Реклама / Ads
8| 29114 |17.01.2019 АКТУАЛНО

Адвокатът на Пеевски е собственик на офшорката, която драпа да прилапа ”Дунарит”

.
Адв. Ангелов и депутат Пеевски
Най-близкият адвокат на Делян Пеевски Александър Ангелов е крайният бенефициент на офшорката „Виафот“ (Viafot Ltd.), регистрирана на Британските вирджински острови. Това показват данни от Панамските документи, пише Биволъ, позовавайки се на документи, получени след достъп по споразумение с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и Зюддойче цайтунг.
 

Вижте още по темата: Документите за „сделката“ с „Дунарит“ – манипулация или фалшификация?

 

„Виафот“ е собственик на българската фирма „Виафот Инвестмънт България“, която от две години прави опити да превземе русенския оръжеен завод „Дунарит“ с целия инструментариум на държавата. Собственикът на „Дунарит“ Емилиян Гебрев се оплака в телевизионно интервю, че след като се е съгласил да влезе в собствеността на завода, срещу него се е стоварила цяла репресивна машина в лицето на прокуратурата и НАП. Срещу бизнесмена и сина му е имало и опит за физическо покушение.

 

Собствеността на „Дунарит“ се свързва с бившия собственик на банката КТБ Цветан Василев, а „Виафот“ с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски. Двамата бяха близки до 2014 г., когато между тях настъпи конфликт, за разпределението на капиталите и активите на банката, довел до краха на КТБ. Последва преразпределение на активите, повече приличащо на разграбване. Оръжейният завод „Дунарит“, който е печеливш, остана в сферата на влияние на Василев, а домогванията срещу него са логично продължение на войната за наследството на КТБ, в която фирмите, свързвани с Пеевски, имат пълна подкрепа от държавата.


Депутатът Делян Пеевски е считан от анализаторите за видимия символ и еманация на „дълбоката държава“ в България – като фронтмен на бивши офицери от Държавна сигурност, близки до БСП и ДПС, но контролиращи всички активни политически субекти. Тази задкулисна мрежа от комунистически ченгета управлява трайно политическите, икономически и обществени процеси в годините на „прехода“ и практически контролира огромен по размери бизнес. Събитията, свързани с него се отличават с бруталност и нагло пренебрегване на закони и правила. Пеевски е етикиран като „детето – чудо“, след като има необяснимо звездна кариера и бизнес от 2001 г. насам. Тогава той изгря на политическия небосклон когато още като младеж със средно образование изведнъж оглави Пристанище Варна и стана политически секретар на Министъра на транспорта Пламен Петров, известен с „оная снимка“ по време на правителството на НДСВ. Последва магистратска, депутатска и министерска кариери, без нужния ценз и биография. От 2007 г. Делян Пеевски се превърна в явния собственик, контрольор и монополизатор на медийния пазар в България, финансиран с неограничени средства от фалиралата КТБ и лично от Цветан Василев.


След идването на БСП на власт и поставянето на Пламен Орешарски за Премиер, Пеевски беше избран, без да има каквато и да е професионална практика, за шеф на ДАНС през 2013 г. Това стана по изключително скандален начин, което предизвика масови и спонтанни протести на гражданското общество, довели до неговата оставка и в крайна сметка до падането на правителството на Орешарски. Наречен от списание „Шпигел“ „Айсберг на корупцията“ в България, Делян Пеевски продължава да разширява своята бизнес империя и политическо влияние през годините, независимо от конюнктурната ситуация. Менторите, които стоят зад него, осигуряват зелена светлина за налагане на политико-обществения модел, станал нарицателен с прозвището #КОЙ. Тази ситуация, създава трайно усещане в свободомислещото общество, че не конкретния Министър-Председател, а именно #КОЙ реално управлява и контролира живота в страната.

„Не съм адвокат на Пеевски“


Адв. Александър Ангелов твърдеше публично през 2015 г., че не е адвокат на Делян Пеевски и го познавал „от 3-4 години“. Въпросите за връзката му с Пеевски бяха зададени по повод влизането му в управата на футболния клуб „Левски“.


Ангелов е бил член на борда на директорите и представлява ключови предприятия от бизнес империята свързвана с Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева като полиграфическия комплекс ИПК „Родина“, „Обединени Български Вестници“, „Стандарт“ и други.


В продължение на дълги години бившият шеф на ДАНС и депутат от ДПС Делян Пеевски не декларираше никаква собственост, с изключение на един стар автомобил „Опел“, въпреки многобройните косвени доказателства, че той контролира огромен по размерите си бизнес. Чак след 2016 г. Пеевски започна да изсветлява собствеността си, като към момента се явява най-богатия депутат в българския парламент, където се появява много рядко. Декларираната собственост обаче е твърде малка част от активите, към които Пеевски има отношение, както стана ясно от разследване на Биволъ по изтекло портфолио на свързваната с него компания TGI Middle East, регистрирана в Дубай.


Един от ключовите активи свързвани с Пеевски е цигареният холдинг „Булгартабак“, приватизиран през 2011 г. Според публични изявления на Цветан Василев именно Сашо Ангелов е лицето, съставило и изпратило до неговия имейл схемата за приватизацията на „Булгартабак“. В нея се появяват имената на три офшорни дружества наречени „трите десетки“. В тях е трябвало да бъдат отчислени по 10% от собствеността на холдинга, като комисионна за премиера Бойко Борисов, приятеля му Александър Сталийски и Ахмед Доган, твърди Василев. Проверка на Биволъ обаче показа, че офшорките са закрити не за дълго след приватизационната сделка.


Василев твърди още, че Ангелов е донесъл списък с предприятия и активи, които Пеевски му поискал в разгара на конфликта между тях преди да бъде фалирана КТБ: „Този списък дойде от Пеевски, донесе го адвокатът му Александър Ангелов. Това си е чист рекет“, признава Василев в ТВ интервю за Сашо Диков.


„Нека да седнем четиримата – аз, Пеевски, Александър Ангелов и Бисер Лазов и да видим кой лъже“ – предложи банкерът, след като водещия направи забележка, че списъкът е само лист хартия.

 

Децата на ДС


През 2009 г. адв. Гено Андреев създава консултантска компания „Авиора консулт“. Негов съдружник в кантората е колегата му Александър Ангелов.

 

.
адв. Александър Параскевов Ангелов

 

Биволъ спомена за пръв път името на Гено Руменов Андреев в публикацията „Мафията Булгартабак“. Той попада в списък с лицата,които могат да бъдат назначени за управители на BT INVEST. Гено Андреев беше поставен и за известно време като Председател на Съвета на директорите на “Техномаркет България” АД, в средата на 2016 г., когато Пеевски успя да сложи мажоритарен контрол върху собствеността и управлението на компанията, чрез Дубайската TGI Middle East, за която Биволъ направи подробно проучване. Гено Андреев е син на бивш високопоставен офицер от ДС и дългогодишен шеф в НСлС – Румен Генов Андреев, бивш зам.-вътрешен министър на МВР при правителството на Сергей Станишев. Андреев има впечатляваща визитка като служител на бившата ДС, включително и специализация в школа на КГБ в Москва. Миналата година той се самоуби в дома си при странни обстоятелства. Самото самоубийство бе покрито с медийно заглушаване, а причините за него така и не бяха разкрити.

 

След като Андреев баща бе принуден да си подаде оставката през 2009 г. като зам. МВР министър, той даде първото си ТВ интервю именно от офиса на адвокатската кантора на сина си заедно с него.


Останалите двама члена на борда на директорите на ключовата за делата на Пеевски „Авиора консулт“ са: адв. Александър Параскевов Ангелов и …. Параскев Ангелов Параскевов. Тук няма просто съвпадение на имета, а отново синовно-бащинска родствена връзка. Бащата на адв. Сашо Ангелов – Праскев Параскевов не е случаен човек, също както колегата си Румен Андреев. Параскевов е започнал и прекарал цялата си кариера, като кадрови, високопоставен офицер в бившата Държавна сигурност, ВГУ или т.нар. контраразузнаване, основно по турско направление. Запомнен е като един от успешните вербовчици, някои от чиито агенти „израстват“ до депутати и журналисти в периода на „преход“. През 1990 г. е назначен по заслуги към предишния режим от ген. Атанас Семерджиев като зам. директор на Националната служба за защита на Конституцията /НСЗК/. Тя е приемник на ДС по идеология и кадрови състав. По късно е преименувана отново и нейни приемници се явяват НСС и ДАНС.

 

След пенсионирането си Параскевов е работил като застраховател, близък до скандално известната Интергруп в тъмните години на зараждането и възхода на СИК. Фирмата е печално известна покрай връзките с мафиотския бос Поли Пантев, зрелищно екзекутиран на о-в Аруба, преди 18 г. През 1994 г. Параскевов е назначен за зам. Министър в МВР по време на Виденовото правителство, отговарящ за направление Национална сигурност, т.е. под негов контрол са били службите за сигурност на страната до началото на 1997 г. По същото време колегата му Румен Андреев е бил назначен за зам. началник на НСлС. Особено интересно е, че под контрола именно на Параскевов е била тогавашната НСБОП. Именно бащата на сегашната “дясна ръка” на Делян Пеевски е имал пълен достъп и контрол върху структурите и служителите водили на разработка и отчет по това време целия криминален контингент и техните рапорти. Къде и от кого може да са прибрани впоследствие тези досиета и #КОЙ може да има достъп до тях, може само да се предполага. След като МВР бе оглавено от Богомил Бонев той направи изявление, че основната контрабанда за която е разследвана „Интергруп“ е била под чадъра на НСС. Връзките на държавната служба с криминалните структури са били почти публични.

 

#КОЙ представлява Пеевски?


На 20-ти юли 2017 г. избягалият в Белград бивш шеф на КТБ Цветан Василев потърси защита от САЩ по т.нар. глобален „Закон Магнитски“. Василев апелира, че е подложен на политическа репресия в България, заради опитите му да се противопостави на корупционния модел в страната. В жалбата си той обвинява директно Дилян Пеевски и Главния прокурор Сотир Цацаров в престъпна и репресивна дейност. Василев е входирал своята жалба до Департамента по правосъдие на САЩ. Като реакция, Пеевски предприема защитна стратегия и на свой ред пуска възражение срещу отправените му обвинения на 29-ти август същата година. Според закона на САЩ и двете преписки се движат от американски консултатски компании. За услугата Василев плаща 50 000$, а Пеевски съответно 30 000$ месечно, плюс допълнителните разходи. Консултантските компании на свой ред осъществяват контакти и лобиране пред различни американски политици, членове на Конгреса и правителството в името на поетата поръчка. Пеевски е входирал своето възражение именно чрез „Авиора консулт“.


Под договора сключен в САЩ от „Авиора консулт“ с лобистката фирма, която да защитава Делян Пеевски по закона Магнитски стои подписът не на друг, а персонално на….. Параскев Параскевов. В това дело, изключително важно за съдбата не само на Пеевски, а и на цялата сегашна система на Статуквото в България, се е намесила директно „тежката артилерия“ и всички „проксита“ са отпаднали.

 


.
Договорът за защитата на Делян Пеевски по „Закона Магнитски“ в САЩ е подписан от бившия полковник от ДС Параскев Параскевов – баща на адвоката му Александър Ангелов.


Самият Пеевски получи първото си назначение като следовател директно в НСлС едва на 24 годишна възраст по предложение на… Румен Андреев, тогава член на ВСС и със застъпничеството на близкия до ДПС шеф на НСлС Ангел Александров, който също почина при неизяснени обстоятелства след Румен Андреев миналата година.

 

Откъде адв. Александър Ангелов има близо 40 милиона лева?


В Панамските документи „Виафот“ се появява още през 2013 г. Тя е регистрирана от адвокатската кантора „Мосак и Фонсека“ (Mossack & Fonseca) по искане на партньорска компания от Кипър, която оперира и в България. При регистрацията в регистъра на Британските вирджински острови са представени номиналните собственици и директори които са кипърски граждани.


През пролетта на 2016 г. избухна скандала с Панамските документи, а „Мосак и Фонсека“ попадна в епицентъра на критики и разследвания за корупция. Оказа се, че кантората дълги години е прикривала реалните собственици на офшорни компании, занимаващи се с пране на пари и укриване на богатството на политически лица. Ето защо след скандала „Мосак и Фонсека“ предприема инвентаризация на всички фирми, за които в регистрите й липсват данни за крайните икономически бенефициенти. През декември 2016 са изискани по мейла данните за собственика на „Виафот“.


В декларацията, изпратена до панамската кантора и подписана от Александър Ангелов се посочва, че компанията няма дейност, а източник на средствата й са заеми от …. самия Ангелов. Не са посочени държавите, в които компанията оперира. Към декларацията са приложени копия от паспорта и личната карта на Ангелов.

.

Декларация на Сашо Ангелов за Виафот стр. 1

 


.
Декларация на Сашо Ангелов за Виафот стр. 2


Декларираното от Ангелов обаче не отговаря на фактическото положение на нещата. „Виафот“ развива дейност в България и то за много пари. Както пише проектът KTBFiles, през март 2016 г. „Виафот Инвестмънт България“ купува от италианския бизнесмен Едуардо Миролио чрез цесия задължения на Дунарит към неговата фирма Е. Миролио ЕАД. Предварително споразумение за сделката има още от 4 декември 2015 г.


По това време “нещастните инциденти“ в живота на италианския бизнесмен зачестяват, когато в ръцете му попадат активи на „Техномарет“ и „Дунарит“. Миролио преживява тежка катастрофа край Карнобат, по магистрала Тракия, при която две негови спътници загиват. ПТП-то се случва посред бял ден и при хубаво време. Не е провокирано от външна причина. Автомобилът, BMW GT, просто излязъл от пътя. Една от версиите е, че шофьорът е заспал зад волана. Тя обаче е малко вероятна. Близки до индустриалеца подозират външна намеса. Те разказват, че никой от двамата оцелели не помнел нищо от момента преди произшествието. Само коланите спасили Мирилио и сънародника му, който бил зад волана. Жените от задната седалка са били без колани и нямали този шанс. След катастрофата дяловете на италианеца от „Техномаркет“ попадат в ръцете на Пеевски. По–късно Миролио прехвърля и активите си в “Дунарит” АД на офшорната компания.


След разкриването на Александър Ангелов като безспорен краен собственик на „Виафот“ възниква въпросът какъв е произходът на 19,563 милиона евро, с които „Виафот Инвестмънт България“ е платила за цесията? Ако парите са негови дали ги е декларирал и платил ли е данъци върху тях?


Потърсен за коментар по телефона адв. Ангелов отказа да отговори на Биволъ по въпрос за връзката му с „Виафот“: „Не ме интересува за какво става дума. Не искам да коментирам нищо свързано с вас. Достатъчно ясен ли съм?“ – отсече Ангелов и затвори телефона.

 

Прокси или задкулисен фактор?


Анализите и предположенията доколко Пеевски е самостоятелен „играч“ не са от вчера. Фактът, че адвокат Ангелов, който е близко и доверено лице на Пеевски още от зората на неговата „бизнес“ кариера, се явява краен бенефициент и собственик на офшорката е показателен. Това разкрива от една страна интересите на задкулисната мрежа около депутата към „Дунарит“, а от друга говори в полза на хипотезата, че депутатът и медиен магнат вероятно няма решаваща дума, а е използван от задкулисието.


Ако Александър Ангелов е само подставено лице, за да прикрие собствеността на Пеевски, няма логика той самият да е така дълбоко прикрит като собственик в офшорката. Нищо не пречи Ангелов да застане с името си в ролята на номинален собственик, както други адвокати го правят съвсем публично за свои клиенти.


Но ако Пеевски не владее пряко активи, а той самият е подставено лице, то е логично Сашо Ангелов да остане скрит като собственик. Има логика и в това, контролът върху активите да се осъществява реално от хора като адв. Сашо Ангелов и колегата му адв. Гено Андреев, които са кръвно свързани с Държавна сигурност чрез своите бащи – Параскев Параскевов и покойния вече Румен Андреев.

 


Тази конфигурация означава също, че във всеки момент един „успял млад мъж“ може да бъде заместен от друга пионка, като системата ще продължи да работи. Фактът, че въпреки категорично негативния си имидж във вътрешен и международен план Пеевски не е заменен досега, говори за възможни други връзки и зависимости, които може да се окажат дори по-силни от конвенционалните бизнес интереси.

 

Относно Панамските документи


„Панамските документи“ или „Досиета от Панама“ e набор от милиони съобщения и документи на фирмата Mossack & Fonseca, които през 2015 г. изтекоха към немския вестник „Зюддойче Цайтунг„. Немските журналисти споделиха архива с ICIJ, като консорциумът работи с журналисти от над 100 държави.

 

До момента данните за българи в Панамските документи се публикуваха ексклузивно от в. „24 часа“, чрез журналистката Алексения Димитрова. Изданието обаче не публикува никакви данни за фирми и лица, свързани с депутата и медиен магнат Делян Пеевски, както и с други силни фигури в българския политически и обществен живот. Именно това налага и намесата на Биволъ, за да бъде запълнена тази празнота и истината за българските скрити връзки в тези архиви да бъде разкрита докрай.

 

Източник: Биволъ

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 14830 |15.01.2019 Собственикът на ”Дунарит”: Има твърда, последователна, организирана и целенасочена атака срещу мен . 10| 16519 |20.12.2018 Д. Божилов за Фрог: Пеевски е над цялата правораздавателна система . 12| 28778 |12.12.2018 Колтуклиева: Как Пеевски, Цацаров и Горанов впрегнаха държавата за личната си вендата срещу мен . 23| 11108 |12.11.2018 Антон Кутев: Прокуратурата обвинява сините очи на Елена Йончева за КТБ, а не Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads