Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
39| 13626 |08.05.2015

„Тъстът“ на Пеевски изтеглил парите си от КТБ седмица преди затварянето на банката

.
Васил Петров при избора си в НС Източник: "Капитал"
Общата сума на избраният от ГЕРБ и ДПС за член на ВСС Васил Петров надминава прага на гарантираните по закон депозити Известният като „тъста на Пеевски“ висш магистрат Васил Петров е изтеглил на 17 юни 2014 г. всичките си спестявания от КТБ. Това показват документи от счетоводната система на обявената в несъстоятелност банка.


 Васил Петров е баща на жената, от която Пеевски има дете и в този смисъл трудно би могъл да излезе извън смисъла на „моето семейство“, както ДПС депутатът често нарича всички близки нему хора, които все се оказват с допирна точка с КТБ.

Официално Пеевски твърди, че няма нищо общо с банката и до този момент е признавал единствено, че фирми на майка му са имали „някакви кредити“ в КТБ.

Според документите от КТБ „тъстът“ на Пеевски е затворил всичките си сметки в банката, като общата преведена към друга банка сума надминава прага на гарантираните по закон депозити. От сметките на Васил Петров на 17 юни са преведени 82 214 евро, 146 371 лв. и 13 388 долара. Само валутните преводи са били на стойност, която покрива размера на гарантираните депозити. Ако парите на „тъста“ бяха останали в банката, левовата наличност би била загубена и сега „семейството на Пеевски“ щеше да е сред кредиторите на банката в несъстоятелност.

Всичко това обаче е хипотетично, защото реалността показва, че Петров е изтеглил парите. При това за операцията е използвано разплащане през RINGS, което означава, че  собственикът на средствата доста е бързал. На същия 17 юни БНБ официално излезе с позиция, че банковата система е стабилна и Централната банка следи всички банки, които са в добро състояние, включително и КТБ. Това явно не е повлияло на Петров.

Или пък висшият магистрат е знаел нещо, което обикновените спестители не са знаели, и нещо, което е направило разликата в поведението на „тъста на Пеевски“ и на другите депозанти.  

Средствата, които Петров е държал в КТБ, са описани в декларацията, подадена в Сметната палата, както и при избирането му за член на Висшия съдебен съвет. По-вярно е да се каже, че в тези декларации са описани част от средствата, защото пълна декларация „тъстът“ е подавал само при влизането си в системата през 2012 г. След това справка в сайта на Сметната плата показва, че той е декларирал „промените“ в състоянието си, което за банковите депозити представлява начислената лихва.

Кой е Васил Петров?

Петров е благоевградски адвокат и бивш член на Инспектората към Висшия съдебен съвет. През 2012 г., по време на първия мандат на Бойко Борисов и ГЕРБ, той беше избран от Народното събрание за член на ВСС от квотата на ДПС. Васил Петров обаче не просто зае едно място във ВСС, а стана председател на Комисията по дисциплинарните производства в съвета. Един вид оглави наказателния взвод на съдебната система.

Днес този „скромен“ човек е спокоен собственик на защитените си от сгромолясването на КТБ спестявания. За разлика от доста други вложители в банката.

При всички случаи, в самото притежание на средствата няма никакво закононарушение, но пък като публична фигура Петров дължи най-малкото отговор на въпроса КОЙ го предупреди да затвори всичките си сметки в КТБ?

КОЙ, г-н висш магистрат, Ви каза, че банката ще бъде погребана?
Документите от КТБ показват, че в банката са стояли парите и на „тъщата“, която също ги е спасила. А в КТБ сметка е имала и дъщерята на семейството – жената от която Пеевски има дете – Зара.

За нейния странен бизнес модел, невъзможността да покрива кредити си и как мама Ирена е покривала кредитите на снахата Зара с преводи през едно от ония дружества, които според самия Пеевски са на „семейството“ му, четете утре във Финансови смислици.

Мирослав Иванов
Блог
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Как „семейният бизнес“ на Пеевски храни прокурори 27| 14999 |09.04.2015 . Арестувани са Б. Сарафов, В. Горанов и Д. Пеевски. Parla piu piano* 42| 14044 |19.03.2015 . Какво общо има между отказа на прокуратурата да разследва Пеевски и създаването на нов орган срещу високата корупция под ръкводството на Цацаров? 45| 12026 |10.03.2015 . „Булгартабак“ - триумвират* между Пеевски, Борисов и Доган? 42| 17211 |17.02.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ