Реклама / Ads
24| 17219 |10.01.2016 ГЛАСЪТ

Министър Румяна Бъчварова - новата мишена на Пеевски

.
КОЙ е виновен, че полицаите проспиват престъпността
Зачестилите напоследък тежки престъпления съвсем очаквано изкараха на преден план дежурният въпросът за това кой в МВР дреме и не си върши достатъчно добре работата. Другата актуална питанка е трябва ли някоя шефска глава да „хвръкне“, поемайки отговорност за хаоса във ведомството и невъзможността на криминалистите да се справят дори с наглед не толкова заплетени случаи.
 

Всеки провал във вътрешното ведомство като питбул  се захапва от медиите на Делян Пеевски. И за непросветените в конспиративните заигравки  е ясно, че те се отнасят изключително щадящо към хората му, настанили се удобно на най-високите професионални постове в МВР. Пази ги Певвски  като очите си, нищо, че именно  от тях  зависи успехът при разкриване на едно или друго престъпление. Не дава и косъм да падне от главите им. За сметка на това от известно време стрелите  на омразата се забиват директно в министерското кресло, по простата причина, че Румяна  Бъчварова вече е нарочена от политико-олигархичния кръг КОЙ за човек на противниковия  отбор - този на Иво Прокопиев. И все по често го повтарят. Битката между двамата олигарси е от години и по нищо не личи, че скоро ще приключи. Министърката   би трябвало да е наясно, че щом медиите на Пеевски  са завъртели рефрена  за оставката й, то рано или късно - по-скоро рано - ще и я извоюват. Бъчварова сигурно помни как преди няколко месеца същите мадии атакуваха с долнопробни лъжи и обиди нейни служители. До краен предел  бяха обругани сериозни професионалисти, пратили десетки опасни бандити зад решетките. Тогава министърката вместо да ги защити, ги изрита на улицата, за да угоди на мафиотския кръг на Пеевски. Този път ролетката се завъртя  и на  мушката се оказа самата Бъчварова. Почнали са я и ще я довършат. Въпрос на време. А до тогава кой знае какво унижение ще трябва да преглътне в името на „стабилността“.

 

И докато вентилаторът се върти на макс  и повсеместно пръска от добре познатата смрад, професионалните ръководители в МВР  се спотайват като мишки, за да оцелеят. Същите дето трябва да отговарят ежедневно за гафовете на ченгетата.  Вместо това „големите“ мъже са се спотаили зад крехкия гръб на Бъчварова и чакат поредното цунами  да отмине. По закон главният секретар на ведомството Георги Костов е този, който носи пряка отговорност за работата на ченгетата. Но това все не се случва.

 

Техният  успех е и негов успех. Техният провал е негов двоен провал. За това обаче се мълчи. Пеевските  медии и дума не обелват за него по простата причина, че е кадър на #КОЙ. Срамно и страшно за държавата. Неприятното е, че този факт и редовият полицай от улицата го признава и то открито. При своето назначаване Костов нареди  най-верните си хора на всички  възлови места във ведомството. От време оно  в МВР  така се пази позиция и заплата. Благодарение на спешните кадрови рокади, направени в началото  на мандата „Борисов 2“, на бърза ръка системата беше превзета отвътре без бой, а  мафията се настани като у дома си.

 

Промяна в закона позволи на главния секретар да се сдобие със заместник, чиито  отговорности  са досущ като неговите. Знаете ли името на този човек? Помните ли как изглежда? Можете ли да го разпознаете? Едва ли! Неговото име е.... Георги Арабаджиев, но той сякаш е някакъв нелегал - няма го никъде. Поне така изглежда за обществото. И за ченгетата вече е все едно дали го има или няма. Силните и активни личности със собствена позиция бяха умишлено заменени с послушковци. Така  мишкуването се превърна в  един от начините за успешно оцеляване в системата. И тези, които искат да вървят нагоре отлично знаят, че без него са обречени. Ако към това прибавят и политически слугинаж, цена няма да има

и дълголетието  в професията им е в кърпа вързано.

 

Още от времето на кабинета „Орешарски “ най-секретната служба в държавата, която слуша и следи „оперативно интересните лица“, се намира в ръцете на КОЙ. Информациите, че  ръководните кадри са личен избор на порочния модел, обаче не трогнаха никого от управляващите, нищо че сутрин се изреждат по телевизиите, за да ни облъчват, че искрено се борят с него. Положението не е по-различно и в дирекциите на МВР, както и в отделите, които имат стратегическо значение за успеха на ведомството. Един от любимите сектори на КОЙ е „Убийствата“ в ГДКП. Именно там беше „отработен“ измисления сигнал за това, че Касим  Дал готви политически убийства, включително и това на Пеевски. Преди това пък бе "организирано" убийството на самия Пеевски от трима мъже, а банкерът Цветан Василев бе обавен за поръчител. Всичко това рухна, но верните на Пеевски слуги са си по местата и до днес. Тях Бъчварова не смее да пипне.

 

В момента служителите от  въпросното звено  се раздират от противоречия и скандали помежду си. За да избягат от хаоса някои ченгета редуват болнични с отпуски. Други четирима напуснаха в края на миналата година. Делата срещу  широко рекламираните групи за  поръчкови  убийства са стигнали до под кривата круша, тъй като по тях няма нито една произнесена присъда. Твърди се, че класически номер на оперативните работници от сектора бил да използват т. нар. нагласени свидетели, които впоследствие  се дънели в съда. Отговорен за проблемите на това и на други подобни звена в МВР, където ситуацията е аналогична, не е министър  Бъчварова, а  главният секретар Георги Костов, неговият заместник, както и шефовете на служби, назначени лично от КОЙ. Бъчварова сама се набута в капана на политико-мафиотския  кръг. След оставката на Веселин Вучков именно този кръг я посочи, а тя радушно прие. Пак този кръг и нареди кое ченге да издигне и кое да изхвърли. Бъчварова пак бе послушна. Дори, когато колегата й финансов министър Владислав Гораняв я изненада неприятно с уж реформистко орязване на бюджета. Затова сега не бива да се чуди защо, след като е изпълнила "лошите поръчки" е неин ред да бъде отсвирена. Просто такъв е моделът на мафията #Кой. Повече за този модел може да научи от премиера Борисов, ако реши да й разкаже. 

 

Сияна Василева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13736 |30.12.2015 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе, г-н Горанов! . 44| 10126 |13.03.2015 9 въпроса към министър Божидар Лукарски . 25| 9779 |05.03.2015 Бъчварова сменя Вучков в сериала "Мъж и половина" . 33| 21344 |26.06.2010 „Стъклен дом” преля в порно, включва се и министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads