Реклама / Ads
22| 21394 |03.05.2017 ГЛАСЪТ

КОЙ е премиер – Борисов или Пеевски?

.
Ретроградният Меркурий най-накрая даде позволение България да има правителство и официалният състав на третия кабинет на Бойко Борисов вече е факт. Дали обаче премиер на това правителство наистина ще бъде Борисов? Въпросът е спорен с оглед на част от министрите в кабинета, при това може би най-ключовите такива.
 

Владислав Горанов




За втори път Владислав Горанов заема поста финансов министър, като името му дори не стана обект на обсъждане по време на преговорите за ново правителство. Откъде тази категоричност в избора на Горанов, при положение, че на много от колегите му в ГЕРБ им се наложи да се борят за постовете си, а някои дори и не съумяха да го направят?

 

Достатъчно е да си припомним прякора на Горанов в собствената му партия – „Офицера за връзка с Пеевски“. Срещата между двамата през 2014 г., за която Горанов не спира да се оправдава оттогава, е най-малкото, което свързва двамата. Той помага на Пеевски да извърши цесии на своите дългове към КТБ, както и да получи нови кредити от други банки, най-вече от ББР.

 

Според близки до партията именно завършилият в Свищов финансист Горанов е човекът, с който трябва да се свържеш, за да обсъдиш нещо с корпулентния депутат. Това дава и отговор защо е толкова ценен едновременно за ГЕРБ и за Пеевски и ДПС.

 

Румен Порожанов




Най-стабилният кадър в земеделието – Румен Порожанов, заема овакантеният от Десислава Танева министерски стол. Едва отпочинал от последното си уволнение – този път като шеф на Държавен фонд „Земеделие“.

 

Порожанов е сочен за един от най-верните хора на Делян Пеевски в изпълнителната власт. За да си илюстрираме топлата връзка между двамата, можем да проследим професионалната кариера на Порожанов.

 

Той е председател и член на УС на Булгартабак Холдинг АД (2001-2005 г.), член на УС на Sofia Tobacco Company (2005-2011 г.), председател на Борда на директорите на „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис“ и представител на Годишното общо събрание на акционерите (юни 2010-февруари 2011 г.) и председател и член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (от септември 2009 г.). Все сфери, към които Пеевски има афинитет.

 

Още по-силно обаче тежи ролята му като служебен финансов министър по време на фалирането на КТБ. Порожанов отказваше да бъде свикан Междуведомствения съвет по финансова стабилност, в който участват председателя на КФН, управителя на БНБ и финансовия министър. На него трябваше да се обсъдят и приемат адекватни действия по спасяването на банката. Дали това му решение е следствие на топлите му връзки с Пеевски, няма как да знаем…

 

Припомняме ви, че като шеф на Фонд „Земеделие” Румен Порожанов се прочу с многобройните акции срещу него от страна на ДАНС. Агенти на родното ФБР няколко пъти атакуваха фонда, правеха се обиски и в дома на Порожанов. Името му бе замесено в много скандали през последните години, включително и със съмнителни обществени поръчки.

 

Нищо от това обаче няма значение, ако моделът КОЙ е зад гърба ти.

 

Емил Караниколов




Както Фрог вече писа, назначението на Емил Караниколов за министър на икономиката, уж от квотата на Атака, се случило с личното настояване на Делян Пеевски. Бившият шеф на Агенцията по приватизация няма нищо общо с националистите, но за сметка на това е близък както до ГЕРБ, така и до корпулентния депутат.

 

Доколко Караниколов е номинация на Атака може да се провери в професионалната му визитка. В миналото той бе юристконсулт на Столична община, а през първият премиерски мандат на Борисов е назначен и за шеф на приватизационната агенция.

 

През неговия мандат се състоят две ключови продажби – тази на „Булгартабак“ и сделката за Дипломатическия клуб, като и двете преминават в ръцете на КОЙ, при това по скандален начин.

 

 

С тези трима клювочи кадри в кабинета „Борисов 3.0“ е редно да се запитаме КОЙ е премиер – Борисов или Пеевски?

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5340 |03.05.2017 Борисов утре представя на Радев състава на кабинета . 12| 9741 |03.05.2017 Ето го кабинета Борисов 3! . 1| 7252 |03.05.2017 Кандидатите за министри се събраха при Борисов (Обновена)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads