трябва да се вярва. За презумпцията за невиновност – нито дума. А тя със сигурност е изучавана и в Школата на МВР в Симеоново. Напомняме, че: Презумпцията за невинност или презумпция за невиновност (от латински - praesumptio innocentiae) е важен правен принцип. Той е залегнал в чл. 31, ал. 3 от Конституцията на България, където се казва: „Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда“. Дословно същото е записано и в НПК.

 

В чл. 6, ал. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, която България е подписала през 1992 г. пише: „Всяко лице, обвинено в криминално престъпление, се счита за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона.

 

Това се отнася не само за Божков, а за всички обвиняеми, чията вина не е доказана от последна инстанция на съда.

 

Чухме много неща за извършени закононарушения от Васил Божков, включително, че „поръчвал убийства, както ние си поръчваме пица“, неплатени стотици милиони към държавата, насилвания и пр. Чухме също клетвите на Горанов, че нямал нищо общо с неплатените суми, нито с това, което е ставало по линия на хазарта.

 

Липсват обаче основни въпроси и по този начин много неща остават скрити и пораждат слухове. Затова питаме:

 

- Комисията по хазарта на кой министър е пряко подчинена?

- Кой назначава и уволнява председателят на Комисията?

- Кое министерство и министър отговарят и контролират работата на Комисията?

- Пред кого се отчита Комисията?

- Кой носи отговорност за това, което става в Комисията?

 

- На кого е подчинена Националната агенция по приходите (НАП)?

- В НАП ли постъпват данъците от хазарта?

- Длъжна ли е НАП да проверява и контролира данъчните декларации, особено, когато става дума за облагания в особено големи размери?

- Длъжен ли е ресорният министър да следи и контролира работата на НАП?

- На кого се отчита НАП?

- Защо НАП не е забелязала години наред – цели пет години – че фирми на Божков тълкуват закона неправилно, както се твърди сега?

 

- На кого е подчинен министърът на финансите?

- Докладвал ли е на премиер-министъра за нарушения и неплащания на суми по линия на хазарта?

- Докладвал ли е финансовият министър, че в хазната не са влезли 700 млн лева?

- Как така 5 години министърът не е знаел за невнесените стотици милиони?

- Ако е знаел, защо не е предприел нищо?

- Ако министърът не го е уведомил, какво означава това?

 

И още:

 

- Защо 5 години Държавната агенция „Национална сигурност“, към която е Финансовото разузнаване, не е разбрала за невнесени стотици милиони?

 

- Защо 5 години Икономическа полиция не е установила невнесените милиони?

 

- Как така нито една институция или орган не са сезирали прокуратурата за случващото се в хазарта?

- Кой е докладвал, че всичко в хазарта е наред?

 

- Прокуратурата шумно експонира в публичното пространство закононарушения на Васил Божков и във връзка с притежаваната от него ценна колекция. Това не се ли е знаело досега?

 

- Къде е било Министерство на културата, МВР, ГДБОП, прокуратурата?

 

- Защо години наред нито МВР, ГДБОП, ДАНС и прокуртурата не са разбрали, че Васил Божков извършва тежки престъпления?

- Възможно ли е десетилетия наред да се извършват такива престъпления без задължените по закон институции за борба с престъпността да разберат? Те какво работят?

- След като никой не е разбрал толкова години, че са извършвани, това не всява ли съмнения, че сега някой иска да го изкара виновен? Или че е бил под „политически чадър“?

 

- Атаките срещу Божков не са ли разпоредени от задкулисието?

- Тяхна цел не е ли разбиването на бизнеса му и придобиване на негови компании или дялове от бизнеса от други хора?

- Имало ли е конфликт между Васил Божков и Делян Пеевски непосредствено преди Найденов да подаде сигнала в прокуратурата? Държавното обвинение разследва ли такава версия?

- Какви са били отношенията на Божков с Пеевски относно продъжбата на талони на късмета в "Лафка"?

- Настоявал ли е Пеевски Божков да купи от него "Лафка" и "Техномаркет"?

 

- Защо прокуратурата не разследва изчезналите над 30 млн лева от ФК "Левски" отпреди идването на Божков на "Герена"?

 

Някой трябва да отговори.

 

Цветомир Найденов, бивш съдружник на Божков, който подава сигнала срещу него твърди на 11 май 2020, че Божков го рекетирал още през 2016 г. Той обаче не подал сигнал, защото смятал, че органите на реда няма да вземат мерки. През 2016 г. сегашният главен прокурор Иван Гешев е бил ръководител на Специализираната прокуратура. Главен прокурор тогава е Сотир Цацаров. Финансов министър е Владислав Горанов, а премиер – Бойко Борисов. На всички тях ли не е вярвал Найденов?

 

Найденов е категоричен, че Божков 20 години е вършил престъпления. След като той е знаел, но не е съобщил, това не го ли прави съучастник? Не е ли прикривал тези престъпления?

 

Прокуратурата твърди, че е започнала разследване след сигнала на Цветомир Найденов срещу Васил Божков. Ако Найденов не бе подал сигнал, това означава ли, че и досега всичко с невнесените 700 милиона щеше да е ОК?

 

Този извод се налага. Прокуратурата досега не е казвала, че е работила по Божков преди това. Финансовият министър също не е извършвал проверки в Комисията по хазарта и НАП по линия на хазарта. Всичко се крепи на твърденията на един човек, който е в хазартния бизнес двайсет и повече години и който твърди, че е чист като сълза, а неговият съдружник – световен престъпник.

 

Много въпросителни. Досегашните опити за отговори на Горанов, Найденов и прокуратурата са неубедителни. Обществото има право да знае как се случва такъв грандиозен скандал само по един сигнал. И какво щеше да стане, ако Найденови бяха продължили да работят с Божков както допреди половин година? Вероятно министър Горанов щеше да го посреща топло в кабинета си, за да си похортуват за хазарт… "Левски" щеше да си има собственик, колекцията на Божков щеше да се готви за гостуване на световни музеи, а политиците щяха да му се умилкват като домашни котета...

 

Фрог нюз

 

П.П. По бТВ Божков заяви, че Делян Пеевски е паякът, който стои в сянка и дърпа нишките на управлението в дъжавата. Някой ще отговори ли на това твърдение или да го броим за брътвежи на уплашен, скрил се в чужбина тарикат, преследван от неуморните и честни български блюстители на закона? Интересна тема...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 40962 |10.04.2020 Пеевски не дава Горанов и Караниколов, ББР остава негова . 10| 20156 |23.01.2020 Ало, Горанов съм, какво стана с хазарта? Благодаря, и той ще е доволен... . 21| 16617 |17.07.2019 Може ли хакерът Путин да прикрие позора на НАП и Горанов? . 21| 14143 |23.11.2018 Проверката на Горанов: удар срещу бизнес с влияние или имитация?
Реклама / Ads